Fraport Slovenija: Kljub izgubi v letu 2020 likvidnost družbe ni vprašljiva. Koliko potnikov je lani potovalo čez Brnik?

17.09.2021 11:37
Upravljavec ljubljanskega letališča v preteklem letu zabeležil 83,1 odstotni padec sprejetih potnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V letnem poročilu družbe Fraport Slovenija poslovodni direktor Zmago Skobir ugotavlja, da je bilo minulo leto tisto, ki je ustavilo več desetletij dolgo globalno rast v letalstvu. V nagovoru navaja, da so se 17. marca 2020, ko je vlada prepovedala opravljanje vseh zračnih prevozov v Republiki Sloveniji, popolna ustavitev potniškega prometa pa je trajala do 12. maja, pričakovanja glede razvoja potniškega prometa temeljito spremenila. V črni statistiki preteklega leta povzema 56,2 milijarde evrov finančne izgube za evropske letalske prevoznike, letališča in kontrole zračnega prometa, 1,7 milijarde manj prepeljanih potnikov v Evropi, 6,1 milijona manj poletov po Evropi, 51 odstotkov prizemljenih letal ob koncu leta in 191.000 izgubljenih služb v letalstvu po Evropi. 

Novim razmeram se je moral prilagoditi tudi Fraport Slovenija, upravljavec ljubljanskega letališča. Konec leta 2020 je družba zaposlovala 395 ljudi, leto pred tem pa 478. Zabeležili so 83,1 odstotni padec sprejetih potnikov, teh je bilo ob zaključku leta 291.910, leto 2020 pa so končali s čisto izgubo v višni 6.308 milijonov evrov. V lanskem letu so na brniškem letališču zabeležili 12.980 premikov letal, kar predstavlja 58,8 odstotni upad glede na leto prej, 23.154 ton tovora pa predstavlja 6,9 odstotni padec v pretovorjenem tovoru. "Ob drastičnem zmanjšanju prometa smo zabeležili 61,8 odstotni padec v poslovnih prihodkih," tako Skobir.

Škoda, ki je zaradi zaprtja letališča in ustavitve potniškega prometa podjetju nastala med 17. marcem in 30. junijem 2020, bo deloma povrnila državna pomoč v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ki znaša 5 milijonov evrov in jih je Fraport Slovenija prejel letos. Skobir sicer v letnem poslovnem poročilu piše, da je glede ponovnega okrevanja prometa na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana zadržan. Pričakujejo, da število potnikov v letošnjem letu ne bo preseglo številke 600 tisoč, kar bi predstavljalo 34 odstotkov prometa iz obdobja pred epidemijo. Evropski letalski promet naj bi v letošnjem letu dosegel 51 odstotkov prometa iz obdobja pred epidemijo. 

Kljub izgubi likvidnost družbe ni vprašljiva, navajajo. Zagotavljali jo bodo z razpoložljivimi lastnimi denarnimi sredstvi in črpanjem dveh dolgoročnih posojil v skupni višini 15 milijonov evrov. Do leta 2025 pa pri Fraportu Slovenija pričakujejo, da se bo obseg potniškega prometa povrnil na raven pred epidemijo. 

Poslovanje letališča je do sredine marca 2020 potekalo nemoteno in skladno z načrti, padec števila potnikov v obdobju oktober – december 2020 pa je bil glede na isto obdobje lanskega leta 91 odstotkov. V okviru programa razreševanja presežnih delavcev so z 82 zaposlenimi prekinili delovno razmerje iz poslovnega razloga, podjetje so zapustili v avgustu in septembru, dodatno pa se je upokojilo 6 zaposlenih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta