Ganljivo: Koroška policista pomagala zakoncema, ki sta hitela v porodnišnico. Matic ni imel več niti 10 minut časa

M.R.
27.11.2019 21:08

S Koroške prihaja srečna zgodba družine, ki sta ji pomagala lokalna policista.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Policijska uprava Celje je na svojem Facebook profilu objavila precej ganljivo zgodbo, v njej pa se je zahvalila policistoma postaje v Slovenj Gradcu Sebastjanu Lorberju in Željku Nikačeviću
Policista sta v Mislinji 14. septembra letos v večernih urah ustavila voznika, ki je prehitro vozil. Ko sta videla, da je bilo njegovo ravnanje pogojeno z ženo, ki jo je s hudimi popadki vozil v bolnišnico, sta jima takoj ponudila spremstvo. Med vožnjo sta v bolnišnici že najavila prihod, s čimer sta poskrbela, da so bili zdravstveni delavci pripravljeni na prihod nosečnice in so jo čakali že na vratih bolnišnice. Vse je že bilo tudi pripravljeno v operacijski sobi za urgentni carski rez, saj so o otrokovem življenju odločale minute. 
"Maticu, bratcu ter njunima mamici in očku želimo obilo srečnih skupnih trenutkov. Policistoma pa iskrene čestitke za srčnost in pomoč," so še zapisali v objavi. 

Oče: Maticu sta rešila življenje

Poleg tega pa so objavili tudi zapis očeta, ki se v imenu svoje družine zahvaljuje policistoma za spremstvo od Mislinje do Slovenj Gradca. Izkazalo se je, da so dragocene minute, ki sta jih policista s spremstvom in najavo zagotovila družini, rešile življenje malemu Maticu, je zapisal. 
V nadaljevanju pojasnjuje, da so z družino tistega popoldneva preživljali trenutke pri partnerkinih starših v Velenju. Proti večeru je začutila popadke in odločila sta se za odhod v porodnišnico. Celje ali Slovenj Gradec, sta se spraševala. In odločila sta se za Koroško. 
Sprva je imela nosečnica popadke na približno deset do dvanajst minut, nato pa se je stanje v nekaj minutah drastično spremenilo. Porodničarka jima je pozneje pojasnila, da je sin preprosto moral na svet. Žena je zaradi groznih bolečin moža prosila, naj začne prehitevati, saj stvari niso bile take kot pri porodu prvega otroka. 
Ko sta ju okoli 20. ure v Mislinji ustavila policista, jima je že skozi okno vpil, da žena rojeva. Policist je vprašal, če potrebujeta pomoč ali spremstvo in nato sta sledila policijskemu kombiju. Že v nekaj minutah so prispeli do bolnišnice, kjer so z nosili in vozičkom že čakali na njihov prihod. 
Porodničarka je takoj sklicala ekipo in pričeli so s carskim rezom, saj je novorojenček že izgubljal pulz. "Porod je bil za Matica izjemno težek ... Morali so ga vpihavati, dolgo časa so se trudili, da so ga stabilizirali. Po mnenju pediatrinje, ki je skrbela zanj že takoj ob porodu, Matic ni imel več niti 10 minut," nadaljuje oče.
Pri tem dodaja, da so bile to ravno tiste minute, ki so jih pridobili na račun policijske pomoči. 
Nekaj ur po porodu je malega Matica prevzela urgentna ekipa iz ljubljanske pediatrične klinike, ki ga je sredi noči prepeljala na oddelek intenzivne nege. In do 11. oktobra je bil Matic na neonatalnem oddelku, zdaj pa je že doma. "Je popolnoma v redu. Raste, zvedavo opazuje in tudi glasno joka. Je v veselje staršema in starejšemu bratu," pravi oče. 
Na koncu pa pravi, da je bilo 28 dni od Matičevega rojstva do odhoda iz pediatrične klinike za družino najtežje obdobje, vendar jim je ravno ta izkušnja omogočila vpogled v plati Slovenije in naše družbe, ki so, kot opozarja, pogosto spregledane, zapostavljene in v hektičnem iskanju senzacij postavljene na obrobje. 
"Živimo v času, ko smo ljudje glasni pri kritikah, kazanju s prstom, obtoževanju, ko pa je čas za zahvalo in pohvalo, pa se vedemo kot največji skopuhi. Zato želim izrecno poudariti, da smo sami lahko izkusili samo profesionalno, strokovno in požrtvovalno delo vseh tistih, ki so skrbeli za Matica in nas. Pričelo se je pri dveh policistih v Mislinji in nadaljevalo pri zdravstvenem osebju vseh bolnišnic. Njihovo delo in odločitve so omogočile novo življenje. In kaj sploh lahko rečeš človeku, ki je rešil življenje tvojega otroka? Sežeš mu v roko in rečeš 'Hvala… iz srca hvala!'," je oče Aleš zaključil svoj zares ganljiv zapis.
{facebookpost}https://www.facebook.com/policijaCE/posts/2458219057830149{/facebookpost}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta