Gigabiti in gigabajti mobilne svobode

Še desetletje nazaj bi težko našli osebo, ki bi verjela v to, da bodo kdaj brezžične povezave hitrejše od žičnih. No, z omrežji 5G pada tudi ta mejnik. Katero omrežje 5G pa je najboljše v Sloveniji?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock

Je najboljše najhitrejše? Za zahtevne uporabnike vsekakor. Je najboljše tisto z največjo pokritostjo? Za tiste, ki se veliko gibljejo (po Sloveniji), vsekakor. Je možno dobiti oboje? Je.

Čeprav so mobilna omrežja 5G v Sloveniji šele dobro začela svojo pot, je že opaziti velike razlike med njimi. In to ne le v pokritosti, ki je sicer iz meseca v mesec boljša, temveč tudi v zmogljivosti. Danes lahko v centru Ljubljane ali pa katerem izmed večjih mest po državi lahko uživamo v gigabitnih hitrostih v dlani, kar je bilo še kakšno leto nazaj povsem nepredstavljivo. Da, tehnologija 5G dobesedno razvaja zahtevne uporabnike.

Najhitrejše omrežje ima Telemach

Po tem, ko je Telemach v preteklih dveh letih prejel certifikate podjetja Umlaut za najboljše fiksno in mobilno omrežje po uporabniški izkušnji, se lahko odslej pohvali tudi z dokazano najhitrejšim omrežjem 5G in fiksnim omrežjem. To so namreč pokazali rezultati preizkusov, ki so jih z aplikacijo Ookla Speedtest® med v drugi polovici 2021 v Slovenji opravili Telemachovi uporabniki. Ti so omrežje testirali v resničnem okolju in na lastnih napravah, kar daje najboljši vpogled v njihovo uporabniško izkušnjo. Vodilna aplikacija za merjenje hitrosti Speedtest se namreč ponaša z neodvisno in natančno metodo, ki je sčasoma postala svetovni zlati standard za telekomunikacijsko industrijo in temelji na podatkih, pridobljenih s pomočjo več kot 10 milijonov uporabniških testov na dan. Še več, februarja letos je bil Telemach po hitrostih, ki so jih v praksi dosegali uporabniki mobilnega 5G-omrežja nekaj tednov celo najhitrejši ponudnik v Evropi, kar je sploh občudovanja vreden dosežek!

Pokritost je pomembna

Poleg jakosti signala je pomembna tudi pokritost z njim, saj uporabnikom oglaševane visoke hitrosti bolj malo koristijo, če na njihovi lokaciji ni signala 5G. Tudi po tej plati prednjači Telemach, ki je s signalom 5G pokril že več kot 50 večjih mest v Sloveniji. Več kot tisoč obstoječim baznim postajam se bo za nemoteno zagotavljanje pokritosti s signalom letos pridružilo še več kot sto novih, s čimer bo pokritost s signaloma 4G in 5G po državi še boljša.

Kdaj bomo lahko vsi uživali v signalu in hitrostih omrežja 5G? To je težko napovedati, se bo pa to vsekakor zgodilo v prihodnje.

»Več kot 1000 baznih postaj ter več sto mikro celic in sistemov za zagotavljanje pokritosti znotraj prostorov dokazuje, da pospešeno povečujemo pokritost s Telemachovim signalom v Sloveniji, s tem pa zasledujemo tudi naš glavni cilj, zadovoljstvo uporabnikov. Njihovo število še naprej narašča, še vedno smo najhitreje rastoči operater pri nas, kar pomeni, da smo res na pravi poti. Seveda pa se ne zaustavljamo in še naprej pospešeno gradimo lastno omrežje, saj želimo z njim čim prej pokriti celotno Slovenijo. Tako bomo lahko slehernemu uporabniku zagotavljali storitve z najboljšo uporabniško izkušnjo,«

nam je zaupal Zoran Vehovar, član poslovodstva Telemacha, odgovoren za tehniko.

»Žice« se ne dajo

Čeprav trendi rasti naraščanja brezžičnih hitrosti jasno kažejo, da utegnejo mobilna omrežja po zagotavljanju pasovne širine prehiteti klasične žične vodnike, pa se ti vseeno ne bodo kar predali. Hrbtenica telekomunikacij bo namreč tudi v prihodnje še temeljila na optičnih povezavah, kjer bomo uporabniki v prihodnje deležni hitrosti kar do 10 Gbps. Za primerjavo: zelo hitre 5G-povezave danes malce presegajo hitrost 1 Gbps.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.