Gospodarske prognoze: Adut dobrega leta 2020 bo zaupanje

Jelka Zupanič
02.01.2020 17:11

"Rešitev za izboljšanje konkurenčnosti ni omejevanje in rezanje plač, ampak višja produktivnost, ki bo omogočila takšne plače, da bodo skladne z rastjo produktivnosti," je prepričana direktorica Umarja Maja Bednaš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Trend zmanjševanja dolga je pozitiven, v primerjavi s predkriznim časom pa smo znatno bolj zadolženi, zato ima fiskalna politika za ukrepanje manj prostora. A tako banke kot podjetja so v precej boljši kondiciji," ugotavlja Maja Bednaš.
Robert Balen

Leto 2020 bo podobno lanskemu, pravi Maja Bednaš, magistrica ekonomije in direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Podobno mu bo po gospodarski rasti, ki naj bi znašala okoli tri odstotke, pa po nadaljnji rasti zaposlenosti in tudi plač. In ker bomo imeli več razpoložljivega dohodka, bodo gospodinjstva več trošila. Skoraj tri odstotke več kot lani. To Umarjevo pričakovanje, ki ga je zadnje čase malce kazil v zadnjih treh letih najnižji kazalnik zaupanja potrošnikov, je podkrepila s svežimi podatki: "Po nekajmesečnem rahlem poslabševanju se je decembra kazalnik zaupanja prenehal poslabševati. To je spodbuden signal."
Pripravljenost ljudi, da bi kupovali, je še zmeraj nizka, mar ne?
"Zasebna potrošnja se je lani precej krepila. Celotno povečanje razpoložljivega dohodka pa se ni prelilo v nakupe, ker se je hkrati krepilo tudi varčevanje."
Za kaj zdaj Slovenci varčujemo?
"Morda je to varčevanje že povezano z razmišljanjem o prihrankih za starost. Tisti, ki lahko, že več let varčujejo v drugem stebru ali pa so se odločili za naložbeno varčevanje. Sicer pa smo Slovenci tradicionalno v EU pri vrhu lestvice, med najbolj varčnimi."

Tveganja ostajajo

Ali ne dajemo na kup, ker nas že dve leti svarijo pred novo krizo?
"Morda je prisoten kanček previdnosti, a menim, da to ne vpliva bistveno na odločitve potrošnikov, ali bodo kupovali ali ne. Kazalnik zaupanja potrošnikov je še vedno nad dolgoletnim povprečjem, decembra se je tudi močno izboljšal kazalnik zaupanja v trgovini na drobno."
Ko ste pripravljali jesensko napoved, ste zaradi močnih mednarodnih tveganj pripravili tudi črni scenarij?
"Ne bi mu rekla črni scenarij. Ocenili smo, kaj bi se zgodilo, če bi se zaradi zaostrovanja trgovinske vojne, brexita in nekaterih drugih tveganj v mednarodnem okolju rast tujega povpraševanja prihodnje leto upočasnila za dve odstotni točki."
Kaj ste ugotovili?
"Če bi imeli namesto 3,2-odstotnega zunanjega povpraševanja le 1,2-odstotno, bi v Sloveniji dosegli 1,7-odstotno gospodarsko rast in ne napovedane 3-odstotne. Naš scenarij torej ni najslabši možen, ker težko ocenimo, kaj je najslabše možno. Že po tem scenariju pa bi bila to res kar precejšnja upočasnitev rasti. To ne bi bilo manjše povečanje napetosti ali mini zastoj v avtomobilski industriji. Padec za dve odstotni točki je kar resna stvar."

Primanjkovalo bo usposobljenih delavcev

Po vaše naj bi se nadaljevala rast zaposlovanja. A podjetja pravijo, ne bomo več toliko zaposlovala. Od kod razlika?
"V zadnjih anketah nekatera podjetja napovedujejo nekoliko manjšo rast zaposlovanja. Vendar jih je zelo malo, predvsem iz sektorjev, bolj izpostavljenim tveganjem ali negotovostim, ki bi celo zmanjšala zaposlenost. Sicer se bo zaposlovanje nadaljevalo. Vendar bo v prihodnjih petih letih postalo velik slovenski izziv, saj bo zaradi staranja prebivalstva začelo primanjkovati usposobljenih delavcev. Letno se število prebivalcev med 20. in 64. letom zmanjša za osem do deset tisoč zgolj zaradi demografije. Upokojujejo se ljudje sicer že prej, pred 64. letom, delovna aktivnost starejših ostaja zelo nizka."

Podjetja morajo staviti na dvig produktivnosti

Gospodarstvo posluje zelo dobro, predlani je imelo čez štiri milijarde evrov neto čistega dobička.
"Poslovni rezultati so že nekaj let zelo dobri. Tudi lastni viri financiranja so kar visoki, zelo visoke so tudi podjetniške vloge v bankah."

Potrebujemo vzdržen pokojninski sistem

Kaj čaka upokojence? Kolikšne bodo pokojnine?
"Ukrep, s katerim vlada zvišuje pokojnine, je ustrezen, saj velika večina upokojencev prejema zelo nizke pokojnine. Njihov standard bo višji. Ustrezna je tudi odločitev, da lahko upokojenci delajo dlje. Vendar, ne bom rekla pokojninska reforma, ampak ti popravki, ne ponujajo rešitev za dolgoročno vzdržnost sistema, četudi jih potrebujemo čim prej. Število upokojencev se bo namreč povečevalo, prebivalcev, ki plačujejo prispevke med 20. in 64. letom, bo manj. S tem bo tudi manj denarja za pokojninsko blagajno. To pa res terja takojšnje spremembe ne le na strani izdatkov, ampak tudi virov financiranja, denimo tudi s podaljševanjem delovne dobe. Seveda na pravi način, s pravimi prehodnimi obdobji, z ustreznim usposabljanjem delavcev, z ustreznimi prilagoditvami delovnih mest in še česa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta