Gostilne bi lahko postale menze, a zdaj izpade, kot da gostinci ne znajo brati. Tožbe niso izključene

Vida Božičko
20.02.2021 06:00
Gostince so močno razburile nove interpretacije vladnih odlokov, po katerih bi lahko ves čas epidemije vsaj delno delovali in stisko blažili vsaj s strežbo malic v mehurčkih, a tega niso vedeli.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina restavracij bo še naprej omogočala le dostavo in prevzem hrane. 
Igor Napast

Potem ko so gostinci po sestanku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v prleški Taverni izvedeli, da lahko v svojih prostorih izvajajo poslovna kosila, so včeraj prejeli še navodila, kako lahko v gostilnah strežejo malice za zaposlene v podjetjih. "V navodilih piše, da lahko gostinski lokal postreže malico zaposlenim iz istega podjetja v lokalu, če izstavijo račun na podjetje. V tem primeru omejitve glede števila gostov ni. Če pa ima gostinski lokal pogodbo z več podjetji, pa je lahko v lokalu največ deset ljudi, kar trenutno določa odlok o zbiranju," je pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Blaž Cvar. Če ima torej gostinec pogodbo o ponujanju prehrane zaposlenim sklenjeno s samo enim podjetjem, ustvari mehurček in na neki način postane menza za to podjetje, če ima gostinec pogodbo sklenjeno z več podjetji, pa je gostilna javni prostor, na katerem veljajo omejitve zbiranja in tudi pravila iz drugih odlokov.

Malice v mehurčkih bi lahko stregli ves čas

To v resnici ni novost. Odlok, ki omejuje prodajo blaga in storitev, se ni spremenil, torej bi tako storitev lahko gostinski lokali opravljali že ves čas, a gostinci o tem niso bili obveščeni. Še več, na vprašanja, ali lahko na tak način strežejo malice, so od pristojnega ministrstva večkrat dobili jasen odgovor, da to ni dovoljeno. Zakaj je torej prišlo do napačnih interpretacij in čigava odgovornost je to? "Odlok o ponujanju blaga in storitev potrošnikom ni nikoli posegal v razmerja med pravnimi osebami," je pojasnjuje državni sekretar pri gospodarskem ministrstvu Simon Zajc. Če gre za pogodbo med poslovnimi subjekti, je torej poslovanje dovoljeno. Je pa Zajc nase že prevzel del odgovornosti za nejasno komunikacijo, glede možnosti, da bi gostinci zaradi oškodovanja vložili tožbo, pa dodaja, da si tega ne želi. "Seveda pa ima vsak, ki meni, da se mu je zgodila krivica, možnost, da to tudi dokaže," je še dejal.

In to se bo morda tudi zgodilo. Predsednik sekcije Cvar je prepričan, da bo nekdo moral prevzeti odgovornost, a kot je dejal, za zdaj ne razmišljajo o skupinski tožbi, pač pa se bodo za to verjetno odločila posamezna podjetja, ki so bila oškodovana. "Pravne podlage za tožbo še ni. Ko bo ugotovljena krivda, bo čas za to," je dejal Cvar. Nekateri gostinci so sicer zelo ogorčeni, drugi manj, saj jih postrežba malic glede na njihov tip gostilne niti ne zanima. Cvar ocenjuje, da je gostiln, ki so odvisne predvsem od malic, od 20 do 30 odstotkov, za vse druge pa to ni bistven del prihodkov.

"Stregel bi, če bi to izvedel prej"

Slaba razlaga in kompliciran zapis odloka z veliko izjemami je ključna težava po mnenju gostinca Janka Trinkausa, lastnik Sive čaplje iz Trnovske vasi. "Mislim, da bi moral biti odlok zapisan tako, da bi nam vsem bilo jasno, kaj pomeni. Zdaj pa je izpadlo, kot da ne znamo brati," je prepričan. Pravi, da bi malice zagotovo stregel v gostišču, če bi vedel, da je to dovoljeno. "Zdaj delavci hrano le prevzamejo. Marsikdo pa se za toplo malico tudi ne odloči in si raje kupi sendvič. Toplo malico pač težko ješ ob cesti ali v avtomobilu," je prepričan Trinkaus. Na vprašanje, ali bo te goste zdaj povabil za mizo, pa odgovarja: "Ne vem. Verjetno ja, če bo kdo izrazil tako željo."

"Presenetila je ta novica, da bi lahko obratovali, a se tudi zdaj ne bomo za to odločili," je povedal Gregor Ferk, lastnik mariborske restavracije Ancora. "Če bi lahko bili odprti za le eno podjetje, ne bi bilo nič boljše. Mi se poslužujemo dostave, ko bo možno odpreti pod normalnimi pogoji, pa bomo odprli," je še dejal.

Tudi Sašo Vnuk, lastnik Restavracije Vnukec iz Limbuša, se za takšno odprtje ne bo odločil. "Zdaj je za tako prilagajanje že prepozno, če bi pa za to možnost vedeli prej, pa bi se verjetno za to tudi odločili," je dejal Vnuk. Malic za zaposlene praviloma sicer ne pripravljajo, vendar če bi vedeli, da se to da, bi se povezali s kakšnim podjetjem. "Imamo tudi catering in bi se organizirali tako. V tem času smo vsi gostinci začeli delati drugače, tako da bi organizirali tudi malice, če bi vedeli, da lahko," je še dejal in dodal, da bi se pač morali vsi pristojni uskladiti in pravočasno tolmačiti odlok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta