"Gre za diskriminacijo." Predsedniku sindikata že od jutra zvoni telefon, od oktobra za državno upravo pogoj PC

Asja Lednik
17.09.2021 13:39
Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je ob obisku vlade v Goriški regiji pred dvema tednoma predlagal, da se za državno upravo začasno iz t. i. pogoja PCT izloči T, torej testiranje, in se delo v prostorih državne uprave omogoči samo ob izpolnjevanju pogoja cepljenosti in prebolevnosti. Pri tem je prejel široko podporo kolegov v vladi.

Osnovni namen ukrepa je preprečiti širjenje okužb na delovnem mestu ter posledično zagotoviti nemoteno funkcioniranje državne uprave. "S tem želimo preprečiti, da bi se virus širil v prostorih delodajalca med zaposlenimi, ki niso cepljeni. Izjema so tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, za njih bo izjemoma možno samotestiranje," je povedal.

Ta pogoj bo torej veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor. "Nikogar od zaposlenih v državni upravi ne silimo k cepljenju, ne predpisujemo obveznega cepljenja, želimo pa s tem dodatno spodbuditi k cepljenju," je povedal.

"Nikogar od zaposlenih ne silimo k cepljenju, nikakor"

Ukrep začne veljati s 1. oktobrom, s čimer dajejo na voljo organom državne uprave dovolj časa, da se prilagodijo in organizirajo delo in hkrati dajo čas tistim zaposlenim, ki se še niso odločili za cepljenje, da to lahko storijo.

Za izpolnjevanje pogoja bo s 1. oktobrom zadoščal že en odmerek cepiva, pod pogojem, da bodo drugi odmerek prejeli do 1. novembra, je pojasnil.

"Ponovno poudarjam, nikogar od zaposlenih ne silimo k cepljenju, nikakor, cepljenje oziroma prebolevnost postavljamo samo kot pogoj, da lahko javni uslužbenec opravlja delo v prostorih delodajalca. Vsi tisti, ki se ne želijo cepiti, bodo eventualno delo opravljali od doma, če narava in vrsta dela ter delovni proces to omogočajo," je zagotovil.

Če dela na domu zaradi narave in vrste dela ter delovnega procesa ni možno organizirati, bo delodajalec lahko ukrepal v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Koritnik je tudi dodal, da vlada priporoča delodajalcem, naj zaradi spremenjenih okoliščin glede epidemije covida-19 opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe, pri čemer se posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela. Nato pa naj v skladu s to oceno in upoštevaje splošne epidemiološke razmere organizirajo delo v okviru svojih pristojnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta