Hojs o pošiljki z nabojem, ki jo je dobil na svoj dom: Močno sta zatajila pošta in CVZ. Kaj pa pravijo na Pošti in policiji?

M.R.
16.02.2022 11:10

Kaj pravijo na Pošti Slovenije in policiji glede nevarnih pošiljk, ki so jih v zadnji četrtini lanskega leta prejeli nekateri člani vladne koalicije? Minister Aleš Hojs namreč trdi, da je pošiljko kljub temu, da je varovana oseba, prejel na svoj dom in da sta zatajili pošta ter center za varovanje in zaščito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Aleš Hojs je fotografijo z grozilno pošiljko objavil na Twitterju, nato pa kmalu zapis izbrisal.
Robert Balen

Pretekli četrtek je v oddaji Tarča na TV Slovenija 1 minister za notranje zadeve Aleš Hojs komentiral nevarno pošiljko, ki da jo je oktobra lani prejel na svoj dom. V njej je bil tudi naboj. Kot je že oktobra Hojs zapisal na Twitterju, hkrati pa tudi priložil fotografijo kuverte in naboja, sam ni prejel spremnega pisma. Nekateri drugi prejemniki podobnih pošiljk z nabojem so namreč dobili tudi pismo. Je pa zelo hitro minister ta zapis s Twitterja izbrisal.

Ker gre za notranjega ministra, ki je hkrati tudi varovana oseba, bi morali pristojni organi prestreči pošiljko. "Sam sem dobil to zadevo domov. Res, da sta ob tem močno zatajila pošta in CVZ, ki bi morala to preprečiti," je Hojs odgovoril na vprašanje, ali so si v vladni koaliciji skupaj s SNS ta grozilna pisma pošiljali sami. Policija je namreč izsledila glavnega osumljenca za pošiljanje grozilnih pisem. Kot smo že poročali, je to Teodor Goznikar, sicer član stranke SNS. 

Goznikar je pošiljanje teh pisem zanikal, hkrati pa je za Večer tudi predsednik stranke Zmago Jelinčič dejal, da Goznikarju "česa takega ne bi nikoli pripisal".  

Šarec: Naredimo sami, potem pa obtožimo opozicijo ...

Debato o grozilnih pismih je v Tarči pred Hojsovim komentarjem odprl predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je med drugim dejal, da so vsi hiteli v javnosti obsojati to dejanje. "Sam ga nisem preveč glasno, priznam. Zato, ker sem slutil, da so si to verjetno poslali sami. In tudi, ko vidimo kakšne mazaške akcije, je vedno treba biti previden, ker noben Slovenec ne verjame, da Nika Kovač pošilja naboje po pošti, da jim grozi, da ob vsem svojem delu nima kaj početi in da zato iz časopisa reže tiste črke in jih potem pošilja naprej. To je klasična partijska šola, kjer je gospod Janez Janša seveda bil izšolan. Tako se pač dela. Naredimo sami, potem pa obtožimo opozicijo ali kogarkoli že je pač takrat potrebno. Zato temu ne nasedajmo in nikakor, da bi jih imeli za žrtve, ker žrtve zagotovo oni niso," je dejal Šarec. 

Hojs je nato odvrnil, da sta v njegovem primeru zatajila pošta ter center za varovanje in zaščito (CVZ), saj da je pismo prejel na domač naslov. Hkrati pa je pohvalil policiste, ker so odkrili storilca. "Policija je svoje delo opravila izvrstno. Ko so prišli ti prvi naboji, so vsi, tudi opozicija, nekako govorili, da policija nikoli ne bo našla pošiljatelja. To se je zgodilo. To je po mojem eno veliko priznanje policiji in pa seveda tudi opozorilo vsem tistim, ki bi poskušali početi kaj takega, da je policija strokovna, da dela nepolitično in da seveda želi, da se vse takšne stvari tudi ustrezno raziščejo," je povedal. 

Podobno grozilno pismo je bilo naslovljeno tudi na ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je v oddaji Tarča povedal, da je v njegovem primeru "pošta ustrezno reagirala" in da te pošiljke ni prejel na svoj dom, ker so jo prej prestregli. "Videl sem pa slike, saj so mi jih kriminalisti pokazali, vsebino moje poštne pošiljke, ki je imela naboj, in vse tiste grozilne zadeve poleg," je pojasnil Počivalšek. 

Na vprašanje, če ga je presenetila novica o tem, kdo je pošiljatelj, pa je odgovoril: "O tem se da diskutirati." Pravi, da ima tudi sam svoje mnenje o tem, kdo je pošiljatelj.

Policija odkrila pomanjkljivosti

Glede na besede, ki jih je izrekel minister Hojs, smo za komentar zaprosili Pošto Slovenije in tudi policijo. Dobili smo precej uradne odgovore. Na Pošti Slovenije so pojasnili, da podrobnosti ne morejo razkrivati, da pa je treba v skladu z zakonom o poštnih storitvah vse pošiljke, ki vsebujejo snovi ali predmete, ki jih ni dovoljeno pošiljati, izročiti pristojnim državnim organom, nosilcem javnih pooblastil ali izvajalcem javnih služb. Dodajajo, da tako ravnajo v vseh primerih odkritja nevarne, prepovedane oziroma sumljive vsebine v pošiljki. 

Malo bolj konkretni so bili na policiji, kjer so potrdili, da je bil v povezavi s "pregledovanjem pošte preverjen postopek, ki je pokazal določene pomanjkljivosti pri izvajanju varnostnega ukrepa". "Posledično so bili sprejeti določeni ukrepi za odpravo pomanjkljivosti in dosledno izvajanje varnostnega ukrepa," so odgovorili, več informacij pa da ne morejo posredovati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.