Hojs o primeru Thompson: Odločba je sledila temu, kar zagovarjamo vsi - torej pravni državi

DR, STA
08.06.2020 14:35

Povod za pripravo interpelacije notranjega ministra Aleša Hojsa je bila odločitev ministrstva, da ugodi pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, je dejal Matjaž Han (SD). Besedilo predloga so v podpis poslali še drugim opozicijskim poslancem, vložili ga bodo ne glede na njihovo odločitev. Na to se je že odzval tudi sam minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
Žiga Živulovič/bobo

Minister Aleš Hojs je komentiral napoved interpelacije s strani stranke SD. "Ko jo bom videl, jo bom prebral," je povedal in dejal, da jo bo šele takrat lahko tudi komentiral. Pri tem poudarja, da je za interpelacijo izvedel iz medijev. "Čudi me, da vsi govorijo o odločbi ministrstva, ki je ni še nihče prebral. Jaz ne vem, da je sploh bila v javnosti," ob tem dodaja. 
Kot že včeraj je tudi danes povedal, da je želel odločbo javno objaviti že v soboto, ker da si želi, da jo ljudje preberejo. A je po njegovih informacijah organizator koncerta še ni prevzel, ko pa jo bo, jo bodo tudi javno objavili. 
Hojs je odgovoril tudi na napoved, da bo očitno očitek interpelacije, da je bil v času njegovega ministrovanja dovoljen koncert, ki naj bi širil sovražnost in poveličeval ustaštvo. "Ne, to ni očitek te interpelacije, gospa predsedujoča (v. d. predsednice SD Tanja Fajon, op. p.) je povedala, da jaz širim sovraštvo. Da sem jaz ustaško naravnan, kar je zame pod nivojem diskusije v tej državi," je povedal. Dodal je, da se na to raven ne bo spuščal. 
Dobil je tudi novinarsko vprašanje, da se mu očita vsaj objektivna odgovornost, glede na to, da je dejal, da sam ni vedel za to odločitev ministrstva. "Verjetno gospa poslanka ve za vsako odločbo, ki jo izdajo na upravni enoti. Jaz za vsako odločbo ne vem, jaz seveda ne bežim pred objektivno odgovornostjo. Zato sem v petek, ko sem izvedel za to odločbo, k sebi poklical gospo, ki je odločbo izdajala. Torej pooblaščeno osebo. V krajšem razgovoru mi je gospa predočila namen oziroma podlago za to odločbo. Podlaga pa izhaja iz sodbe upravnega sodišča, izhaja iz sodbe evropskega sodišča za človekove pravice in seveda usmeritev, ki jih je ministrstvu odločba upravnega sodišča dala. Kot sem lahko danes videl iz javnih objav mnogih na družbenih omrežjih, je stališče ministrstva oziroma odločba, ki je bila spisana, sledila temu, kar zagovarjamo vsi - torej pravni državi."

Han: Povod za interpelacijo Hojsa odločitev ministrstva glede Thompsonovega koncerta

Pred tem je v izjavi za medije v državnem zboru interpelacijo pojasnil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki je dejal, da se zaveda, da od imenovanja vlade še ni minilo sto dni in da velja dogovor, da se interpelacije v tem času ne vlagajo. Toda ob nekaterih vladnih potezah opozicija "enostavno ne more stati križem rok", je dejal.

Matjaž Han
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta