Navedbe žrtev ustaštva niso dovolj: S kakšnimi argumenti notranje ministrstvo dovoli Thompsonov koncert v Mariboru?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
06.06.2020 06:00

Ministrstvo za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs, je odpravilo odločbo o prepovedi Thompsonovega koncerta v Mariboru. Koncert bo, sedaj napoveduje organizator Milan Trol

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncerte Marka Perkovića Thompsona, na katerih se vzklika ustaški pozdrav in pogosto prihaja do incidentov, so že prepovedali v Avstriji, Švici in drugih državah po svetu.
Vedran Karuza

Potem ko je mariborska upravna enota v začetku maja še v drugo prepovedala koncert kontroverznega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru, je ministrstvo za notranje zadeve pred dnevi ugodilo pritožbi organizatorja koncerta Milana Trola, odločbo UE odpravilo in postopek za prepoved prireditve, ki bi se morala maja leta 2017 odviti v Festivalni dvorani na Lentu, ustavilo. Trol je včeraj za Radio Maribor napovedal, da koncert bo. "O vseh podrobnostih boste obveščeni, ko bo čas za to," je še dodal.

Europolovi dokazi niso bili dovolj

In s kakšnimi argumenti je notranje ministrstvo odpravilo odločbo mariborske upravne enote? Ministrstvo ugotavlja, "da tudi v ponovljenem postopku ni izkazano, da je bil namen organizatorja, da bi na prireditvi pevec ali publika izvrševali kazniva dejanja ali pozivali k izvrševanju kaznivih dejanj, oziroma da je bil namen organizatorja, da bi se na prireditvi žalilo človekovo dostojanstvo ranljivih skupin - žrtev ustaškega sistema in njihovih svojcev, saj je organizator po mnenju upravnega sodišča predvidel zadostne ukrepe, da do navedenih ravnanj na prireditvi ne bi prišlo". "Zato organ druge stopnje kljub navedbam predstavnikov skupin, ki so bile žrtve ustaštva, da bi bilo s koncertom, na katerem bi nastopil Marko Perković Thompson, prizadeto njihovo človekovo dostojanstvo, ne more slediti predlagatelju prepovedi, da so navedbe teh skupin že zadosten in sorazmeren razlog za prepoved prireditve," še piše v odločbi notranjega ministrstva, v kateri je med drugim tudi navedeno, da je varnost in zagotavljanje človekovega dostojanstva mogoče doseči z blažjim posegom od prepovedi prireditve. Ob tem dodajajo, da razlogi, zaradi katerih država prepove neko prireditev, morajo biti konkretizirani in določeni do te mere, da se dajo preizkusiti, navedbe organov pa morajo temeljiti na dokazih. "Iz obrazložitve sodbe sodišča je razvidno, da prepovedi javnih prireditev in/ali zborovanj ni mogoče sprejeti na podlagi časopisnih člankov in televizijskih prispevkov ter komunikacij po spletnih portalih, saj to niso objektivni dokazi, ki bi jih bilo mogoče upoštevati v uradnem postopku," lahko še preberemo v 14 strani dolgi odločbi.
Spomnimo, mariborska upravna enota je svojo vnovično odločitev o prepovedi Thompsonovega koncerta spisala na kar 55 straneh, pri čemer je vključila obsežna dokazila policije, Europola, posnetke Thompsonovih koncertov in temeljit vpogled v zgodovino (neo)ustaštva, za kar je zaprosila tudi Muzej narodne osvoboditve Maribor. Švicarski Interpol je med drugim mariborski policijski postaji posredoval podatek, da se je občinski svet mesta Schlieren leta 2016 tudi na podlagi policijskih virov odločil za odvzem dovoljenja za Thompsonov koncert, ker javne varnosti tedaj ni bilo mogoče zagotoviti. Podobne informacije so prejeli tudi iz avstrijskega Interpola. Ta je omenil načrtovani Thompsonov koncert v mestu Kremsmünster leta 2017 - ker tedaj niso mogli zagotoviti varnosti za obiskovalce, je bil tamkajšnji župan prisiljen odpovedati in prepovedati dogodek.

Ostri odzivi tudi v koaliciji

Načelnika mariborske upravne enote Srečka Đurova je odločitev notranjega ministrstva zelo presenetila. "Ker je upravni organ v ponovljenem postopku upošteval čisto vsa napotila upravnega sodišča in ministrstva za notranje zadeve. Zato nas ta odločitev še toliko bolj preseneča in hkrati skrbi. Z vidika vrednostne ocene posega v človekovo dostojanstvo z organiziranjem koncerta Marka Perkovića Thompsona ni bistvene razlike, če bi organizirali v Mariboru koncert izvajalca, ki je znan, da na koncertu vzklika 'Heil Hitler' ali 'Sieg Heil' in ki bi takšne vzklike vtkal celo v svoje pesmi, ki bi v pesmih slavil nacistične zločince, ki bi spodbujal obiskovalce h kričanju takšnih vzklikov in ki bi v svojih izjavah za medije slavil nacizem in Adolfa Hitlerja. Če bi upravni organ odločal o prepovedi takšnega koncerta, bi bilo dvomov o sorazmernosti posega v obliki prepovedi verjetno zelo malo," poudarja Đurov in dodaja, da "poveličevanje ustaštva na javni prireditvi grobo posega v človeško dostojanstvo. Še posebej to velja za mesto Maribor, ki je v drugi svetovni vojni doživelo hud teror".
Odločitev notranjega ministrstva je odmevala tudi v političnih, celo koalicijskih krogih. Minister Zdravko Počivalšek je sporočil, da je "odprava prepovedi koncerta žalitev vrednot, na katerih je rasla slovenska samostojnost, in kršitev tega, kar piše v naši ustavi". "Njen 63. člen namreč jasno pove, da je protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti in nestrpnosti. Thompsonov koncert, ki ga redno spremljajo pozivi k zaničevanju drugih narodnosti, v Sloveniji ni in ne sme biti dobrodošel," je dodal. Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, je poudaril, da takšnemu koncertu v Sloveniji ni mesta. Iz stranke DeSUS pa so sporočili, da "izvajalec, v čigar pesmih je prisotno spodbujanje narodne, rasne, verske ali druge nestrpnosti, na našem ozemlju ne bi smel biti dobrodošel". Podobno so se odzvali tudi bivši premier Marjan Šarec, nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar, Tanja Fajon, Levica ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta