Hojs o strožjem režimu glede vstopa v Slovenijo, NIJZ dopustnike poziva, naj omejijo svoje stike, v Istri za posebni status

DR, STA, Gr.G.
14.08.2020 15:48

Hrvaška zabeležila rekordno število okužb. Notranji minister Aleš Hojs: Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima glede vstopa v Slovenijo. Istra se želi izogniti slovenskemu in italijanskemu rdečemu seznamu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Na zadnje dogajanje na Hrvaškem, kjer so zabeležili rekordno število okužb - 208, se je odzval notranji minister Aleš Hojs. "Okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, nas vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo, verjetno že v prihodnjem tednu. Na podlagi rezultatov testiranj preko vikenda in v ponedeljek bo vlada prisluhnila predlogom strokovne skupine za covid-19 in na podlagi epidemiološke ocene zaostrila vstop," je zapisal na Twitterju. 

Hrvaška Istra
Andrej Petelinšek

Krek za vrnitev Slovencev

Direktor NIJZ Milan Krek je danes v Večeru izrazil mnenje, da bi se vsi Slovenci s 15. avgustom morali vrniti iz tujine. "Če želimo šole septembra odpreti, naj se prebivalci Slovenije vrnejo domov, se umirijo in se začnejo pripravljati na šolsko leto," je na vprašanje, kaj svetuje vsem, ki še letujejo na Hrvaškem, kjer se število okužb z dneva v dan zelo viša, odvrnil direktor NIJZ.
Dodajmo, da je Avstrija zaradi naraščanja okužb s koronavirusom na Hrvaškem medtem že pozvala državljane, naj se nujno vrnejo s Hrvaške. Poleg tega od ponedeljka odsvetujejo vsa nenujna potovanja v to državo, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes povedali na avstrijskem zunanjem ministrstvu. Od ponedeljka bo tako vstop v Avstrijo za tiste, ki se bodo vračali iz Hrvaške, mogoč le ob predložitvi negativnega testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Mogoče se bo odločiti tudi za domačo karanteno, a bo tudi v tem primeru obvezno v 48 urah opraviti test na koronavirus - in sicer na lastne stroške. V karanteni bo treba ostati do predložitve negativnega rezultata testiranja. 
Srbija je medtem dala Hrvaško na rdeči seznam. To pomeni, da morajo tujci, ki v Srbijo vstopajo iz Hrvaške, imeti negativen test, ki ne sme biti starejši od 48 ur. 
Več o dogajanju glede razmer na Hrvaškem si preberite TUKAJ.

NIJZ dopustnike poziva, naj po vrnitvi s Hrvaške čim bolj omejijo svoje stike

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob slabši epidemiološki sliki zadnjih dni mlade pozivajo, naj po vrnitvi s Hrvaške za preprečevanje širjenja novega koronavirusa čim bolj omejijo svoje stike. Odsvetujejo tudi obiskovanje zabav v nočnih klubih, kjer so zelo ugodni pogoji za širjenje novega koronavirusa s človeka na človeka. "Pozivamo vse, ki so se zabavali v klubih in diskotekah, da 14 dni od zadnjega obiska kluba pozorno opazujejo svoje zdravstveno stanje in v kolikor se pojavijo tipični znaki, kot so vročina, slabo počutje, kašelj, kihanje, izcedki iz nosu, vnete oči, prebavne težave in drugo, da takoj pokličejo svojega zdravnika in se dogovorijo za odvzem vzorca na prisotnost virusa ter upoštevajo njegova nadaljnja navodila," pravijo na NIJZ.

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta