Hojsovo ministrstvo noče podati podatkov o razpisu za stanovanje, ki ga najema nekdanji soprog Aleksandre Pivec

M.R.
01.04.2022 16:55

Na ministrstvu za notranje zadeve nočejo posredovati podatkov o razpisu za oddajo stanovanj ministrstva v Vili Šmartinka v Ljubljani, ki so bila oddana uslužbencem ministrstva, poroča portal Necenzurirano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs
Robert Balen

V vili naj bi na tem razpisu dobil stanovanje, kot prav tako poroča omenjeni portal, tudi Tomaž Pivec, nekdanji soprog predsednice stranke Aleksandre Pivec. Portal Necenzurirano poudarja, da naj bi Tomaž Pivec, ki se je lani v okviru ministrstva zaposlil v Ljubljani, stanovanje dobil na podlagi tega, da je ob prijavi navedel, da bo v stanovanju živel skupaj s sinovoma. A sinova naj bi živela pri mami Aleksandri Pivec. To naj bi dokazoval tudi napis na nabiralniku Aleksandre Pivec, ki živi v drugem stanovanju, a na istem naslovu.

Znano je, kdo je lastnik stanovanja, v katerem v Ljubljani živi Aleksandra Pivec

Portal Necenzurirano je že konec lanskega decembra ministrstvo prosil za podatke o razpisu za oddajo desetih stanovanj, ki jih je ministrstvo kupilo v omenjeni zgradbi. ​"Pri zavračanju odgovorov so na ministrstvu večkrat kršili zakonske roke, s tem pa zavestno tvegali inšpekcijski nadzor. Prav tako ne upoštevajo dosedanje prakse urada informacijskega pooblaščenca, po kateri bi moralo ministrstvo razkriti, kdo so najemniki državnih stanovanj, saj gre za porabo javnega denarja," so zapisali. 

Ministrstvo, ki ga vodi podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs, naj bi tudi zavrnilo zahtevo za podatke, ki so jo novinarji Necenzurirano posredovali na podlagi v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Na podlagi tega zakona so vložili pritožbo, ki bi jo ministrstvo moralo poslati naprej informacijskemu pooblaščencu "brez odlašanja, najpozneje pa v 15 dneh".

A ministrstvo se tega roka ni držalo in je pritožbo na informacijskega pooblaščenca poslalo po več kot treh tednih. Na koncu pa so prošnjo omenjenega portala zavrnili, pri čemer so se sklicevali, da bi razkritje najemnikov službenih stanovanj za točno določeno informacijo pomenilo, da bi s tem postavili javnosti dostopni podatki o naslovu bivališča posameznikov in njihovih družinskih članov. 

"Toda v isti odločbi je informacijski pooblaščenec opozoril, da je v pretekli praksi že odločal o dostopu do seznama upravičencev do službenih stanovanj, brez točne lokacije stanovanja. V tem primeru je zavzel stališče, da gre za 'prosto dostopne podatke'," piše portal in dodaja, da ministrstvo pač teh podatkov ne želi razkriti in da se "na zakonske roke požvižga"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta