Hrvaška Fortenova 100-odstotna lastnica Mercatorja

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.04.2022 17:45

S plačilom 22,4 milijona evrov oziroma 36 evrov na delnico malim delničarjem je Skupina Fortenova postala edina delničarka Mercatorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Skupine Fortenova: "Mercator je vodilni trgovec z izdelki za široko porabo v Sloveniji, s pomembnimi deleži v Srbiji in Črni gori, Konzum pa je vodilna maloprodajna veriga izdelkov široke potrošnje na Hrvaškem, medtem ko imata Konzum in Mercator skupaj pomemben delež v Bosni in Hercegovini." 
Arhiv Večera

V petek, 1. aprila, je Skupina Fortenova pridobila vse preostale delnice Mercatorja in postala stoodstotna lastnica. S prenosom 621.251 delnic, za katere je plačala 22,4 milijona evrov, je bil zaključen postopek izločitve manjšinskih delničarjev iz lastništva Mercatorja, Fortenova pa je postala edini delničar Mercatorja.

"S to transakcijo smo zaključili nakupni proces, ki se je začel leta 2014. Ta je bil dolg in zahteven, s številnimi pravnimi in finančnimi koraki, ki pa so vodili in pripeljali do končnega cilja: oblikovanja vodilne maloprodajne verige potrošniških dobrin v regiji. Še bolj pomembno pa je, da smo začeli uresničevati polne zmogljivosti našega maloprodajnega poslovnega modela ter dosegli poslovne sinergije, ki jih ponovno vlagamo nazaj v našo skupino", je ob pridobitvi 100-odstotnega deleža Mercatorja povedal Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Skupine Fortenova.

Peruško je še poudaril, da je Mercator vodilni trgovec z izdelki za široko porabo v Sloveniji, s pomembnimi deleži v Srbiji in Črni gori, Konzum pa je vodilna maloprodajna veriga izdelkov široke potrošnje na Hrvaškem, medtem ko imata Konzum in Mercator skupaj pomemben delež v Bosni in Hercegovini. 

James Pearson, izvršni direktor Fortenove za finance, je ob tej transakciji povedal: "Izplačilo 22,4 milijona evrov manjšinskim delničarjem smo izvedli z lastnimi sredstvi, kar dokazuje našo rastočo finančno in poslovno moč." 

Spomnimo, da se je Vseslovensko društvo malih delničarjev (VZMD), ki mu predseduje Kristijan Verbič, pritožilo na vpis izstisnitve malih delničarjev v register, za katere menijo, da so bili oškodovani za okoli 100 milijonov evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta