Igor Zorčič naj bi se vrnil v politiko. Najverjetneje bo izzival človeka, proti kateremu je enkrat že izgubil

M.R.
23.08.2022 17:03

Nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič, se očitno vrača v politiko. Tokrat kot županski kandidat, kar je pred štirimi leti že bil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič je ob nastopu tretje Janševe vlade prevzel položaj  predsednika državnega zbora.
Robert Balen

Igor Zorčič, ki je še pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami ustanovil stranko Lide, bo jeseni kandidiral na lokalnih volitvah za župana Brežic, poroča Delo. Oblikoval je tudi listo s 30 kandidati za občinske svetnike.

To sicer ne bo njegova prva kandidatura za župansko mesto v tej občini. Že leta 2018 je kandidiral, a ga je v drugem krogu premagal dolgoletni župan Ivan Molan, ki ga je kot neodvisnega kandidata podprla tudi stranka SDS. Molan je dobil slabih 55 odstotkov glasov, Zorčič pa dobrih 45 odstotkov.

Zorčič je bil sicer takrat še član SMC, nato je v marcu 2020 tudi podprl oblikovanje tretje vlade Janeza Janše, leta 2021 pa je skupaj z Janjo Slugo in Branislavom Rajićem izstopil iz stranke in poslanske skupine ter prestopil v opozicijo. Za tem je Jaševa koalicija skušala Zorčiča, ki ga je pred tem izvolila na položaj predsednika državnega zbora, s te pozicije strmoglaviti, a ji to ni uspelo.

Nato je 44-letni Brežičan januarja letos ustanovil svojo stranko Lide. Sluga je prestopila v Gibanje Svoboda in bila tudi na aprilskih volitvah izvoljena v parlament, Zorčič pa se je odločil, da njegova stranka na parlamentarnih volitvah ne bo kandidirala. Kot kaže bo zdaj, vsaj v Brežicah, stranka kandidirala na lokalnih volitvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta