Ilešič spet prijavljen za sodnika v Luksemburgu, ta funkcija po novem zanima tudi podpredsednika ustavnega sodišča Accetta

18.08.2021 13:08
Na ponovljeni razpis je prispelo osem prijav.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sedež ima EU-sodišče v glavnem mestu Luksemburga.  
Arhiv Večera

Ker sodnik iz Slovenije že vse mandate od leta 2004 dr. Marko Ilešič maja, potem ko ga je bil predsednik republike predlagal, v državnem zboru ni dobil dovolj podpore za še en mandat na Sodišču EU v Luksemburgu, ki razrešuje spore po pravu EU, je Borut Pahor zdaj najprej vladi in sodnemu svetu v mnenje poslal kandidature z novega razpisa.

Na junijski razpis ministrstva za pravosodje se je prijavilo osem kandidatk in kandidatov in imena so zanimiva.

Najprej, pričakovano spet kandidira 74-letni Ilešič. Se pa za novo službo, sodeč po imenih, ozira ustavni sodnik in podpredsednik ustavnega sodišča dr. Matej Accetto.

Marko Ilešič
Arhiv Večera

Prijavljen je tudi dr. Damjan Kukovec, ki je sicer že prestal domači del postopka za mesto sodnika na Splošnem sodišču v Luksemburgu, a očitno poskuša še na tem (dvodelnem) luksemburškem naslovu. Pa Miro Prek, ki je bil sodnik iz Slovenije že na Splošnem sodišču, potem pa ne več izvoljen - po očitkih o spolnem nadlegovanju uslužbenk. 

Senko Pličanič
Tit Košir

Kandidira tudi nekdanji pravosodni minister dr. Senko Pličanič. Ministroval je v kratki drugi vladi Janeza Janše, bil pa je tudi v ministrski ekipi edine premierke Alenke Bratušek

Prijavljeni so prav tako dr. Saša Sever, Ana Stanič in Jure Vidmar.

Po zakonu o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč lahko predsednik republike predlaga tudi več kandidatk in kandidatov, kot je potrebno.

Bo pa predsednik Pahor kmalu imel še eno delo, ker se bo sredi septembra iztekel ponovni poziv za eno mesto sodnika slovenskega ustavnega sodišča. Sodnica dr. Dunja Jadek Pensa že več kot eno leto prekoračuje devetletni mandat - tako določa zakon o ustavnem sodišču, da v deveterici ustavnih sodnikov in sodnic do izvolitve novega člana US ne nastane luknja.

Matej Accetto 
Daniel Novakovič/STA

Še pred koncem leta si bo morala deveterica na ustavnem sodišču izvoliti tudi novega predsednika, ker se bo dr. Rajku Knezu predsedniška triletka iztekla. Devetletka na US pa seveda še ne. Knez je bil, tako kot tudi prej omenjeni Accetto, za ustavnega sodnika izvoljen spomladi 2017.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta