Pahor sporočil ime kandidata za še enega sodnika na Splošnem sodišču v Luksemburgu

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
16.06.2021 16:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Predsednik republike Borut Pahor za preostalo eno prosto mesto sodnika iz Slovenija na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu državnemu zboru predlaga izr. prof. dr. Damjana Kukovca.

Predsednik presoja, da kandidat zaradi svojega izjemnega strokovnega znanja in izkušenj, tako v domačem kot širšem mednarodnem okolju, in zavoljo izkazanega poznavanja dela Splošnega sodišča izpolnjuje zahtevne kriterije za to funkcijo. Kukovec, pravijo pri Pahorju, po predhodnih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin državnega zbora uživa več kot prepričljivo podporo za izvolitev.

Kdo je Kukovec? 44-letni specialist evropskega prava je z odliko diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani. Študij je nadaljeval na Harvard Law School. Po magisteriju je delal kot svetovalec pritožbene stopnje Posebnega sodišča za Sierra Leone v Freetownu, kjer je tudi predaval v okviru pomoči Sodišča nacionalnemu pravnemu sistemu. Pripravništvo je opravljal na Višjem sodišču in Ustavnem sodišču RS ter ga zaključil s pravosodnim izpitom. Zatem se je zaposlil na Sodišču Evropske unije.

Marca 2015 je na Harvard Law School doktoriral, nato pa nadaljeval delo v Pravni službi Evropske komisije ter pred Sodiščem EU in Splošnim sodiščem komisijo skupno zastopal v več kot sedemdesetih primerih, s pisnimi vlogami ter ustno na obravnavah. Predava na Middlesex School of Law v Londonu, kot gostujoči profesor pa tudi na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Kukovec potrebuje najprej potrditev doma in nato še v organih EU. Kar je vmes uspelo dr. Maji Brkan, še enemu slovenskemu pravniškemu imenu z mednarodno kariero in izkušnjami. Tako imenovani Odbor 255 ji je izrekel pozitivno mnenje, to pa je nato potrdila še Konferenca predstavnikov vlad držav članic EU. Mandat bo imela do avgusta 2025 in na ta način je zdaj končno vsaj do polovice zapolnjena slovenska luknja na tem luksemburškem sodišču, kjer ima vsaka članica Evropske unije dva sodnika.

Za (glavno) Sodišče EU pa bo treba postopek ponoviti, ker sodnik dr. Marko Ilešič, ki je iz Slovenije tam vse od 2004, v DZ ni dobil dovoljšnje podpore. 

Predsednik republike je opravil tudi posvetovanja z vodji poslanskih skupin državnega zbora o kandidatih za mesto viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije, in za mesto zagovornika načela enakosti. Pahor ugotavlja večinsko naklonjenost kandidatki za viceguvernerko mag. Ireni Vodopivec Jean in kandidatu za zgovornika načela enakosti Mihi Lobniku, ki je tudi zdaj na tem mestu. Preden bo v začetku prihodnjega tedna obe kandidaturi poslal predsedniku državnega zbora, bo - če bi se izkazalo za potrebno -, opravil še nekaj neformalnih pogovorov, sporočajo od predsednika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta