Janez Kranjc ne bo postal ustavni sodnik, za njegovo imenovanje v državnem zboru zmanjkal en glas

M.R., STA
13.07.2021 17:00
Predsednik države Borut Pahor je državnemu zboru v imenovanje za ustavnega sodnika predlagal profesorja na ljubljanski in mariborski pravni fakulteti Janeza Kranjca. Zanj je glasovalo 45 poslancev, 43 jih je bilo proti, ena glasovnica pa ni bila veljavna.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidat za ustavnega sodnika Janeza Kranjca ni prejel dovolj glasov poslancev za imenovanje.
Robert Balen

Glasovanje je bilo tajno. V predstavitvi stališč poslanskih skupin so se o kandidatu danes izrekli v LMŠ in Levici in napovedali nasprotovanje predlogu za Kranjčevo izvolitev. Ustavni sodnik mora imeti čut za pravičnost, so menili v LMŠ. Kranjc je res avtoriteta na področju rimskega prava, toda ali je to, kar potrebujemo danes, je povprašal.

Z LMŠ so se strinjali v Levici. Kranjčeva stališča denimo do enakosti žensk v družbi sodijo v čase pred 2000 leti, je dejal Matej T. Vatovec. "Zaradi režima, v katerem smo, bi morali imeti ustavne sodnike, ki razumejo pomen človekovih pravic in tudi, kaj pomenijo aktualna družbena dogajanja," je poudaril. Po njegovih navedbah je kandidat v primeru Patria aktivno stopil v bran današnjemu predsedniku vlade Janezu Janši.

Za njegovo imenovanje je bila potrebna absolutna večina vseh poslancev, kar pomeni, da bi moral prejeti najmanj 46 poslanskih glasov. 

Predsednik republike Borut Pahor, ki je Kranjca predlagal v tretjem poskusu, je ob predlogu za njegovo imenovanje ocenil, da bi v primeru izvolitve pomembno prispeval k delu in vlogi ustavnega sodišča kot najvišjega organa sodne oblasti za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin v državi.

V prejšnjem krogu je predlagal Anžeta Erbežnika, ki je v DZ prejel 44 glasov, v prvem krogu pa Andraža Terška, ki je prejel še dva glasova manj.

Kranjc bi na mestu ustavnega sodnika nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel julija lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta