Imate doma letalske karte, koncertne vstopnice, plačane počitnice? To so bistveni odgovori...

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.04.2020 06:58

Zaradi odpovedanih potovanj in dogodkov veliko potrošnikov od letalskih prevoznikov, organizatorjev dogodkov in turističnih agencij zahteva vračilo denarja, toda zadnji tedni kažejo, da je pot do tega zdaj trnova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na letališčih ta hip ni prometa. Ali bomo letos še sploh veliko potovali, je zdaj še veliko vprašanje.
Robert Balen

Pri načrtovanju letnega dopusta in jesenskih potovanj je v zdajšnjih negotovih časih treba biti previden. A v tem času imajo mnogi drugačne skrbi. Trenutno se namreč veliko več potrošnikov ukvarja s potovanji, na katera se niso mogli odpraviti v zadnjih tednih ali jim bodo odpadla denimo za prvi maj, koncerti, športnimi tekmovanji in drugimi dogodki, ki jih zaradi pandemije novega koronavirusa ni bilo ali pa so že vnaprej odpovedani oziroma prestavljeni. Mnogi želijo denar nazaj, a na drugi strani se več panog ta hip prav tako bori za preživetje in jih je novi koronavirus pahnil v izjemno težak položaj.
Po veljavni zakonodaji imajo kupci pravico do vrnitve denarja, mnogi ga zdaj tudi nujno potrebujejo. Veliko ljudi je izgubilo delo ali pa so se jim dohodki močno znižali. Vendar skoraj nobena letalska družba in hotelirji zdaj ne vračajo denarja. Ponujajo vrednostnice, ki jih bo mogoče koristiti v daljšem časovnem obdobju, večinoma enega leta. Na nas se je obrnilo že več ljudi, ki menijo, da je to nepošteno, da gre "za krajo" ali "neprostovoljno kreditiranje" letalskih prevoznikov, turističnih podjetij in tako naprej.

Hrvaško morje se nenadoma ne zdi več tako daleč.
Andrej Petelinšek

Garancija na zdravih temeljih

Mišo Mrvaljević (desno): "Na turizem je vezanih 20.000 delovnih mest."
Marko Vanovsek

Več počitnic v domovini

V Turistični agenciji Kompas dnevno sprejemajo odločitve v zvezi z odpovedjo potovanj in počitnic. Strankam ponudijo možnost prestavitve rezervacije na kasnejše termine koriščenja in potnike povabijo k razmisleku, da se ne odpovedo svojim potovalnim in/ali počitniškim načrtom, ampak da jih prestavijo na kasnejši čas. Verjetnost, da bomo več počitnikovali v domovini, je seveda velika, pojasnjujejo. Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je denimo državljane že pozval, naj se pripravijo na to, da bodo letos ostali doma: "Dokler ni učinkovitega cepiva ali zdravil, nas bo bolezen spremljala in ne bo neomejenih potovanj, kakršnih smo bili vajeni."

Z zahtevki v tujino

Slavko Vesenjak: "Vsi trenutno barantajo, a pravila so jasna."
Neznan

Nekateri pa se do naslednjega potovanja v tujino takole kratkočasijo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta