Imeti rad Slovenijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Studio Marketing

Rad imam Slovenijo. Kaj sploh to pomeni? Kaj je to, Slovenija, je to le ozemlje, ki ga obsega, so to ljudje, ki tu živijo, oboje skupaj ali še kaj več? In kaj od tega imam rad? Vsekakor se človek z leti najbrž privadi na življenje na nekem območju. Čuti se doma, ko vsak dan zagleda znane prizore okoli sebe, ve, kam mora iti v trgovino, kje je zdravnik, pozdravi ljudi, ki jih pogosto srečuje. Če se preseliš v povsem tuje, neznano okolje, moraš vse te dnevne rutine vzpostaviti ponovno, vsaka stvar zahteva od tebe dodaten napor, razmislek, v domačem okolju pa je to nekako podzavestno. Ko si mlad, je to morda razburljivo, odkrivanje vedno novega, iskanje optimalnega, ko pa postajaš starejši, ti dom pomeni več, ali pa vsaj zavedanje, da te ob vrnitvi čaka znano in domače, varno okolje.

Slovenijo kot deželo, pokrajino kar dobro poznam. Tudi poznane ljudi imam marsikje, ne le v domačem okolju, zato se nekako počutim doma povsod. Če bi mi kdo ponudil, da naj si izberem kraj, kjer bi najraje živel, bi se res težko odločil. Pri tem imamo ljudje različne prioritete. Enim je pomembno delo, služba, drugim narava ali okolica kot taka (nekateri radi živijo v urbanem okolju, kjer je vse na dosegu roke, urejeno), tretjim je najpomembneje, kako se bodo ujeli s sosedi, in podobno.

Kaj torej pomeni imeti rad Slovenijo, biti patriot, domoljub? Predvsem mislim, da je domoljubje spoštovanje prebivalcev Slovenije. Zelo smo si različni kot ljudje, in če bi radi, da nam bo dobro, da bomo lahko v miru tu živeli, se moramo tolerirati med sabo. Razumeti, da smo različni, in to dopuščati. Kajti če ni tako, potem iz sobivanja nastane prepir in prepir ne vodi v mir in blaginjo, prepir nas ne bo pripeljal v boljši jutri, ampak lahko kvečjemu povzroči, da tu ne bo lepo živeti. Seveda to ne pomeni, da bomo vsi mislili enako, da se bomo v vsem strinjali. A če se ne strinjamo, še ne pomeni, da se moramo žaliti, si metati polena pod noge. Če nekdo ne je mesa, drugi pa ob nedeljah pogosto peče na žaru, še vedno lahko skupaj obdelujeta njivo ali zidata hišo. Če pa prvi drugemu zastruplja, ne vem, prašiče, na primer, ne bo sožitja. Imeti rad Slovenijo pomeni vedeti in upoštevati različnosti. Pomeni izobešati zastavo ob državnih praznikih. Kako smo polni besed domoljubja, ne spoštujemo pa svoje države, še zastave se nam ne ljubi izobesiti ali pa jo izobesimo le takrat, ko je vlada naša politična opcija. Imeti rad Slovenijo pomeni, da ne bomo peljali smeti v potok ali v gozd, ker nas boli srce, da živimo v umazaniji. Ker želimo, da ne bomo jedli in pili ostankov strupov, plastike, da ne bodo živali, ki bi slučajno pogoltnile kakšen košček smeti, počasi in mukoma umirale. Naj se to najprej zgodi vašemu psu, pa boste morda razumeli. In še mnogo drugega. Očitno smo od domoljubja še daleč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.