In spet počasi izgubljamo pravice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadovoljen in zdrav delavec naredi več in dela bolje in z večjo zavzetostjo.
Andrej Petelinšek

Zadnjič sem prebral, da menda inflacije v Evropi ne povzročajo višje plače nas, ki delamo, delavcev, ampak neverjetno hitro naraščanje dobičkov najbogatejših, tiste peščice ljudi, ki verjetno svojih dobičkov ne morejo pripisovati le svojim izjemnim sposobnostim in trdemu delu, ampak predvsem okoliščinam, ki jim dejansko množijo bogastvo. No, v teh okoliščinah jim to počnemo mi, "navadni ljudje".

Preden se spravite name s kriki, da širim neko levičarsko neumnost in propagando, kar je v današnjih časih ena najhujših psovk, kar te lahko doleti, naj povem, da so to ugotovili predstavniki finančne smetane Evropske unije! Torej če so prišli do takega zaključka ti, ki so zapriseženi kapitalizmu in podjetništvu, potem res ne vem, kdo bi lahko bil še manj levi. Levičarstvo je nekako res postalo nekaj, kar bi bilo treba preganjati po službeni dolžnosti. Le kaj nas je do tega pripeljalo?! Ali res ne znamo presojati izjav, ki jih dajejo naši izvoljeni, nekateri strokovnjaki? Pozabljamo, kdo nam je izboril osemurni delovnik pa plačano bolniško odsotnost pa porodniški dopust in še in še, ker se nam to zdi samo po sebi umevno, kot nekaj, česar enostavno ne moremo več izgubiti, saj smo vendar ljudje in civilizirani. A kako je do tega prišlo, kdo se je boril za te pridobitve? Najbrž vendarle tisti, ki so videli preko svojih meja v času, ko so se vse te pravice zdele skoraj utopija, in za to tudi marsikaj žrtvovali, tudi svoje življenje. Najbrž jih ni zagovarjal sloj lastnikov proizvajalnih sredstev, niti Cerkev, niti ... Kajti to stane in zmanjša dobičke. Pa čeprav je na dolgi rok najbrž vsem razumljivo, da lahko zadovoljen in zdrav delavec naredi več in dela bolje in z večjo zavzetostjo. Vsak, ki lahko gre na bolniško, vsak, ki lahko posveti svoj čas svojemu majhnemu otroku, vsak, ki ima osemurni delovnik, bi se moral tega zavedati.

In zdaj smo spet tam, da počasi izgubljamo svoje pravice ali del njih, da postajajo lastniki podjetij, tovarn in drugega hitro vse močnejši, tudi pridobivajo odločevalsko moč v politiki in seveda bodo odločevali sebi v prid, se mi zdi. Mi, ljudje, ki živimo le od plačila za naše delo, pa postajamo vse bolj odvisni od njih in na nek način vse bolj nemočni. In samo mi plačujemo za napake vodilnih. Tisti tam zgoraj pa namesto kazni dobijo celo "finančne stimulacije". Zakaj? Kdor jih je postavil, že ve, zakaj. Upam, da se zgodovina ne ponavlja (vedno), da ne bomo počasi spet zdrknili na raven brezpravnih množic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta