(INTERAKTIVNA INFOGRAFIKA) Kam na kopanje v Mariboru in okolici

Ob začetku drugega vročinskega vala smo preverili, kakšna je ponudba v nekaterih kopališčih v vzhodnem delu države in čez mejo v Avstriji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gramoznica Zeleno jezero se razteza na desetih hektarjih urejenih zelenih površin. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Visoke temperature in začetek šolskih počitnic so v bazene in naravna kopališča privabili številne kopalce. Vstop v slovenska kopališča na prostem je možen tudi brez pogoja PCT. ​Preverili smo, kakšna je ponudba nekaterih kopališč v vzhodnem delu države in čez mejo v Avstriji. Obiskali smo Vodni park Radlje, Zeleno jezero - Green Lake v bližini Kidričevega in termalno zdravilišče Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni.​ Osnovne podatke o kopališčih pa boste našli v posebni tabeli.

Vodni park Radlje: prihajajo gostje iz vse Slovenije

Takšnega starta sezone v Vodnem parku Radlje ob Dravi še ni bilo, nam je ob obisku prvega biološkega bazena v Sloveniji povedal Tadej Kuzmič, prokurist družbe Partner d.o.o., najemnik Vodnega parka. Posebej jih preseneča obisk za vikende, ko je parkirišče polno registrskih tablic iz vse Slovenije. "Zaradi vremena smo bili vedno v negotovosti, zdaj, ob tem vročinskem valu, pa bi nam celo ustrezalo, če bi se malo ohladilo," je povedal vidno zadovoljen.

Vodni park Radlje ob Dravi ponuja naravno plavalno jezero. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

​Med obiskovalci, ki so na vroč poletni dan ohladitev iskali v radeljskem kopališču, je bil tudi par iz Maribora. "Prvič sva tu, v redu je, voda je topla, kot mi ustreza," je povedala Patricija Radolič. Da sicer ne obiskujeta dosti kopališč, hodita pa na morje, je dodal Blaž Majerič. Zavetje pred močnim soncem sta si pod senčnikom poiskala Ravenčana Zdenka in Jože Gošnak. "V bližini nimamo dosti možnosti za vodne užitke, do Radelj imava še najbližje. Voda je topla, mirno je," sta povedala. Upokojenca Kristina in Franc Lorenci z bližnje Mute pa sta se ta dopoldan predajala sončnim žarkom: "Najboljše je čez teden, prišla sva že ob desetih, ob dveh pa ga pobriševa in se popoldan hladiva še v domačih sencah. Voda je čista, kontrolirana, v bazenih me zmoti klor. Morje mi je najbolj všeč, a letos ne vem, če bomo šli, Hrvati so kar dvignili cene."

Vodni park Radlje
Urška Polanc
Tadej Kuzmič: "Kopalna sezona se je začela super, na roko nam gre tudi rahljanje ukrepov."
Urška Polanc

Kuzmič pravi, da letos pričakujejo velik obisk in same presežke. "Kopalna sezona se je namreč začela super, na roko nam gre tudi tudi rahljanje ukrepov. Ob vikendih predlagamo spremljanje našega spletnega semaforja na vodnipark.si, kjer, če se kopališče pospešeno polni, objavljamo število prostih mest," je povedal Kuzmič. Ob vodnem parku imajo tudi 13 urejenih postajališč za avtodome, ob vikendih so že skoraj stoodstotno zasedene tudi glamping hiške. Da so turistični boni zanje velik plus, razlaga Kuzmič: "Lanska sezona je bila za nas rekordna. Prišli so v naše Radlje, kamor vprašanje, če bi jih drugače kar tako zvabili. Neke dolgoročne pozitivne posledice bodo zagotovo ostale."

Vodni park Radlje
Urška Polanc

Zeleno jezero - Green Lake: kot na Kolpi ali Soči

Čeprav wakepark v Športno-rekreacijskem centru Zeleno jezero - Green Lake še vedno ne deluje, prav tako še ni odprt kamp, dober obisk deset hektarjev velikega urejenega dela ob gramoznici Pleterje v bližini Kidričevega napoveduje odlično sezono. "Vreme je lepo, tudi voda je topla. Prišli smo na priporočilo prijateljev, ki so tukaj bolj redni gosti. Zaenkrat nam je všeč, otroci uživajo pa še brezplačno je," je razloge za prvi obisk povzela družina iz okolice Ptuja.

Zeleno jezero sta med tednom prvič obiskali tudi mladi Ptujčanki Nika Turnšek Murko in Neža Stankovič: "Zelo nama je všeč. Tako je kot na morju. Zdi se mi, da nam, sploh zdaj po tej epidemiji, prija, da imamo tudi mi nekaj takega. Da ni treba vedno iti nekam drugam." Zelo verjetno, sta zatrdili, bosta ponovno prišli ob koncu tedna, ko poleg ponudbe športnih aktivnosti ter hrane in pijače ob jezeru organizirajo še pestro dogajanje, tudi glasbene koncerte na odru ob vodi.

Green Lake
Tadej Regent

​Kidričanka Sabina Zorko na kopanje v gramoznico prihaja že leta: "Voda je fantastična, vzdušje pa prijetno, pomirjujoče. Zdi se mi le, da bi bilo potrebne nekoliko več sence. Je pa res, da bodo ta drevesca zrasla. A treba bi bilo posaditi še kakšno na novem delu plaže, tudi kakšna klopca za starejše bi bila dobrodošla. Mislim, da bodo vsako leto še kaj dodali." Kljub temu, pravi, da je center zelo lepo urejen, se domačini še vedno velikokrat osvežijo tudi zunaj urejenega območja: "Voda je tam še bolj čista pa še domača družba se zbira, čeprav je občutek, kot da si na nekem divjem otoku. Je pa res, da je zunaj centra včasih neprijetno, ker še vedno kopljejo gramoz in nastajajo jame, zaradi katerih je včasih težko priti iz vode."

Green Lake
Tadej Regent

Da je voda odlične kakovosti, potrjujejo tudi redne meritve in na kidričevski občini tudi v prihodnje ne pričakujejo drugačnih rezultatov. Kopanje v gramoznici, tudi na urejenem območju, pa je kljub temu še vedno mogoče le na lastno odgovornost. "Občina je sicer letos dala vlogo za pridobitev statusa območja prostega kopanja, na katerem država zagotavlja monitoring. Takšen status imajo na primer kopalne vode na Kolpi in Soči," pojasnjuje direktor občinske uprave v Kidričevem Damjan Napast. Za status naravnega kopališča bi si po Napastovih besedah lahko prizadeval le tamkajšnji koncesionar, ki bi moral izpolnjevati določene pogoje, med drugim prisotnost reševalca iz vode.

Green Lake
Tadej Regent

Avstrijska kopališča: obiskovalci morajo izpolnjevati pogoj PCT

​Kljub raznovrstnim možnostim se mnogo Slovencev odloči tudi za obisk katerega od bližnjih avstrijskih kopališč. Lipnica in Cmurek sta med najbolj priljubljenimi pri tistih, ki imajo radi urejena mestna kopališča s čisto vodo v bazenih. V nasprotju z večino slovenskih bazenov so v obeh avstrijskih kopališčih bazeni iz nerjavne kovine, voda v njih pa ni posebej ogrevana. Za vstop morajo obiskovalci izpolnjevati pogoj PCT (ki se mu v nemščini reče 3G), torej morajo imeti s seboj potrdilo o cepljenju, testiranju na covid-19 ali prebolelosti. Potrdila v Avstriji precej natančno preverjajo pri vhodih, prav tako v gostinskih lokalih, če niso v sklopu kopališča.

Kopališče Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni
Tadej Regent

Veliko obiskovalcev iz Slovenije pritegne tudi gramoznica Schwarzlsee tik ob avtocesti proti Gradcu, ki se oglašuje kot najprivlačnejša oaza za preživljanje prostega časa na Štajerskem. Del jezera, namenjen kopanju, je z bojami ločen od preostale površine, na njem pa za varnost kopalcev skrbijo reševalci iz vode. Kljub temu velja, da se v jezeru kopate na lastno odgovornost.

V termalnem zdravilišču Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni je vstopnina višja kot v primerljivih kopališčih na naši strani meje, sami jo upravičujejo z višjo kakovostjo ponudbe: Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Nekaj slovenskih gostov vsako leto naštejejo tudi v termalnem zdravilišču Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni. Tam je vstopnina sicer višja kot v primerljivih kopališčih na naši strani meje, sami jo upravičujejo z višjo kakovostjo ponudbe. Več kot gostov je tam sicer slovenskih zaposlenih, in sicer različnih poklicev in z območij od Maribora do Murske Sobote. Kot je povedal direktor Christian Korn, so po ponovnem odprtju podjetja 19. maja po nekaj dneh negotovosti zaradi protikoronskih ukrepov zaznali pravi naval gostov, tako da se za sezono ne boji. Gostom je pri njih na voljo zunanji olimpijski bazen z navadno vodo, v drugi bazen z navadno vodo je speljan družinski tobogan, preostali bazeni zunaj in znotraj so napolnjeni s termalno vodo, prav tako otroški bazenček. Zunanje bazene obdaja terasa za sončenje, velika zelena površina pa zagotavlja naravno senco.

Kopališče Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni
Tadej Regent

"Zunaj je tudi veliko lažje zagotavljati razdaljo enega metra med osebami, ki niso iz skupnega gospodinjstva, enako zahtevamo tudi v bazenih," pojasnjuje Korn. Masko morajo gostje nositi od vstopa v terme do ležalnika ter za obisk sanitarij, restavracije - do mize - in garderobe, nato jo lahko snamejo.

Kopališče Parktherme Bad Radkersburg v avstrijski Radgoni
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta