(INTERVJU) Bojan Lunežnik, nagrajenec za Bob leta 2023: Vojaki smo tukaj, da pomagamo ljudem

Miha Dajčman Miha Dajčman
22.01.2024 04:20

Po koncu prireditve Bob leta smo z Mariborčanom, ki je pred polno dvorano SNG Maribor poudaril, da je v prvi vrsti vojak, govorili o bobu leta, vojski, ki ga je izoblikovala, podjetništvu in destilarstvu ter kulturi pitja alkohola.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojanu Lunežniku je nagrado podelil odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik.
Sašo Bizjak

"V življenju sta dve možnosti: ali ste na odru in tekmujete ali pa ste pod odrom in ploskate. Treba je stopiti na oder, prenehati ploskati drugim, naj ploskajo vam. To pa dosežeš z delom in vztrajnostjo," je junija lani v rubriki Grema na kafe dejal Bojan Lunežnik, vojak, destilar in podjetnik. Presenečen, da ste za Bob leta 2023 bralke in bralci Večera izbrali prav njegovo izjavo, je Lunežnik v soboto stopil na oder velike dvorane SNG Maribor in ob aplavzu udejanjil povedano. Publiko je navdušil z govorom, v katerem je izpostavil, da je že 24 let ponosen pripadnik Slovenske vojske. Vztrajnost, ki jo je pridobil s služenjem državi, pa mu pomaga tudi na podjetniški poti, ki jo s pomočjo družine razvija pod blagovno znamko destilarne Svarog. Podčastnik, po činu višji vodnik, se je pol ure po prireditvi, ko smo na pogovor sedli v izpraznjeni dvorani, najprej iskreno nasmejal oznaki sovoditelja prireditve Aleksandra Pozveka, ki ga je "povišal" v žganjeralmajorja.

Bojan Lunežnik
Andrej Petelinšek

Čestitke za nagrado Bob leta. Udejanjili ste svojo izjavo. Stopili ste na oder, ploskala vam je polna dvorana. Kako je bilo?

"Izkazalo se je, da lahko z vztrajnostjo in delom stopiš na oder. Sem bil pa prvič na takšnem odru in sem imel kar nekaj treme. (smeh) Nisem pričakoval, da bodo bralke in bralci Večera za bob leta izbrali prav mojo izjavo. Gledal sem prejšnje Bobe leta, redno so nagrade prejemali doktorji, šolani ljudje, jaz pa sem vojak. Mislil sem, da nimam možnosti. Ampak znova se je izkazalo - pomembna je vztrajnost."

V govoru ste najprej izpostavili, da ste v prvi vrsti vojak, žganjekuha in podjetništvo pa sta vaš hobi. V naših prejšnjih pogovorih o vojski niste želeli veliko govoriti.

"Želel sem poudariti, da sem v prvi vrsti vojak. Skoraj 24 let je tako. To je moja služba. Destilarstvo je 'hobibiznis'. Prav je, da se ve in loči, kaj je služba in kaj je vse ostalo. Ponosno povem, da sem pripadnik Slovenske vojske."

V publiki je bila tudi vrhovna poveljnica Slovenske vojske. Kaj vam je dejala po koncu prireditve?

"Predsednica Nataša Pirc Musar mi je čestitala in rekla, da bi tudi ona glasovala zame ter da je ponosna, da je nagrado Bob leta dobil pripadnik Slovenske vojske."

Večkrat omenjena vztrajnost vojakov se v vašem primeru kaže tudi v podjetniški zgodbi. Vidite pogosto te vrline med svojimi soborci?

"Opažam, da je vztrajnost res prisotna tudi med ostalimi. Se mi pa zdi, da je pri mlajših tega vse manj. Pravim jim 'android generacija', živijo v virtualnem svetu in kar hitro izgubijo voljo in vztrajnost, ko so pred težjim izzivom. Stalno jim rečem: 'Vztrajajte, grizite. Cilj je pred vami, vidite ga. Glavo gor, samo dalje.'"

Bojan Lunežnik
Andrej Petelinšek

Vojska je tu in tam na slabem glasu, vojaki pa včasih nimate podpore, ki bi si jo želeli ali zaslužili. Vas to moti?

"Vojake še vedno mnogi vidijo kot plačance ali morilce, ker nosimo orožje. Ne, mi smo tukaj, da pomagamo ljudem. To se je videlo pri zadnjih ujmah. Med prvimi smo bili na terenu tudi vojaki - in to se nikdar ne bo spremenilo. Ni dobro, da ljudje vidijo samo slabo, tistega, kar dejansko delamo, pa ne. Vojaki ne nosimo le oborožitve, nosimo tudi krampe in lopate."

Na prsih pa ponosno nosite napis Slovenija ...

"Uf, slovenska zastava na levem rokavu mi pomeni res ogromno. Težko je to opisati z besedami. Ko vojaško uniformo vzamem iz pranja, dam najprej na rokav slovensko zastavo, ker sem ponosen, da nosim uniformo Slovenske vojske, z grbom in zastavo. Ko smo v tujini slišali slovensko himno, smo jaz ter moji soborci vedno glasno in ponosno peli Zdravljico."

Nataša Pirc Musar in Bojan Lunežnik
Andrej Petelinšek

Maribor ste prav tako omenili v govoru. Zakaj?

"Maribor mi pomeni vse. Rojen Mariborčan sem, čeprav sem se leta 1991 preselil v Ljubljano. Vrnil sem ob koncu tisočletja, pred tem pa sem se redno vračal v svoje mesto. Rad bi se postaral tukaj. Zame je to najlepše mesto, z najbolj odkritimi in odprtimi ljudmi. Tudi zaradi mesta želim razvijati svojo zgodbo destilarne Svarog."

Grema na kafe z Bojanom Lunežnikom: Da bo kuhal gin, se je odločil na misiji v tujini

Maribor želite delati boljši tudi z dogodki, dodatnimi vsebinami.

"V letu 2024 je plan, da končno naredimo festival v Mariboru ter da Mariborčankam in Mariborčanom predstavimo slovenske destilarje - ti so v samem svetovnem vrhu, žganjekuha pa je del naše tradicije. Upam, da nam bo uspelo ter da nam bo šla Mestna občina Maribor naproti, kot so nam v prejšnjih izvedbah pomagale bližnje občine, ki organizacije dogodkov niso oteževale, ampak so jo olajšale."

Ob koncu govora ste poudarili, da je treba žganje, alkohol uživati v zdravi meri.

"Moj cilj nikoli ni, da promoviram pitje alkohola. Moj cilj je ljudi izobraziti, kako piti alkohol. Če lahko uživaš ob kozarcu soka, čaja, kave, lahko tudi ob kozarcu dobrega in kvalitetnega žganja, če je to v mejah normale."

Ste uživali na prireditvi?

"Da. Dogodek je bil res odličen. Voditelja sta mi bila zelo všeč, prav tako vse ostale točke. Potem pa je na koncu sledilo presenečenje. Nisem si mislil, da bom v tej močni konkurenci odličnih izjav zmagal prav jaz. Izgleda, da so se ljudje poistovetili z mojimi besedami. Morda je kdo že šel po podobni poti, pa je obupal. Upam, da bo kdo zaradi moje izjave poskusil ponovno ali vztrajal - tudi ko bo težko."

"Vojaki ne nosimo le oborožitve, nosimo tudi krampe in lopate," opozarja Bojan Lunežnik. 
Andrej Petelinšek

Kdo je bil vaš favorit?

"Solastnica podjetja, ki je postavilo most za pešce na Prevaljah takoj po poplavah. Sam sem bil na terenu kot pripadnik Slovenske vojske, ko so Slovenijo prizadele poplave. Videli smo, kakšna katastrofa je prizadela Slovenijo - in lep občutek je bil, ko je država stopila skupaj za ljudi, ki so potrebovali pomoč."

Bob leta je Večerova, mariborska prireditev. Kako pomembno se vam zdi, da ima Maribor močan Večer?

"Zadnjega pol leta sem podrobno spremljal dogajanje okoli Večera. Žalosti me, ko vidim, kaj se dogaja z edinim časnikom pri nas, da je moral zapustiti svojo zibelko. To mi ni bilo všeč. Mariborčanke in Mariborčani bi morali bolj podpreti Večer. Marsikdo o Večeru govori slabo, jaz pa sem mnenja, da delate dobro, da dajete prostor številnim pozitivnim zgodbam in opozarjate na nepravilnosti. Brez Večera moja zgodba in številne druge ne bi bile opažene. Hvaležen sem, da sem bil poleti vabljen v rubriko Grema na kafe. Iz te kave se je razvil Bob leta. Ta, ki sem ga prejel, bo dobil prostor v destilarni, da me bo opominjal na to, kako pomembno je vztrajati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta