(INTERVJU) Damir Urban: "Prihodnost je ženskega obraza"

Petra Zemljič Petra Zemljič
30.06.2019 18:00

Nekdanji frontman kultne reške rokovske skupine Laufer Damir Urban z zasedbo Urban&4 že tri desetletja utrjuje položaj na glasbenem zemljevidu. Z njim smo se pogovarjali po nastopu na Festivalu Lent

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damir Urban
Igor Napast
Damir Urban je glasbenik in umetnik, ki se prvenstveno izraža skozi glasbo, pa tudi skozi igro in slikanje.
Milica Czerny Urban

Nekateri menijo, da nam je življenjska pot določena, še preden se rodimo. Je bilo tako tudi pri vas, vam je bila glasba usojena?
"Zdaj, ko gledam nazaj in vidim, kaj vse se je dogajalo in zgodilo, se mi zdi, da ja. Nisem pa vedno mislil tako. Nisem talentiran glasbenik, nisem niti šolan glasbenik. V glasbo sem šel kar tako, kot bi se lahko odločil v nekem trenutku za nogomet. Iz čiste ničle sem začel. Študiral sem likovno umetnost in se najprej ukvarjal s slikanjem in risanjem, a sem imel prijatelje, ki so bili glasbeniki, in tako me je zelo počasi glasba prevzemala. To ni bila ljubezen na prvi pogled, leta in leta sva se iskala. Ko sem odraščal in se je vse postavljalo na svoje mesto, sem začel resneje jemati tudi glasbo. Razumel sem, da to ni samo dobra zabava, ampak nekaj več. Trudil sem se, učil, postajal bolj odprt, se začel družiti z ljudmi, ki so pametnejši od mene. Potem sem se zaljubil. Vse, kar delam, je glasba. Zame je z vsemi niansami in obrazi ventil za vse, ki ga potrebuješ v življenju."

Skupina Urban&4 je prejšnji teden nastopila na Glavnem odru Festivala Lent.
Igor Napast
Milica Czerny Urban
Igor Napast
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta