(INTERVJU) Dan Podjed: Včasih razmišljam, kaj če bi pol poslancev nadomestila umetna inteligenca

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
03.04.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dan Podjed, Večerov bobovec letnika 2022, in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik. Podjed je poskrbel, da je Stepišniku med govorom vsaj malo zastal dih. 
Dan Podjed, Večerov bobovec letnika 2022, in odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik. Podjed je poskrbel, da je Stepišniku med govorom vsaj malo zastal dih. 
Sašo Bizjak
Dr. Dan Podjed, 24. Večerov bobovec, na Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC SAZU preučuje človeka in tehnologije, njegov teren je, v najširšem smislu, digitalna antropologija. Z dušo in telesom je človekoslovec. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani uči, študentje pa učijo tudi njega, ker so, pravi, digitalni staroselci, saj smo jim pametne telefone dali že v zibelko. Med drugim razloži, zakaj je beseda prijatelj danes najbolj razvrednotena. Ne razume, zakaj za ohranitev planeta gremo na cesto in protestiramo, za zaščito osebnih podatkov pa ne. Upa, da bodo naslednji velik trend ne tehnologije, ki nas zasvojijo, ampak takšne, ki nam omogočijo odklop s tem, ko nam pomagajo. Tudi o umetni inteligenci se razgovori in kako bi izboljšala politiko. Nazadnje pa pogleda v prihodnost: kje bomo in kaj bomo na primer leta 2050.  

 

Iz intervjuja:

 

"Naša kognitivna meja je tako imenovano Dunbarjevo število, ki je 150. Toliko ljudi lahko smatramo za svojo skupnost. Na facebooku pa lahko imamo 2000, 3000, celo 5000 prijateljev! Doživljamo pravo inflacijo prijateljev - in devalvacijo. Prijatelji so vse bolj ljudje, ki jih sploh ne poznamo. To je absurd današnjega časa."

"Včasih razmišljam, da bi svetovna politika, in tudi naša državna, mogoče delovala bolje, če bi jo prepustili umetni inteligenci. Da bi parlament deloval bolje, če bi polovico poslancev nadomestili z umetno inteligenco, pri čemer ne mislim konkretne politične opcije. Na splošno je kombinacija človeške in umetne inteligence lahko model za boljšo prihodnost človeštva, ko bomo napravili več in delali manj. Naj umetna inteligenca dela za nas, mi pa bomo imeli spet čas zase in predvsem za druge ..." 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta