(FOTO in VIDEO) Bob leta: Sreča ni v nas, sreča je v drugih

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
02.04.2023 13:17

Kako je bilo na sinočnjem Bobu leta in s čim je najbolj nasmejal voditeljski par, Maja Monrue in David Gorinšek. Pa o tem, zakaj se mora doba "egocena" čimprej končati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Imamo cel kup gurujev sreče, ki nas prepričujejo, da nismo dovolj srečni in da se moramo potruditi, da bomo bolj. A mislim, da bomo najbolj srečni takrat, ko se bomo nehali truditi biti srečni in ko bomo namenili pozornost drugemu," je izjava, ki bo na našem časopisu ostala podčrtana, kot najboljša v letu 2022. 24. bob leta je skuhal Dan Podjed, antropolog in spreten retorik, ki je ob prejemu nagrade izkoristil dejstvo, da je bila podelitev na dan norcev, na 1. april. "Imam slabo novico, te nagrade ne morem sprejeti. Iste besede je leta 1753 v časniku Pennsylvania Gazette napisal Benjamin Franklin. Raje jo dajte tistim, ki si jo zaslužijo," nas je ob razglasitvi za hip s tira spravil s prepričljivo izpeljano šalo, nato pa odgovornemu uredniku Matiji Stepišniku pomignil, da mu vendarle lahko preda nagrado.

"Hvala Večeru, ker se trudite prepoznavati iskrive misli vsak dan, ker vam ni vseeno za ljudi. Hvala tistim, ki ste glasovali zame in ki ste namenili glas mojim sonominirancem. Jaz ne bi glasoval zase, verjetno bi za koga drugega, so pa zame glasovali moji otroci glasovali moji otroci, to pa vem, ker je sin rekel, 'ati, mogoče bom pa dobil računalnik'," je dvorano SNG Maribor še enkrat nasmejal novi Večerov bobovec, ki pravi, da živimo v dobi egocena, saj telefoni, iz nas ustvarjajo egocentrične individuume, čeprav nikoli nismo bili individuumi, pač pa dividuumi, deljena bitja. "Drugi nas naredijo srečne, žalostne, drugi nas opredeljujejo. Mislim, da sreče ne bomo našli v sebi, ampak ob sebi. Mogoče v sosednji sobi, mogoče za sosednjim hribom, mogoče na sosednjem stolu," je pribil in požel bučen aplavz.

Čar prekomernega zapravljanja? Klakočar

Bil je večer komedije, smeha in praznik žlahtne, kritične misli, ki sta ga peljala Maja Monrue in David Gorinšek, mlad voditeljski par, ki je štafeto prevzel od Jurija Drevenška in po vsesplošnem mnenju suvereno prestal bobovski krst. Z glasbo sta pobožala Amaya in Kristijan Crnica, s svojimi plesno-pevskimi spretnostmi pa navduševal Žigan Krajnčan.

Voditelja sta se zafrkavala iz najbolj izstopajočih dogodkov minulega leta na državni in lokalni ravni ter se seveda večkrat obregnila ob to, da je bila prireditev letos vržena iz programa javne televizije. "Hrepeneli smo po svobodi, izvolili smo svobodo, zdaj smo vsi svobodni. No, RTV ni," je (trpko) nasmejal Gorinšek. Sicer pa smo "izvedeli", da se je vse spremenilo, le cene v poslanski menzi ne, da bivši premier pri frizerju naroči: "ob strani z mašin'co, po sredi z viledo" ali da je Luka Mesec kot avto - "strošek, samo met pa ga moraš". "Kaj je čar prekomernega zapravljanja? Klakočar," je bila še ena poučna. Nastop je z občasnimi vložki začinil imitator Aleksander Pozvek, ki se je med drugim prelevil v Marjana Šarca: "Že res, da sem vrgel puško v koruzo, samo sem jo tudi pobral in postal minister za obrambo."

Tudi mimo lokalnih fint ni šlo. Nekaj jih je bilo kakopak na račun mariborskega župana Saše Arsenoviča, ki ima tako rad tenis, da bi se šel s kom skregati za žogico, pa tudi bivšega župana Franca Kanglerja, aktualnega zaradi sveže naveze s SDS. "Zakaj se vse njegove realne zgodbe se slišijo kot vic? Aja, policaj je bil." Najbolj pa je vžgala fora na račun tam prisotnega podžupana Sama Petra Medveda, ki ga je prevod občinske spletne strani preimenoval v dr. Only Peter the bear ali Jedini Pero medo. Z glasbo pa sta pobožala Amaya in Kristijan Crnica, s svojimi plesno-pevskimi spretnostmi pa navduševal tudi Žigan Krajnčan.

O strahu pred publiko in "zmečkani" Ljubljani

Voditeljema in Andreju Težaku Teškyu, režiserju in soscenaristu prireditve, se je po prireditvi odvali velikanski kamen, saj v startu niso vedeli, ali bodo kot "ne stoodstotni Mariborčani" znali zadeti v polno. "Malo sva se bala publike, ampak smo se že na začetku ujeli," se je smejala Maja, ki so ji mnogi čestitali za pogum, da si je ob svoji nastopu v Maribor (živi namreč v prestolnici) nadela zeleno obleko. "Če komiki kaj rabimo, je to smeh, in smeh je bil," je dodal Težak in pojasnil, da so bili malo bolj ostri in nabrušeni, ker je tak tudi Maribor, Mariborčani in mariborski jezik. "Če bi rekli, boljši bomo od Toša, bi bila smrt, preden bi začeli. Da bomo drugačni, pa vseeno dobri, je pa bil pravi recept ..." je še pojasnil.

Po prireditvi so deževale čestitke zmagovalcu, tudi sonominiranci so bili mnenja, da je nagrada šla v prave roke. "Zelo je bilo luštno, nasmejala sem se, sprostila, izbran je bil najboljši bob, misel je bila najbolj globoka in najbolj instruktivna," je bila prepričana Spomenka Hribar, sicer navdušena nad Mariborom, ki da je v nasprotju z "zmečkano" Ljubljano lepši in bolj razprostrt. "Že med prvim branjem sem Podjedovo misel prepoznal kot zmagovalno. Vesel sem bil povabila med to združbo. Bilo je lepo in prijetno, dolgo mi bo ostalo v spominu," pa je dejal Slavko Vetrih, bivši župan Vitanja. "Žal mi je, da tokrat ni bilo prenosa, pa ne zato, ker mene ni bilo na televiziji, ampak, ker mislim, da so si to želeli mnogi drugi Slovenci, ki niso imeli priložnost priti v Maribor," pa je razmišljal nominiranec Matjaž Gruden, sicer pravnik, diplomat in Večerov kolumnist, ki pravi, da je Bob leta dragocena prireditev, katere največja vrednost je, poteg tega, da daje pozornost kritični javni besedi, ravno v veliki podpori in pozornosti javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta