(INTERVJU) Generalni direktor Huawei Technologies Slovenija: Stroški bodo višji. Jih bodo ZDA plačale?

Gregor Grosman Gregor Grosman
07.10.2020 05:45

Ne boste imeli nič boljše kibernetske varnosti, če družbe Huawei ne bo v Sloveniji, pravi Histro Zhang (Qin).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Huawei Technologies, globalni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnologije, poudarja, da bo neupravičeno izključevanje posameznih ponudnikov s telekomunikacijskega trga proces uvajanja omrežja 5G v Sloveniji upočasnilo in podražilo. Kitajska družba Huawei je v celoti v lasti njenih zaposlenih, da "ne moreš spremeniti, kje si bil rojen", pa je izpostavil Histro Zhang (Qin), generalni direktor podjetja Huawei Technologies Slovenija, ki nam je povedal še, da si nikakor ne želijo biti edini ponudnik infrastrukturne tehnologije 5G na trgu, ampak si želijo zdrave konkurence. Ko se je preselil v Slovenijo, je opazil dve stvari: presenetilo ga je, da imamo zelo veliko trgovin in trgovskih verig, glede na število prebivalcev pa tudi veliko telekomunikacijskih ponudnikov. Ta konkurenca, tako pravi, Slovencem omogoča zelo nizke tarife v primerjavi z drugimi državami EU. Uporabniki imajo svobodo pri izbiri mobilnega operaterja in se lahko odločajo glede na svoje potrebe. Tega si želi tudi za telekomunikacijske družbe, s katerimi sodelujejo. Da bi pri izgradnji omrežja 5G imele izbiro. A slovenska vlada, kot kaže, meni drugače.

Že preden je vlada podpisala ameriško skupno izjavo o varnosti v omrežjih 5G, ji niste uspeli predstaviti svojega sporazuma o nevohunjenju.

"Še vedno ni povratnih informacij o našem predlogu, niti glede sporazuma o nevohunjenju niti glede prošnje za priložnost, da se srečamo z vlado in njenimi strokovnjaki, da jim predstavimo našo kibernetsko varnost. Tudi novi zakon v pripravi ne bo v pomoč v trenutnih razmerah, niti za varnost Slovenije. Osnutek predloga, ki ga poznamo iz medijev, omenja, da bi moral operater glede prodajalca preveriti vsa varnostna vprašanja. Mislim, da je to v redu, vendar ni nobenih smernic, tehničnih in netehničnih meril, ki bi določala, na podlagi česa se bo vlada odločila, ali je varen ali ne. Tudi če bi operater želel izbrati prodajalca, ki ne prihaja iz EU, mora pridobiti soglasje vlade. A v zvezi s tem postopkom ni jasne razlage. To ni dober scenarij niti dobro sporočilo za vsakogar, ki bi rad posloval v Sloveniji.

Robert Balen

Ko pogledamo v Nemčijo, obstaja ustanova BSI (Zvezni urad za varnost informacijske tehnologije), ki ureja področje meril kibernetske varnosti. Njihovo načelo je povsem preprosto - nič zaupanja, kar pomeni, da ne verjamem nikomur. Ni pomembno, ali prihajate iz Kitajske, Indije, ZDA, Finske, Švice. Za poreklo podjetja jim je vseeno, saj imajo Nemci svoj standard. Če prodajalec izpolnjuje kriterije, lahko posluje v Nemčiji. Trenutno smo številka ena na svetu. Kakšno korist bi imeli od vohunjenja zdaj? Nobene. To bi nam samo uničilo posel."

Kaj lahko Huawei zdaj naredi, razen da čaka? Katere možnosti imate?

"Do zdaj smo že večkrat poskušali komunicirati z vašo vlado. Ker smo v tehnološkem poslu in vemo, kaj varnost v resnici pomeni. Gre za čisto tehnično vprašanje. Ne politično. Vem, da je vaša vlada usmerjena bolj proti ZDA, vendar smo prepričani, da ne boste imeli nič boljše kibernetske varnosti, če Huaweia ne bo tukaj. Soočili se boste le s pomanjkanjem konkurence, vse bo postalo počasnejše in stroški morda višji. Ali bodo ZDA to plačale?

Razmišljamo, katere možnosti imamo. Še vedno si prizadevamo organizirati sestanek z vlado in vladno upravo, povezano s kibernetsko varnostjo, ter jih nenehno prosimo, naj nam dajo priložnost, da naše podjetje bolje spoznajo. Ne samo iz Wikipedije ali drugih vprašljivih virov. Zdaj je na potezi slovenska vlada. Če bo njihov osnutek uredbe o označevanju Huaweia kot visoko tveganega dobavitelja uradno sprejet, bomo svojo pravico iskali na mednarodnih in lokalnih tleh. Pisarne tukaj ne bomo zaprli, ker imamo v Sloveniji kupce, za katere moramo skrbeti. Dolžni smo jih podpirati in vzdrževati delovanje omrežja. Če bi odšli, bi to uničilo naš ugled."

Razdeljena Evropa

Evropa je razdeljena na dva dela: nekatere države so podpisale skupno izjavo z ZDA, druge pa iščejo lastne rešitve.

"Skupna izjava še ni konec tega, kar si ZDA želijo. Če jim boste sledili, kar ta čas počne zgolj nekaj držav v EU, boste videli, da zasledujejo zamisel čiste mreže. Čista država, čisto omrežje, brez Kitajske. V naslednjem koraku vas bodo prosili, da jim daste tudi svoje podatke. Potem ne boste več sodnik. Kot sodnik je pomembno, da v igri ne spremljate zgolj enega igralca.

Verjamem, da v Sloveniji ne morete imeti svojih kriterijev, ker bi potrebovali veliko človeških virov in bi to pomenilo velik napor za zagotavljanje kibernetske varnosti. Prav tako mislim, da za to ni potrebe. Zakaj ne bi preprosto upoštevali skupnega pristopa EU ali nemškega vzora? EU si močno prizadeva doseči lastno digitalno suverenost. Mislim, da je Nemčija bližje Sloveniji, saj je njen največji gospodarski partner. Nemški način je zelo dober, saj je bolj nevtralen. Mislim, da je to možnost, o kateri bi morala Slovenija razmisliti. Tudi Avstrija je dejala, da ne bo sledila poti ZDA. Imajo svoje ideje, neodvisne od ZDA, Kitajske in kogarkoli drugega."

Ali menite, da obstaja možnost, da bo EU prevzela nemško uredbo?

"Amazon, TikTok, Alibaba, Google. Če pogledamo 50 najuspešnejših podjetij na svetu, je samo eno iz EU, ostala so iz Kitajske ali ZDA. V digitalizirani dobi vidim, da je EU nekoliko zaostala. Ker svoje sposobnosti ne pokažeš preko države, temveč preko podjetij, ki jih imaš v lasti. Če v vaši državi ne obstaja nobeno podjetje, ki bi se ukvarjalo z določenim področjem, ne morete reči, da ste vodilni v tej panogi.

Robert Balen

V prihodnosti lahko EU ohrani pomembno vlogo v industriji IKT. Evropska unija bi morala imeti svoj lastni standard. Google in Apple prihajata iz ZDA, tudi Kitajska bi imela svojo regulacijo. Če ste v svoji igri močni, bi gotovo radi tudi sami napisali pravila zanjo. Zato kitajska podjetja ne želijo upoštevati pravil ZDA. Enako velja za ZDA. Zato verjamem, da bi morala EU v prihodnosti, če želi ohraniti pomembno vlogo, imeti svojo uredbo in dovoliti, da tako ZDA kot Kitajska upoštevajo evropske predpise. EU bi tako lahko postala sodnica. Ni pomembno, za kakšno igro gre: sodnik lahko poskrbi, da ljudje igrajo pošteno in harmonično. In ko ste enkrat sodnik, si s tem zagotovite, da ste vedno na terenu. Če je nekdo premočan, ga lahko malo potisnete nazaj, da se ohrani ravnotežje.

Ne pozabimo, da sestavlja EU veliko majhnih držav. V poštenem konkurenčnem svetu je zelo pogosto tako, da manjši ko si, večje koristi uživaš. Zaradi vsega naštetega verjamem, da bi morala EU imeti svoja merila in predpise. Točno to počne Nemčija. Vseeno jim je, od kod prihaja tehnologija. To so moja pravila, če se prideš igrat na moje igrišče, boš upošteval moja pravila. In če bodo vaša pravila močna in dovolj dobra, bodo vplivala tudi na druge države, kot so Kitajska in ZDA."

5G prihaja

Vaša stranka United Group, katere del v Sloveniji je Telemach, je v postopku izbire svojega dobavitelja za omrežje 5G. Se z njimi o tem pogovarjate?

"Da. Smo v fazi oddaje ponudb. A trenutne razmere že vplivajo na poslovanje. Ampak delamo povsem enako, kot smo delali prej. Moja naloga je, da skušam komunicirati z vlado. Lahko ji predstavim drugačen pogled na to vprašanje. Premier Janša je dejal: 'Najprej Slovenija.' Verjamem, da če Huawei ostane tukaj, to podpira to strategijo."

Drugi mobilni operaterji v Sloveniji uporabljajo druge ponudnike omrežnih rešitev - Telekom sodeluje z Ericssonom, A1 in T-2 z Nokio. Ste tudi vi v stiku z njimi?

"Tudi z njimi se pogovarjam, predvsem s Telemachom, Telekomom in A1. Vzemimo na primer Telekom. Ali bodo imeli kakršnokoli drugo možnost izbire, ko bo prišla nova tehnologija, če družbe Huawei ne bo tukaj? Kako lahko Telekom pritisne na Ericsson in ga prosi, naj ne zvišuje cen, če ni drugega močnega konkurenta. Nokia s tehnološkega vidika nekoliko zaostaja."

Ali po vašem mnenju resnično že sedaj potrebujemo 5G?

"Če na primer youtube uporabljate v najvišji kakovosti, je že 4G dovolj dober. Za ogled videa ne potrebujete 5G. Zakaj ta svetla prihodnost ni tako privlačna za ljudi? Ker nove izkušnje sedaj še ne bodo doživeli. Prav tako mislim, da je življenje v Sloveniji že sedaj dovolj kul. Zgolj zaradi boljšega življenja ta vizija hitre povezane prihodnosti ni dovolj privlačna. Poglejmo z druge perspektive. Veliko vaših podjetij deluje v proizvodni panogi, na primer za avtomobilsko industrijo. Na tem posebnem področju proizvajate nekaj majhnih, a res osupljivih izdelkov. 5G lahko že danes doprinese k boljši zdravstveni oskrbi končnega uporabnika, vendar lahko industriji prinese še veliko večje koristi. Na Kitajskem zdaj glavna uporaba tehnologije 5G ne temelji na človeku, ampak na industriji, za povečanje učinkovitosti.

Robert Balen

Po mojem mnenju se EU ne mudi tako zelo, da bi spodbujala tehnologijo 5G. Tudi operaterji niso pripravljeni hiteti, saj za omrežje 5G potrebuješ denar. In ni garancije, da ga bodo kmalu dobili nazaj. Drugače je v Nemčiji. Tam velika podjetja pritiskajo na vlado, naj čim prej razdeli frekvence za 5G, ker jih že sedaj potrebujejo, denimo da pokrijejo svojo tovarno s 5G in povečajo učinkovitost, da zaslužijo več denarja. Ko bodo to storili, kako jim boste sledili kot njihov poslovni partner? Nismo še tako daleč, a ta čas se hitro približuje."

Ameriške volitve so pred vrati

Ali menite, da bo odpravljena prepoved, da ameriška podjetja uporabljajo komunikacijske rešitve držav vprašljivega izvora, če novembra Donald Trump ne bo ponovno izvoljen za predsednika ZDA? Se bodo odnosi med Kitajsko in Ameriko vrnili v stanje, kakršno je bilo prej?

"Če bo Donald Trump izvoljen za nadaljnja štiri leta, bo moral razmišljati, kako bo ohranil odnos med ZDA in Kitajsko. Če bo nadaljeval v smeri, v katero gre sedaj, se bo stanje še poslabšalo in sprašujem se, kakšno korist bodo imele ZDA. Torej mislim, da če Trump ostane predsednik, se stanje ne bo poslabšalo. Če bo Biden zmagal na volitvah, bo bolje, toda svet se ne bo vrnil tja, kjer je bil leta 2016.

Zakaj 5G pritegne toliko pozornosti? Ne samo zaradi zaslužka, ampak tudi zaradi državne moči in možnosti v prihodnosti. Ko bo takšna tehnologija postala bistvenega pomena za prihodnost. Če se ozrete nazaj, so ZDA v vsaki tehnološki generaciji prevzele vodilno vlogo. Oni so bili tisti, ki so inovirali. Zdaj pa, pri telekomunikacijah, na žalost Amerike Ericsson, Huawei, Nokia, Samsung - nihče ne prihaja iz ZDA. To resnično prinaša pritisk na njihovo vlado. Predstavljajte si, da ste vsa leta starejši, izkušeni brat, a se nenadoma znajdete v položaju, ko nimate več nadzora. Zagotovo morate storiti nekaj, da ponovno pridobite moč. Če se nekaj temeljno ne bo spremenilo, se bomo težko vrnili tja, kjer smo bili prej."

Ali ne bi bilo bolje, če ZDA niso v igri, kot sami pravite, da so na trgu trije veliki konkurenti, Huawei, Nokia in Ericsson, namesto zgolj dveh?

"To upamo in si želimo tudi mi. Pred nekaj tedni je finska vlada povečala naložbe v Nokio. Zakaj so to storili? Ker nočejo, da bi Nokio nadzirala katera druga vlada. Zagotovo je konkurenca dobra, če gledamo z vidika prodajalca telekomunikacijskih rešitev. Po vsem svetu ne obstajajo samo Ericsson, Nokia in Huawei, tudi nekateri precej manjši prodajalci omrežne opreme, kot sta Samsung v Koreji pa ZTE predvsem na Kitajskem. Če imate le dva ali tri dobavitelje, je pomanjkanje konkurence."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta