Vlada s pomočjo Wikipedije opredeljuje Huawei kot grožnjo za nacionalno varnost

UE
02.10.2020 15:52

V obrazložitvi predloga, zakaj je podjetje Huawei nevarno za Slovenijo, lahko beremo, da bo to vlada odločila na podlagi močnih povezav med Huaweijem in kitajsko vlado, torej komunistično partijo Kitajske. Do teh informacij je vlada prišla s pomočjo Wikipedije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ob avgustovskem nekajurnem obisku ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea sta ZDA in Slovenija po zatrjevanjih vlade in odbora za zunanjo politiko državnega zbora podpisali mednarodnopravno nezavezujočo deklaracijo o varnosti 5G omrežij. Kitajski Huawei se je takrat odzval, da je podpis deklaracije usmerjen proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu. Poznavalci ozadij podpisa deklaracije, ki so jo nekateri označili celo za drugo vilensko izjavo, so takrat opozarjali, da bi bilo treba spremljati, kakšne pravne in politične akte v zvezi s 5G in Huaweijem bo v nadaljevanju sprejemala vlada Janeza Janše, ki velja za izrazito proameriško usmerjeno.

Tako je te dni v javnosti zaokrožil vladni dokument, natančneje predlog sklepa o opredelitvi družbe Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezanih družb kot dobaviteljev z visokim tveganjem. Za strokovno pripravo in usklajenost gradiva sta bila zadolžena minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor uprave za informacijsko varnost dr. Uroš Svete. Omenjena uprava je z vladnim sklepom iz julija prevzela implementacijo ukrepov iz nabora orodij EU za kibernetsko varnost tehnologije 5G.

V obrazložitvi predloga, zakaj je podjetje Huawei nevarno za Slovenijo, lahko beremo, da bo to vlada odločila na podlagi močnih povezav med Huaweijem in vlado, torej komunistično partijo Kitajske. Huawei je za Slovenijo tudi nevaren, ker "ni vzpostavljen zakonodajni ali demokratični sistem nadzora in ravnotežja ali če ne obstajajo sporazumi o varnosti ali varstvu podatkov med EU in določeno tretjo državo". Najbolj presenetljivo pa je, da se vlada pri tako občutljivi oceni, ko ugotavlja povezavo med Huaweijem in kitajsko vlado, kar je sicer predmet dela varnostnih služb, sklicuje na spletno enciklopedijo Wikipedija.

Robert Balen

V podjetju Huawei so nad namero vlade seveda zaskrbljeni in negativno presenečeni. "Predlog slovenske vlade, da Huawei označi za dobavitelja z visokim tveganjem, bomo skrbno preučili, ko bo uradno objavljen, in se na podlagi ugotovitev odločili za nadaljnje pravne korake za zaščito naše družbe in naših poslovnih interesov," je zapisal Histro Zhangqin, generalni direktor Huawei Technologies Slovenija.

V Huaweiju poudarjajo, da jih do danes glede obtožb, ki so jih začele po svetu širiti ZDA, s strani slovenske vlade ali njenih predstavnikov ni kontaktiral nihče in od njih zahteval kakršnakoli zagotovila ali pojasnila. Tudi glede podatkov, navedenih v sklepu, ki po njihovo ne držijo, ne. Še več, so zavajajoči in povzročajo škodo ugledu in poslovanju Huawei. Nepripravljenost vlade in njenih predstavnikov, da se vsaj iz prve roke in ne prek Wikipedije pozanimajo glede nedokazanih varnostnih obtožb glede Huaweija, ki so jih sprožile ZDA, samo še dodatno ilustrira enostranskost ameriško-slovenske deklaracije o varnosti 5G omrežij.

"Podpis politične izjave o varnosti 5G med slovenskim zunanjim ministrom Logarjem in ameriškim državnim sekretarjem Pompeom ne sledi interesom Slovenije, ki bi v mednarodni skupnosti morala imeti vlogo 'nepristranskega posrednika' (angl. honest brokerja)," je prepričan mednarodnik dr. Milan Brglez, sicer evropski poslanec SD/S&D.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta