(INTERVJU) Ivan Gale: Ne morem gledati tega, kar nam počnejo, vozijo nas žejne čez vodo znova in znova

Miha Dajčman Miha Dajčman
30.06.2020 06:00

V petek je na protivladnih protestih v Mariboru zavel svež veter, prinesel ga je prihod prvega žvižgača iz afere z zaščitno opremo. Med dogajanjem je odgovoril na nekaj naših vprašanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejemov, kot ga je doživel v petek v Mariboru, Ivan Gale ni vajen.
Sašo Bizjak

Zdelo se je, da so si petkovi protesti v Mariboru vedno bolj podobni in da njihov naboj usiha. Udeležencev je bilo vsak petek od 1. maja nekje od 300 do 600, protestnikom gre na roko še dobra lokacija ob prijetni terasi bližnjega lokala, kjer se po 20. uri pleše salsa, glavni atrakciji dogodka pa sta do zdaj bila starejši kolesar z rumeno kapo, slovensko zastavo in zvočnikom z zanimivim izborom glasbe ter mariborski umetnik, aktivist in performer Renato Volker, ki pozornost vzbuja z vedno novo, drugačno in pogosto provokativno zastavo. Minuli petek je bilo drugače. V Maribor je prišel Ivan Gale, doživel je topel sprejem in dolg aplavz ob prihodu. Preko megafona pa je biotehnologinja Mojca Njegač na več točkah po Mariboru prebirala zahteve protestnikov, zaradi svojega izpostavljanja je morala po protestu opraviti razgovor z možmi postave, a je dejala, da so bili ti "prijazni in korektni".
Obisk žvižgača Galeta - informacije, da pride v Maribor, so se razširile v petek po neformalnih kanalih - je najbolj odmeval. V dar je prejel rože, stiski rok, objemi in fotografije so si sledili vseskozi. Prvič je bila na kakšnem protestu z Galetom tudi njegova partnerica, skrbno mu je pomagala z razkuževanjem rok, ni si predstavljala, da bo tako, ko sta se odpravila v Maribor, nam je pritrdila. "Da ne bom jaz česa kriv," je med razkuževanjem rok dejal Gale. Čutilo se je, da ni navajen biti v središču pozornosti. Da bi po kratkem nagovoru preko megafona pozornost preusmeril od sebe, je sedel na kolo in začel krožiti okoli spomenika NOB na Trgu svobode. Nekaj minut za tem se je umaknil v senco, kjer smo se z njim skušali pogovoriti, ko so mu udeleženci protesta izrekali zahvale in čestitke za njegovo razkritje nepravilnosti pri nabavi zaščitne in zdravstvene opreme v času epidemije v oddaji Tarča na TV Slovenija. Po našem pogovoru so ga protestnice povabile v prvo vrsto shoda po mestnih ulicah in mostovih, takoj za njimi je korakala skupina mladih s transparentom "Na mladih svet stoji. Odločamo vsi!". Gale se je še najbolj sprostil na Glavnem trgu, kjer je v z megafonom v roki skandiral: "Maribor, Maribor!" Nekaj minut pred tem mu je najmlajši mestni svetnik Mestne občine Maribor in gostinec Matic Matjašič na Pobreški cesti iz lokala Therapy room, po namigu, da po cesti med protestniki prihaja žvižgač Gale, prinesel špricer. Gale je hladni štajerski koktajl ob toplem in sončnem vremenu spil na dušek.
Zakaj ste prišli v Maribor?
"V prvi vrsti sem v Maribor prišel zaradi neštetih vabil, ki sem jih dobil. Drugi razlog pa je bolj bistven, kar poudarjam ves čas, da se stvari v državi počasi končno uredijo."
Ste spremljali proteste v Mariboru?
"Seveda, tedensko pogledam, kaj se kaj dogaja po slovenskih mestih. V veliki večini nam gre vreme na roko, česar sem zelo vesel. Očitno nas ima rad tudi še kdo drug, ne samo ljudje. Poglejte tole množico, verjamem, da se bo povečevala. Upam, da ne odnehamo."
Do zdaj ste se udeleževali protestov v Ljubljani, kjer se je pretekle tedne ljudem omejevalo vstop na Trg republike.
"Protestniki tam omejitve in ograjevanje trga jemljejo kot neko provokacijo in izzivanje. To bi lahko povzročilo kontraefekt. Danes (minuli petek, op. p.) ograje ni in tako je tudi prav. Poročanje o nasilju nima realne podlage. Protesti so mirni kot ta današnji. Vandalizma ni."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.