(INTERVJU) ''Naša glavna kritika zveze Nato je, da služi predvsem orožarski industriji, kjer imajo monopol Američani''

Uroš Esih Uroš Esih
03.09.2020 06:30

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec: "Vlada bo s svojo neaktivnostjo in nevlaganji v javno zdravstvo pospešila njegovo razgradnjo s privatizacijo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tašner Vatovec: ​"Prepričan sem, da smo pripravljeni in sposobni vstopiti v naslednjo vlado."
Robert Balen

Vaše nasprotovanje investicijam v Slovensko vojsko je znano. Zakaj namesto posvetovalnega referenduma glede 780 milijonov evrov vrednega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski ne greste v zakonodajni referendum, ko bo zakon sprejet? Obrambni minister Matej Tonin vam očita, da se greste drage ankete, zakonodajni referendum pa po drugi strani terja zbiranje 40 tisoč podpisov.
"Vprašanje tega zakona in referenduma je po našem mnenju vprašanje prihodnosti Slovenije. Orožja ne kupujemo, ker bi ga Slovenska vojska (SV) potrebovala, ampak predvsem za interese ameriške orožarske industrije. Vlada je očitno v lažnem precepu: ali bomo spoštovali izmišljene zaveze do pakta Nato ali bomo raje spoštovali zaveze do ljudi in njihove socialne varnosti, njihovega zdravja in zdravstvenega sistema. Mi smo na strani ljudi, zato nasprotujemo nesmiselnim nakupom orožja. Za posvetovalni referendum smo vložili pobudo, saj smo verjeli, da sta Tonin in Nova Slovenija vsaj toliko demokrata, da bodo spoštovali parlamentarne prakse in ta zakon pripeljali na obravnavo v državnem zboru oktobra. Ampak Tonin se je raje šel skrivat pred javnostjo. Posvetovalni referendum bi lahko pokazal, kaj si ljudje mislijo o napovedani investiciji v SV, saj govorijo o tri četrt milijarde evrov vredni investiciji, ki je gotovo največja investicija te vlade do zdaj. Zaradi tega so na drugi strani strah in skrivanje ter poskus zakon čim prej spraviti pod streho. Ko govorimo o tako velikih investicijah v orožje, smo tudi soočeni z visokim tveganjem za korupcijo. Ko imamo orožje in Janeza Janšo v isti enačbi, se nikoli ne konča dobro."
Vladi se zelo mudi s sprejetjem tega zakona. Če vas prav razumemo, vidite motiv za njeno hitenje predvsem v tem, da bi kupovala ameriško orožje in poskusila pomiriti zavezniško ameriško administracijo, od koder vrsto let prihajajo očitki, da Slovenija premalo troši za obrambo?
"Gotovo. Naša glavna kritika zveze Nato je, da služi predvsem orožarski industriji, kjer imajo monopol Američani. Tudi skozi investicije, ki naj bi šle v vojaško opremo, se še bolj kot pri prejšnjih vladah kaže servilnost in nesamostojnost vlade Janeza Janše glede odnosa z ZDA. Vlada je pokazala, da je pripravljena razprodati državo in se podrediti tujim centrom oblasti, sploh ZDA. To je jasno pokazala s podpisom izjave o varnosti 5G-omrežij, ki je usmerjena proti Kitajski. Janša potrebuje gospodarja, ki ga išče v ZDA in prijateljih v Višegradu."
Kritični ste do rebalansa proračuna. Opozorili ste, da vlada strada znanost in kulturo, javnemu zdravstvu pa se namenja premalo denarja?
"Če gledamo z vidika, kako je vlada obvladovala epidemijo, se pokaže popolna nesposobnost pri učinkovitem spopadanju s krizo. Javno zdravstvo je, nasprotno, v krizi opravilo svojo nalogo odlično. Istočasno se je pokazalo, kako zdravstvo poka po šivih, in kako zelo potrebne so investicije tako v zdravstveno infrastrukturo kot v kadre. To je očitek, ki je povezan z napovedanimi investicijami v vojsko. Zdravstveni minister je povedal, da bo težko zbral vsak milijon za svoj resor, po drugi strani pa bomo v šestih letih vsako leto namenili 120 milijonov evrov za obrambo. Tukaj je vprašanje zgrešenih prioritet in to je tudi kritika zgrešenega rebalansa proračuna. Vlada bo s svojo neaktivnostjo in nevlaganji v javno zdravstvo pospešila njegovo razgradnjo s privatizacijo. V ozadju so gotovo interesi zavarovalnic. Prioriteta vlade ni socialno stanje državljanov ne javno zdravstvo, ampak interesi SDS, ki v Sloveniji zastopajo partikularne tuje interese."
Kako gledate na javno merjenje moči med predsednico stranke Desus Aleksandro Pivec in njenimi poslanci? Bi morala Pivčeva odstopiti zaradi očitkov iz obalno-kraških afer?
"Ministrica Pivčeva je simptom odtujenosti politične elite ne samo od ljudi, ampak tudi od načela, kaj bi politika morala biti. Njeno stališče je: 'To mi pripada, ker sem političarka, ker sem ministrica.' V projektu SRIPT je pokasirala 35 tisoč evrov, kar je za tri leta minimalnih plač, zato da ni naredila nič. Njej se to zdi nekaj, kar ji pripada. Njeni poslanci so ji očitali odtujenost ne samo od stranke, ampak tudi od ljudi. Težko je gledati takšnega ministra na položaju, ki ne more ohranjati nobene verodostojnosti. Če so pod prejšnjo vlado odstopali ministri ali poslanci zaradi minimalnih stvari, sendviča na primer, spremljamo zdaj popolnoma drugo plat medalje. Tudi odziv predsednika vlade je bil daleč od nevtralnega in je na neki način pokril ministrico, kar kaže na aroganco oblasti in na način delovanja celotne vlade. Ne gre samo za posamezne ministre, to je duhovno in miselno stanje te vlade. Janša pa je boter takšnemu delovanju."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta