Iz politike ni vrnitve v novinarstvo: Mojca Šetinc Pašek sprejela ponudbo Roberta Goloba

Matej Grošelj Matej Grošelj
25.02.2022 16:08

Slovenski novinarji pogosto zapustijo svoj ceh in se preizkusijo na političnem parketu. Vsak odhod krha osnovno premiso modernega novinarstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Pašek Šetinc se iz novinarskih vrst podaja v politiko.
Bobo

Poleg preiskovalnega novinarja Blaža Zgage se na aprilske volitve v državni zbor podaja tudi dolgoletna novinarka TV Slovenija Mojca Šetinc Pašek. Oba se bosta prvič potegovala za poslanski mandat. Medtem ko bo Zgaga kandidiral na listi SD, je Šetinc Pašek sprejela ponudbo Gibanja Svoboda, ki bo z Robertom Golobom na volitvah izzivalo zmago.

Težka karierna odločitev

Robert Golob (Gibanje Svoboda) bo na aprilskih volitvah v državni zbor izzival zmago.
Robert Balen

Mojca Šetinc Pašek je za Večer potrdila, da je vabila za kandidaturo na volitvah prejela od različnih strank. Po naših informacijah so jo prepričevali v SD, LMŠ in LIDE, na koncu pa se je po resnem in tehtnem premisleku odločila za Gibanje Svoboda. Stranka po njenem mnenju združuje veliko uglednih strokovnjakov z različnih področij, ki se doslej niso preizkusili na političnem parketu. "Obstaja ogromno razlogov za mojo politično aktivacijo. Med njimi so tudi slabe razmere na RTV Slovenija in prizadevanje vladajočih, da si podredijo javno televizijo. Motijo me napadi oblastnikov na medije in neodvisne institucije, prav tako blatenje in diskreditacije tistih, ki opozarjajo na nepravilnosti v državi. Vlada na vodilne položaje nastavlja svoje ljudi, namesto da bi kadrovala po strokovni liniji," je povedala Mojca Šetinc Pašek. Odločitev za vstop v politiko zanjo pomeni težko karierno odločitev, saj pravi, da rada opravlja novinarsko delo. Zaveda se, da kasnejša vrnitev v novinarstvo zaradi higienskih razlogov ne bo mogoča.

V Sloveniji poznamo ogromno prehodov iz novinarskih v politične vrste. Predsednica SD Tanja Fajon je bila nekoč novinarka in dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja, Mitja Meršol je bil pred odhodom v ljubljanski mestni svet in poslanske klopi odgovorni urednik Dela, z novinarstvom sta se pred selitvijo v evropski parlament ukvarjali tudi Irena Joveva in Mojca Drčar Murko. V nekdanji državi je naloge novinarja in urednika opravljal prvak SDS Janez Janša, nekoč je za Večer pisal njegov strankarski kolega Miro Petek. Preden je bila izvoljena za poslanko v državnem zboru in kasneje za županjo Ljubljane, je na TV Slovenija kot novinarka in urednica delovala Danica Simšič. Novinarske izkušnje imata tudi nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec in sedanji poslanec LMŠ ter nekdanji minister za javno upravo Rudi Medved. Pred vstopom v politiko so se v novinarstvu kalili še Melita Župevc, Tamara Vonta, Majda Širca, Franci Kek, Aleš Gulič

Ljerka Bizilj: Ko sem prišla v parlament, se mi je porušil svet, saj sem spoznala, na kakšen način deluje politika.
Robert Balen

Ob prehodih nastane senca dvoma

Posebno zgodbo ima Ljerka Bizilj, ki je kmalu po osamosvojitvi države prekinila novinarsko kariero in se preizkusila kot poslanka LDS. Razočarana zaradi načina političnega delovanja se je kot novinarka in urednica hitro vrnila na Televizijo Slovenija, kjer se je leta 2014 zavihtela na direktorski položaj. "Vedno sem govorila, da se v politiko ne bom podala. Na televiziji sem bila zagovornica osamosvojitve in demokracije. Ko smo vse to dobili, so se začeli drugačni časi. Marsikateri urednik je bil prestrašen, dogajala se je cenzura. Bila sem zelo naivna, ko sem hotela spreminjati svet. Ker na RTV to ni bilo mogoče, sem sprejela izziv in odšla v politiko. Ko sem prišla v parlament, se mi je znova porušil svet, saj sem spoznala, na kakšen način deluje politika. Ugotovila sem, da sem za tovrstno politiko nesposobna, a mi nikakor ni žal za izkušnjo, ki mi je zaradi poznavanja ozadij pomagala tudi pri novinarskem pogledu na politiko," pravi Ljerka Bizilj, ki se je med kariero preizkusila tudi v akademskih vodah.

Jernej Amon Prodnik: "Svoboda ima bistveno večje težave od novinarskega poročanja. Ne bi bilo slabo, če bi najprej poiskali bruna v lastnem očesu."
Osebni arhiv

Tovrstnih prehodov iz novinarstva v politiko in nazaj po vzoru Ljerke Bizilj je v Sloveniji zgolj za vzorec. Jernej Amon Prodnik iz katedre za novinarstvo na fakulteti za družbene vede v Ljubljani pravi, da se tudi nekdanji novinarji zavedajo, da bi jih javnost le stežka dojemala kot osebe, ki lahko še naprej kredibilno in predvsem nepristransko poročajo o političnih zadevah. "Težko si predstavljam, da bi takšen povratek pozdravil novinarski ceh, torej ostali novinarji, saj tudi njih to postavlja v nenavadno luč. Čeprav sta novinarstvo in politika na različne načine prepletena, vsak odhod krha osnovno premiso modernega novinarstva: da gre za institucijo, ki nadzoruje politiko in je zato od nje jasno ločena. Najbrž nam je vsem jasno, da imajo tudi novinarji svoje politične vrednote, se pa moramo zavedati, da aktiven prehod v strankarsko areno v očeh javnosti zagotovo meče senco dvoma tudi na njihovo nekdanje delo," ocenjuje Amon Prodnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.