Iz sindikata Fides v odziv na premierovo vabilo sporočajo: Predsednik vlade naj se raje udeleži stavkovnih pogajanj

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
07.02.2024 17:30

V Fidesu pojasnjujejo, zakaj niso sprejeli vabila predsednika vlade, Roberta Goloba, na današnje neformalno srečanje s predstavniki največjih sindikatov v zdravstvu. Predsednik Fidesa Polh nikoli sam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Fidesa, Damjan Polh, nikoli ne hodi na tovrstna srečanja sam, so pojasnili v sindikatu.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je na današnji neformalni sestanek pred nadaljevanjem stebrnih pogajanj povabil predstavnike največjih sindikatov v zdravstvu, da bi se seznanil z razmerami na tem področju pa tudi s ciljem pospešitve pogajanj v okviru zdravstvenega stebra. Poleg predstavnice Sindikata zdravstva in socialnega varstva, Polone Tanšek Aškerc se je povabilu odzvala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, Slavica Mencinger, ne pa tudi predsednik Fidesa Damjan Polh

V Fidesu so za Večer pojasnili, da se je stavkajoči sindikat na povabilo prijazno odzval. " Povabili smo gospoda predsednika vlade, da se raje udeleži stavkovnih pogajanj. Tako bi se lahko iz prve roke prepričal, da pogajanja ne tečejo v pravo smer in bi to bila priložnost za izmenjavo mnenj in iskanje rešitev, ki bi bila sprejemljiva za obe strani in podlaga za preklic stavke. Na tej točki poudarjamo, da so bili na neformalni sestanek povabljeni le nekateri predstavniki sindikatov, ki sodelujejo pri pogajanjih za tako imenovani zdravstveni steber. In to le po eden," so zapisali v sindikatu in poudarili, da predsednik sindikata, Polh, "nikoli ne gre sam na take ali podobne neformalne sestanke."

Dodali so še, da je sindikat FIDES v stavki proti vladi, zato je vizija prihodnosti javnega zdravstva kot ga vidi sindikat tudi del obsežnega gradiva. Slednjega ima vlada, od katere pričakujejo konkretne odgovore, na mizi, so zapisali.

Mencinger je po sestanku za Večer povedala, da so sami predstavili svoja stališče do odprave plačnih anomalij in drugih vprašanj, ki jih je potrebno urediti v zdravstvenem stebru. Dogovorili so se, da bo na stani sindikatov oblikovana delovna skupina, v kateri bo le po eden predstavnik iz vsakega sindikata, ki bo v pogovorih z vladno stranjo dogovorila potrebne rešitve. Strani se bosta srečali že prihodnjo sredo. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta