Iz Svobode podpora Emiliji Stojmenovi Duh, koalicijski partnerji s pomisleki

M.R., STA, A.L.
05.09.2024 09:34

Protikorupcijska komisija je pri naročanju 13 tisoč računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju, poleg tega pa še več korupcijskih tveganj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je že večkrat zavrgla vse očitke v zvezi z nakupom 13 tisoč računalnikov. Med drugim je prestala tudi interpelacijo v parlamentu, ena pa jo predvidoma v drugi polovici tega meseca še čaka.
Robert Balen

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes obvestila javnost, da je pri presoji nakupa računalnikov na ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh, zaznala več korupcijskih tveganj tako pri izvedbi javnega naročila za nakup 10.000 prenosnih računalnikov kot tudi pri sklenitvi aneksa za nakup dodatnih 3000 računalnikov.

Sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila

KPK je ocenila, da so bili postopki izvedbe javnega naročila izpeljani brez jasnih ciljev, meril in kriterijev. Hkrati tudi niso bila ustrezno upoštevana temeljna načela javnega naročanja, predvsem načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo sorazmernosti.

Ob pripravi različnih vsebinskih sklopov javnega naročila ministrstvo po mnenju komisije ni upoštevalo dejanskih potreb, poleg tega ni zagotovilo ustreznih varovalk glede garancijskih rokov opreme, saj obstaja velika verjetnost, da bo večina računalnikov na voljo za uporabo šele po preteku garancijskega roka, ponudbe pa so oddali le tisti ponudniki, pri katerih je ministrstvo predhodno opravil analizo trga, pri čemer je bil vsak od štirih ponudnikov najugodnejši v enem od štirih sklopov, kar kaže na sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila.

Ministrstvo med drugim tudi ni prijavilo vseh oseb, ki so sodelovale pri javnem naročilu in so dolžne sporočati premoženjsko stanje; vsi sodelujoči niso oddali prijave premoženjskega stanja. Zato bo komisija sume teh kršitev preverila v ločenem postopku. Ker pa kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, je postopek ustavila.

Je pa komisija državni revizijski komisiji odstopila primer v delu, kjer je zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju v zvezi s sklepanjem aneksa za nakup dodatnih 3000 računalnikov. Ta je bil po mnenju KPK v nasprotju z zakonom o javnih naročilih. S tem pa je ministrstvo za digitalno preobrazbo omejilo oziroma izključilo možnost drugih ponudnikov, da bi lahko ponudili svoje blago. 

Priporočilo: Zaposleni naj bodo usposobljeni za javno naročanje

Komisija je zato ministrstvu priporočila, naj v bodoče pred izvedbo javnega naročila pripravi jasne kriterije, kdo so upravičenci do izposoje računalniške opreme, pripravi smernice oziroma pravila ustreznega načrtovanja nabav in priprave razpisne dokumentacije, tako da bodo dosledno spoštovana temeljna načela javnega naročanja, še posebej zagotavljanje konkurence med ponudniki in sorazmernost, z ustreznimi usposabljanji zagotovi profesionalizacijo zaposlenih, ki izvajajo javna naročila, in opravi notranjo revizijo tega javnega naročila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta