Golob zaščitil Boštjančiča in Stojmenovo Duh: Ves svet nam priznava eno od vodilnih vlog, le poslanska skupina SDS ne

Matej Grošelj Matej Grošelj
08.07.2024 12:05

Predsednik vlade se je v parlamentu branil pred očitki opozicije glede spornih nakupov računalnikov in afere Litijska. "Ta vlada bo na isti način delovala naprej," je napovedal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob bi se v državnem zboru raje pogovarjal o zgodbah o uspehu kot o aferah, ki bremenijo njegovo vlado. 
Premier Robert Golob bi se v državnem zboru raje pogovarjal o zgodbah o uspehu kot o aferah, ki bremenijo njegovo vlado. 
Matija Sušnik/DZ

Predsednik vlade Robert Golob je v državnem zboru v odgovorih na poslanska vprašanja iz opozicijskih vrst zaščitil tako ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh kot ministra za finance Klemna Boštjančiča. Prva se sooča s številnimi očitki, ki niso povezani zgolj s fiaskom pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov, drugemu pa osnutek poročila revizijskega poročila o nakupu stavbe na Litijski cesti očita, da za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve v izdihljajih leta 2023 ni bilo podlage. "Dajmo se raje pogovarjati o uspešnih zgodbah. Uspehi ne bolijo nikogar, ampak koristijo ljudem. Ta vlada bo na isti način delovala naprej," je zagotovil Golob, ki mu opozicija očita, da se izmika vsebinskim odgovorom na postavljena vprašanja.

Golob se veseli interpelacije

Poslanec Tomaž Lisec iz SDS je izpostavil, da v Sloveniji delamo doktorsko disertacijo iz razdelitve 13.000 računalnikov za 6,5 milijona evrov, ki še vedno stojijo v skladišču v Logatcu. Goloba je vprašal, ali glede na zavajanja in laganja še vedno podpira ministrico za digitalno preobrazbo. "V tujini je svet bistveno drugačen, kot ga vidite iz poslanske klopi. Na področju digitalizacije je Slovenija ena od bolj cenjenih držav članic Evropske unije in Združenih narodov. V zadnjem času se lahko izrazito pohvalimo z dvema projektoma – prvi je, da v Mariboru nastaja najsodobnejši podatkovni center s superračunalnikom, k čemur je ministrica obilno pripomogla, podoben ugled pa uživamo na področju umetne inteligence. Slovenija je vodilna v marsikaterem projektu in to nam priznava ves svet razen ene poslanske skupine," je dejal predsednik vlade, ki se veseli napovedane vnovične interpelacije SDS zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh.

Poslanec SDS Tomaž Lisec se sprašuje, zakaj bi ljudje zaupali Golobovi vladi, če se požvižga na očitke iz osnutka poročila revizijskega poročila računskega sodišča. 
Matija Sušnik/DZ

"Računalniki bodo prišli do tistih, ki jih najbolj potrebujejo. To so najbolj ranljive skupine. Prvi poziv je zaključen, drugi je v teku. Lahko bi zapravljali manj časa za logistična vprašanja, kako bodo računalniki razdeljeni. Res mi je fascinantno, kako je vrednost 6,5 milijona evrov za računalnike postala glavni indikator smotrnosti porabe sredstev na ministrstvu. Spomnim se prejšnjega ministra, ko je bilo porabljenega bistveno več denarja za digitalne bone in smo 11 milijonov evrov potrošili za nakup slušalk. Nič za to, če bo razdelitev računalnikov trajala kakšen mesec dlje," je razlagal Golob. Po njegovi oceni se bo ministrica na interpelaciji pohvalila z napredkom na področju digitalizacije, opozicija pa meni, da za Slovenijo predstavlja alarm tudi nedavno sprejeto poročilo Evropske komisije o digitalnem desetletju.

"Evropa nam zavida gospodarske kazalce"

Poslanec NSi Janez Cigler Kralj je ob spornem nakupu računalnikov opozoril še na afero Litijska, ki se vleče že pol leta, obenem je izpostavil lansko "prevaro s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja". Kot je znano, se je država zaradi nastanka poslovne škode poravnala z zavarovalnicami za 33 milijonov evrov. "Vsa Evropa nam zavida gospodarsko rast, višino inflacije in stopnjo brezposelnosti. V teh časih je najlažje govoriti o zimzelenih temah, ki jih ponavljate vsaj že leto dni. V Sloveniji se ne premikajo stvari samo na področju gospodarstva. Uspehi so tudi v zdravstvu. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja je bil prvi odločen in uspešen ukrep vlade. Takrat so zavarovalnice želele povišati premijo za 5 in 10 evrov. Strašili so, da se bodo njihove blagajne sesule. Zavezanci v tej zgodbi niso bili oškodovani, ampak so v letu dni privarčevali 120 milijonov evrov," je povedal Golob.

Poslanec NSi Janez Cigler Kralj (v prvi vrsti) meni, da slovensko gospodarstvo ni uspešno "zaradi te vlade, ampak kljub tej vladi". 
Matija Sušnik/DZ

Poslanca Ciglerja Kralja je med drugim zanimalo, zakaj se premier izogiba nastopu pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje vpletanje politike v delo policije, prav tako je spomnil, da se predsednik vlade ni odzval številnim vabilom na pričanje pred komisijo za nadzor in obveščevalnih in varnostnih služb. In kaj bo storil Golob, če se očitki iz osnutka poročila revizijskega poročila o nakupu stavbe na Litijski izkažejo za utemeljene? "Osnutek je tajen in zaupen, revidiranci morajo dati odziv, nato bo poročilo dokončno. Sedaj me pozivate, da kršim zakon v parlamentu. Lahko bi bili malo bolj resni. Glede na očitke o mojem izmikanju pa imam privilegij, da vsak mesec stojim tu pred vami in doslej se nisem izmaknil nobenemu vprašanju. Na poslanskih vprašanjih me vprašajte, kar vas zanima," je premier izzval Ciglerja Kralja, ki je dejal, da je zaslišanje pred preiskovalno komisijo povsem drugačno kot poslanska vprašanja: "Razumem vašo živčnost, da ne podajate nobenih jasnih, pogumnih, odločnih odgovorov. Tokrat spet spremljamo vaše izmikanje."

Premier spomnil na potezo Širclja

Poslanec SDS Rado Gladek je predsednika vlade vprašal, kdaj namerava na odgovornost zaradi vpletenosti v nakup stavbe na Litijski poklicati finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki velja za enega najbolj vplivnih vladnih funkcionarjev. Golob pravi, da bo ministrstvo za finance ustrezno pojasnilo računskemu sodišču vse podrobnosti glede nakupa stavbe: "Z nakupom stavbe je bilo marsikaj narobe, o tem poteka tudi obsežna policijska preiskava. Zelo si želim, da bi odgovarjali tisti, ki so zavajali nadrejene. Žal se je prejšnja ministrica za pravosodje pustila zapeljati. Žal mi je, da je do tega prišlo."

Poslanci Gibanja Svoboda na julijski redni seji državnega zbora niso imeli vprašanj za svojega predsednika Roberta Goloba. 
Matija Sušnik/DZ

Poslanec Gladek je ocenil, da ima vlada težave s hierarhijo odgovornosti. "Vi ste najbolj odgovorni kot premier, nato je minister za finance. Ga boste zamenjali, če bo končno poročilo računskega sodišča zanj obremenjujoče?" je zanimalo poslanca. "Gradivu o prerazporeditvi sredstev, ki smo ga obravnavali na seji vlade, ni bilo priloženo nič. Še najmanj slika. Nekdo na ministrstvu za pravosodje je poskrbel, da je bilo gradivo prazno. In zakaj ministrstvo za finance nima službe za nadzor investicij? Ker jo je neka vlada ob koncu leta 2020 na predlog takratnega ministra za finance Andreja Širclja ukinila. Očitno se je že takrat vedelo, kaj je treba storiti, da se bodo izpeljale podobne zgodbe, kot je Litijska." Poslanec Gladek je pripomnil, da premier v rokah drži škarje in platno, izgovarjanje na uradnike in bivše ministre pa je po njegovem otročje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta