Izračunali smo, kateri trgovec je v zadnjih dveh mesecih najbolj podražil bencin in dizel

Gregor Grosman
28.04.2021 09:10
V grafih prikazujemo gibanje maloprodajne cene 95-oktanskega bencina in dizla od meseca januarja do danes.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zadnje spremembe maloprodajnih cen 95-oktanskega bencina in dizla pri šestih trgovcih, ki jih spremljamo (to so Petrol, OMV, MOL, Avanti pri Hoferju, Agas Mairbor in Discont Oil) ni prineslo bistvenih odstopanj od minulega tedna. Kljub največji podražitvi 1 cent na liter je 50-litrski rezervoar dizla še zmeraj najcenejši pri ponudniku Discont Oil, medtem ko zaradi povišanja cene bencina za 1,4 centa po litru pri tem trgovcu ne boste več natočili najcenejšega rezervoarja bencina. 20 centov manj, to je 57,05 evra, boste zanj namreč odšteli pri ponudniku Agas Maribor. Največ, 58,95 evra, pa stane tačas rezervoar bencina pri najdražjih ponudnikih, družbah OMV in MOL.

Medtem ko so trije prodajalci bencin minimalno pocenili, pri dveh (Avanti in OMV) je cena ostala nespremenjena, podražil ga je zgolj Discont Oil, se je cena dizla dvignila pri vseh primerjanih. Od 0,1 do 1 centa po litru. Največ bodo vozniki za 50-litrski rezervoar dizla odšteli pri družbi OMV, 59,95 evra. Cena v tem hipu še ostaja pod magično mejo 60 evrov. Dizel tako pri nas še naprej ostaja dražji od bencina. Preverili smo, kakšno je trenutno stanje v nekaterih evropskih državah. Tudi tam se večinoma derivati dražijo. 

Zanimivo je, da so pri treh ponudnikih (OMV, MOL in Avanti), maloprodajne cene dizla trenutno enake kot so bile pred dvema mesecema, natančneje 2. marca 2021. Med 0,08 in 0,44 odstotka so dizel podražili Petrol, Agas in Discont Oil, slednji največ. Maloprodajna cena litra bencina pa se je od omenjenega datuma dvignila pri vseh šestih trgovcih, ki jih spremljamo. Petrol je ceno povišal najmanj, za 1,83 odstotka, največ pa Discont Oil, za 4,19 odstotka.

Kako se je cena derivatov gibala od 19. januarja do danes, si lahko ogledate v spodnjih grafih. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta