Izredna uskladitev pokojnin: Komu in koliko?

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
11.01.2022 06:00

Desus vztraja pri predlogu o izredni uskladitvi v višini 3,5 odstotka vsem. V SDS, NSi in SMC so prav tako za izredno uskladitev pokojnin v januarju, a tako visoko bi dobili le upokojeni do konca leta 2010.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Čeprav so mnogi upokojenci izredno uskladitev pričakovali že lani, je na koncu ni bilo. Bodo pa poslanci o tem odločali še ta teden, predvidoma v četrtek na izredni seji državnega zbora. Ob predlogu poslanske skupine Desus, ki je za izredno uskladitev v višini 3,5 odstotka za vse upokojence, bo na poslanskih klopeh tudi predlog vladnih strank. V SDS, NSi in SMC z dopolnilom namreč predlagajo, da se za 3,5 odstotka uskladijo le pokojnine, priznane do konca leta 2010. Pokojnine, priznane v letu 2011, naj bi se po njihovem predlogu povišale za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Prav tako za en odstotek bi uskladili najnižje in zagotovljene pokojnine ter najnižji znesek invalidske pokojnine. Izredna uskladitev naj bi veljala že od 1. januarja.

Dolg iz obdobja od leta 2010 do 2015 je treba nadoknaditi

Janez Sušnik, ZDUS: "Z izrednimi uskladitvami se je dolg do upokojencev v višini 8,6 odstotka postopoma znižal na 3,5 odstotka."

Zdus

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) že dlje časa vztrajajo, da je treba dolg iz obdobja od leta 2010 do 2015, ko zaradi varčevalnih ukrepov ni bilo rednega usklajevanja pokojnin, upokojencem postopoma nadoknaditi. Janez Sušnik, predsednik ZDUS, zato podpira izredno uskladitev. Spomnil je, da se je z izrednimi uskladitvami dolg v višini 8,6 odstotka do zdaj že postopoma znižal, a je še vedno 3,5 odstotka. Zaradi visokega odstotka so v ZDUS sicer predlagali, da se izredna uskladitev izvede v dveh delih v preteklem in tem letu. Prav tako so predlagali, da se popravi krivica pri rednem usklajevanju, ki je nastala lani. Takrat so se pokojnine zvišale za 2,5 odstotka namesto za 3,5 odstotka, za kolikor bi se morale po pokojninskem zakonu.

V Sindikatu upokojencev Slovenije pa ugotavljajo, da predlog SDS, NSi in SMC ne spoštuje sistemske ureditve v celoti. Če bi jo, bi se morale namreč po 3,5-odstotni izredni uskladitvi pokojnin, priznanih do konca leta 2010, in 1,7-odstotni izredni uskladitvi pokojnin, priznanih leta 2011, vse pokojnine dvigniti še za en odstotek," pojasnjuje predsednica sindikata Francka Ćetković. Torej, po njenem, bi se pokojnine, priznane do konca leta 2010, morale povečati za 4,5 odstotka, priznane leta 2011 za 2,7 odstotka, vsi drugi pa bi morali dobiti za en odstotek višje pokojnine.

Prihodnji mesec še redna uskladitev pokojnin

Francka Ćetković: "Po 3,5-odstotni izredni uskladitvi pokojnin, priznanih do konca leta 2010, in 1,7-odstotni izredni uskladitvi pokojnin, priznanih leta 2011, bi se morale vse pokojnine dvigniti še za en odstotek."

Andrej Petelinšek

Spomnimo, zadnja izredna uskladitev pokojnin je bila decembra 2020, ko so se pokojnine vsem upokojencem zvišale za dva odstotka, zadnja redna uskladitev pokojnin v višini 2,5 odstotka pa januarja lani. Če bi se pri lanski redni uskladitvi dosledno upoštevala formula za usklajevanje pokojnin, določena v pokojninskem zakonu, bi morala biti januarska redna uskladitev za odstotek višja, torej 3,5-odstotna.

Zato v sindikatu upokojencev zahtevajo še ta popravek za vse upokojence pri letošnji izredni uskladitvi. Prihodnji mesec bo tudi letošnja redna uskladitev pokojnin in ta naj bi po ocenah Zpiza znašala okoli štiri odstotke za vse upokojence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta