Jana Kolar, razrešena predsednica upravnega odbora ARRS: "Verjetno nismo dovolj vodljivi za izbor vladi všečnega direktorja"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
21.04.2022 15:38

Vlada je na dopisni seji ponovno razrešila štiri člane upravnega odbora Javne raziskovalne agencije. Tokrat so navedli tudi razloge za razrešitev. Razrešene člani gredo ponovno na sodišče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mitja Slavinec (levo) ponovno v razrešitev upravnega odbora, da bi na čelu ARRS ustoličil Mitjo Lainščaka.
Branko Žunec

Tri dni pred parlamentarnimi volitvami so člani vlade na dopisni seji na predlog ministrstva za izobraževanje oziroma državnega sekretarja dr. Mitje Slavinca, ki je podpisan pod predlog sklepa, razrešili štiri od skupno sedmih članov upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS). Razrešeno dr. Jano Kolar, predsednico upravnega odbora, ter še tri člane; dr. Emilijo Stojmenovo Duh, dr. Tončka Kregarja in dr. Justino Erčulj, ​bodo zamenjali dr. Igor Emri, Fidel Krupić, dr. Gabrijela Horvat in dr. Tina Tomažič. Slednji so že bili člani upravnega odbora ARRS - le en mesec, saj je upravno sodišče takratno odločitev o razrešitvi prve četverice označilo za nezakonito. V odločbi je sodišče zapisalo, da vlada ni navedla razlogov za razrešitev. Zdaj je omenjena četverica iz Slavinčevega predloga imenovana do izteka mandata upravnega odbora, to je do 17. oktobra 2024.

Tokrat Slavinec napake ni ponovil. V predlogu za razrešitev piše, da Jano Kolar in ostale tri razrešujejo zaradi "nevestnega, pristranskega in nestrokovnega dela". In kaj je njihov naglavni greh? Očitajo jim, da je imel upravni odbor pod vodstvom Jane Kolar po predčasnem odstopu dr. Roberta Repnika ​decembra lani dovolj časa, da bi bil objavil razpis za direktorja ARRS s polnim mandatom, a tega niso storili, s čimer so kršili načela dobrega gospodarja. Tudi kasneje pa naj bi bili delovali nevestno, ko so kar dvakrat, v nasprotju z jasnimi željami vlade, v vladno imenovanje za vršilko dolžnosti predlagali dr. Lidijo Tičar Padar.

Jana Kolar je za Večer povedala, da je razrešitev pričakovala. "Enkrat nas je vlada že nezakonito razrešila, zakaj bi imela drugič ob tem pomisleke? Verjetno nismo dovolj vodljivi, da bi nam zaupali pomembne odločitve, kot so izbor vladi všečnega direktorja s polnim mandatom ali ad hoc financiranje novega raziskovalnega inštituta. V upravnem odboru smo svoje delo vseskozi opravljali nepristransko, neodvisno in strokovno, v javnem interesu in s skrbnostjo dobrega gospodarja, kar vlada izpodbija. Kdo ima prav, bo zopet odločilo sodišče."

Člani upravnega odbora ARRS bodo že v kratkem pregledovali prispele vloge na razpis za direktorja ARRS. Po naših informacijah sta se na razpis prijavila dva kandidata, tudi sedanji vršilec direktorja dr. Mitja Lainščak, ki je Slavinčev kandidat in ga upravni odbor pod vodstvom Kolarjeve ni ocenil kot najbolj primernega za začasno vodenje ARRS. Zato je vladni manever mogoče razumeti tudi kot potezo, ki jim bo omogočila, da novi upravni odbor pod vodstvom Emrija, ki je za Večer že pred časom povedal, da ga je sam Slavinec zaprosil, naj pristane na članstvo v UO ARRS, imenuje Lainščaka za direktorja s polnim mandatom. Prav tako pa direktorja ARRS čaka podpis prve pogodbe o stabilnem financiranju z novoustanovljenim javnim raziskovalnim zavodom Rudolfovo, katerega vršilec dolžnosti je dr. Borut Rončević, človek blizu SDS. Vlada  je novomeškemu zavodu zgolj za prvi dve leti delovanja zagotovila 5,2 milijona evrov iz stabilnega stebra financiranja, kar je tako razburilo akademsko in znanstveno stroko v Sloveniji, da so v začetku meseca organizirali shod za znanost.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta