Janez Poklukar: Smo na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama, zaprtje ni izključeno

27.10.2021 14:48
Če se trend ne bo obrnil in če bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bo vladi predlagal vsaj delno zaprtje družbe, je napovedal Poklukar. Vlada je zaostrila pogoj PCT, ukrepi bodo začeli veljati v ponedeljek, 1. novembra.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni minister Janez Poklukar.
Robert Balen

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil zaključke pretresanja koronavirusne situacije posvetovalne skupine za covid-19, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in vlade.

Dejal je, da izvajanje ukrepa PCT ne deluje, kot bi si želeli, in da je preverjanje na terenu "prej izjema kot pravilo". Prav tako opažajo povečano število ponarejenih potrdil. Izpostavil je še, da dosledno ne nosimo mask in ne pazimo na druženje v mehurčkih.

Da bi se krivulja okuženih obrnila navzdol, so pristojni sprejeli spremembo odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb. V vseh bolnišnicah in socialno varstvenih zavodih uvajajo presejalno testiranje. Za opravljanje dela so povišali tudi pogostost testiranja s testi za samotestiranje na 48 ur. Za učence, dijake in študente bo samotestiranje priporočeno dva krat tedensko, predvidoma ob ponedeljkih in sredah. Omenjeni bodo prejeli 10 testov mesečno. Samotestiranje bo obvezno tudi za udeležbo na športnih in obšolskih dejavnostih. Navkljub izpolnjevanju PCT pogoja bo zaščitna maska obvezna v izobraževanju, socialnemu varstvu in pri storitvah, kjer prihaja do medsebojnega neposrednega stika.

Če se stanje v prihodnjih dneh ne bo izboljšalo in bo število bolnikov na intenzivni negi naraslo na 160 do 180, bodo pristojni primorani ponovno zapirati družbo, je dejal Poklukar. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar ga je dopolnila, da bi sprva omejili delovni čas lokalov, pri čemer še ni jasno ali bodo odprti do 22. ali 24. ure. Omenjala je obvezno testiranje v šolah in delno hibridno izvajanje pouka. Ukrepe bodo natančneje opredelili v naslednjih dneh, je dejala.

Glede na napovedi, bodo v petek omejili izvajanje vseh nenujnih bolnišničnih programov, je še sporočil minister. Napovedi niso dobre, je dejal: "Gremo v najslabše stanje od kar se soočamo s covidom-19. Če smo v začetku epidemije s strahom gledali takratno Italijo, smo zaradi nizke precepljenosti na prelomni točki, ko se nam lahko zgodi scenarij iz Bergama. Situacija je tako resna." Poklukar je omenjal zlom slovenskega zdravstva, kar bi pomenilo, da bi se zdravstveni sistem usmeril samo še v covid intenzivne oddelke in nujna stanja na urgencah.

V izogib temu je vse Slovence pozval, da sledijo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa. Za boj z virusom imamo orožje, to je cepivo, vendar ga žal ne uporabljamo, je še dejal minister. "Lahko dvomite, lahko se ne strinjate, lahko tudi kritizirate in imate pomisleke, toda z nasprotovanjem ukrepom za preprečevanju širjenja virusa v tem trenutku ne pomagate zdravju ljudi in zaposlenim v zdravstvu. Ta trenutek to ogroža zdravje in življenje ljudi," je dejal.

Danes zjutraj zasedene vse postelje

Danes zjutraj so bile po njegovih informacijah zasedene vse kapacitete navadnih postelj v slovenskih covidnih bolnišnicah. Poudaril je, da so kapacitete že povečali, zato ni bojazni, da bi kdo ostal brez ustrezne oskrbe. Na intenzivnih enotah je bila zasedenost 92 odstotna.

Vlada je zato včeraj sprejela sklep za povečanje kapacitet na navadnih oddelkih z 390 na 428 postelj. Trenutno je aktiviranih 140 intenzivnih postelj, glede na potrebe jih bodo sproti povečevali. Prav tako je predvideno odprtje še dveh covidnih bolnišnic, Sežanske in bolnišnice v Topolšici. Skupaj bo tako odprtih 15 bolnišnic, kjer zdravijo bolnike s koronavirusno boleznije.

Pozval je, da se osebe s slabim imunskim sistemom in bolj ogroženi ob znakih respiratornih bolezni čimprej javijo pri osebnem zdravniku, opravijo test in, če se izkaže za potrebno, v bolnišnici prejmejo zdravilo regeneron.

Logar: "Prosim, spoštujmo ukrepe."

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je opozorila, da virus obstaja kljub njegovi nevidnosti. Kljub temu da nekateri ukrepi nimajo pravne podlage, so s strokovnega vidika vsi učinkoviti, je dejala Logar: "V prihodnjih dneh je od nas odvisno, kaj se bo zgodilo, kam bomo šli." Poudarila je, da moramo za medsebojno zaščito upoštevati ukrepe, ostati izolirani, če imamo znake bolezni, in se cepiti.

Medtem ko se pri nas pogovarjamo o dodatnem zaostrovanju ukrepov, se v državah, kjer je precepljenost visoka in kjer spoštujejo ukrepe, družbe odpirajo. Da ne bi prišli do točke, ko bi se morali zdravniki odločati o tem, katerega bolnika bodo zdravili in katerega ne, je prebivalce prosila za dosledno spoštovanju ukrepov.

Lani smo ob nižjem dnevnem prirastu okuženih, kot jih imamo sedaj, družbene dejavnosti povsem zaprli, zaradi česar je bilo manj socialnih stikov. To je po mnenju Mateje Logar razlog, zakaj mladi v večji meri polnijo bolnišnice glede na enako obdobje lani. To je namreč družbena skupina, ki se največ druži ob tem pa velikokrat sploh ne spoštuje ukrepov. Danes najmlajši bolnik hospitaliziran v bolnišnici je star 19 let, najmljaši v intenzivni terapiji pa 35. Še vedno pa v bolnišnicah prevladujejo bolniki starejši od 60 let, je dejala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta