Janša naštel pogoje za večje sproščanje ukrepov proti širjenju virusa

STA, M.R.
09.04.2020 16:35

Premier Janez Janša je navedel pogoje za omilitev ukrepov proti širjenju koronavirusa. Dejal je, da bo mogoče ukrepe omiliti le ob "kumulativni izpolnitvi" našteti pogoji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša med torkovim nagovorom, ki ga je predvajala TV Slovenija
Tv Slovenija

Kot je na družbenem omrežju Twitter naštel predsednik vlade Janez Janša, se mora za sproščanje ukrepov znižati število oseb, ki jih v daljšem obdobju okuži ena oseba, pod ena. Poleg tega zdravstveni sistem ne sme biti pod preveliki pritiskom, zagotovljene morajo biti zmogljivosti za testiranje okuženih in vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za delovanje tranzicije.
{twitter}https://twitter.com/JJansaSDS/status/1248170879965712385{/twitter}
Janša prav tako podarja, da morajo biti zagotovljene pravne in tehnične možnosti ter zadostne zmogljivosti za sledenje pozitivnim na testiranju in možni širitvi virusa. V tvitu je opozoril tudi na spreminjajoče se razmere v svetu, saj je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere.
Ob tem je državljanke in državljane pozval, naj tudi v času velikonočnih praznikov ostanejo doma ter "preko Civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo."

Kacin: Če gibanje sprostimo prehitro, se bomo vsi nalezli lažnega občutka

Na vprašanja o sproščanju ukrepov je na današnji novinarski konferenci odgovarjal tudi vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dejal, omejitev gibanja na lastno občino stalnega ali začasnega prebivališča ostaja v veljavi vsaj do prihodnjega konca tedna.
"Če gibanje sprostimo prehitro, se bomo vsi nalezli lažnega občutka, da je epidemija za nami in da smo že varni. Na to mobilnost se bo treba najprej pripraviti. Treba bo upoštevati navodila in zagotoviti zaščitna sredstva in se naučiti, kako jih uporabljati," je opozoril.
Kacinova izjava se navezuje tudi na ostala že napovedana sproščanja omejitev. "V torek bomo ocenili, kakšen je trend upadanja in rasti bolnikov v slovenskih bolnišnicah in od tega bo odvisno, ali lahko sprostimo nekatere gospodarske dejavnosti," je dejal. Ponovil je, da gre v prvi vrsti za vulkanizerje, avtopralnice, trgovine z gradbenim materialom in tehničnim blagom, servisne dejavnosti in podobno. Vlada razmišlja tudi o ponovni vzpostavitvi javnega prometa, a Kacin datuma še ne more napovedati.

Opozicija za sorazmernost, predlaga pa odpravo omejitve gibanja na občino

Štiri opozicijske stranke pa so vlado pozvale, naj ravno odpravijo omejitev gibanja na eno občino. Po besedah poslanca SD Matjaža Nemca bi bilo mogoče gibanje omejiti le na območjih turističnih središč. Predlagajo tudi odpravo razkuževanj v stanovanjskih blokih. 

Policijska kontrola gibanja med občinami
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta