(SPREMLJAMO) Starejši bodo svojo starost ob vhodu v trgovino dokazovali z dokumentom

A.L., M.R., STA
09.04.2020 07:51

Pristojni še vedno poudarjajo pomen upoštevanja preventivnih ukrepov, sprostitev omejitev gibanja zunaj občine prebivališča in druženja na javnih mestih za zdaj še ni predvidena. Vlada je popoldne odločila, da bodo morali od jutri starejši pred vstopom v trgovino starost dokazati z osebnim dokumentom ali drugo listino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

21.00

Bregantova: Namesto nošenja rokavic ob obisku trgovine raje razkužujmo roke

Nova državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant meni, da je pri obvladovanju epidemije covida-19 na obzorju sprememba na bolje, a poziva, da smo previdni in med prazniki ne hodimo na obiske. Svetuje tudi čim manj obiskov trgovin, ob tem pa namesto rokavic raje razkužujmo roke. V to smer naj bi sicer tudi spremenili veljavni odlok o uporabi rokavic. Rokavice skoraj vsi valjamo po žepih, ali jih zatlačimo v vrata avtomobila, ko jih snamemo, je pojasnila in pozvala: "Namesto tega raje razkužujmo roke, preden gremo v trgovino in ko pridemo iz nje oziroma ko oddamo voziček."
Opozorila je tudi na naraščanje števila okuženih v zadnjih dneh. "Morda gre samo za neko statistično nihanje. Upajmo, da gre res samo za to, vendar pa bodimo previdni," je še dejala. 
19.30
Začetek splšne in poklicne mature 30. maja, če bodo to dopuščale razmere
Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja, je danes objavila komisija za splošno maturo. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.
19.00

Starejši bodo svojo starost ob vhodu v trgovino dokazovali z dokumentom

Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od petka ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb, je danes sklenila vlada. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine.
Vlada, ki je v petek ranljivim skupinam na voljo za nakupovanje dala še zadnjo uro delovanja trgovin, je danes spremenila odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji. Pri tem je navedla, da lahko v prodajalnah z živili v času od 8. ter 10. ure ter zadnjo uro obratovalnega časa opravijo izključno ranljive skupine (invalidi, starejši od 65 let, nosečnice).
18.50

Vlada ponovno uvaja izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev za bolnike

Vlada je na današnji dopisni seji dopolnila odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, s čimer ponovno omogoča izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Pri tem za bolnike veljajo nekateri pogoji. Več -> TUKAJ.
17.15

Zavod Hrastovec do prepotrebne zaščitne opreme z donacijo

Podjetje Dobnik Trade iz Slovenske Bistrice je danes doniralo socialno varstvenemu zavodu Hrastovec zaščitno opremo v vrednosti več kot 10.000 evrov. V zavodu, kjer bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju, so že večkrat javno pozvali, da nimajo dovolj ustrezne zaščitne opreme za soočanje z novim koronavirusom.
14.55

V Postojni v karanteni trije novi, v Velenju ostajata dva

V karanteni v hotelu Epic v Postojni so od srede še trije novi stanovalci. Skupno zdaj v njem 14-dnevno osamitev preživlja 31 ljudi, doslej pa so med njimi potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, je danes za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V velenjski karanteni ostajata le še dva stanovalca.

MZZ tudi ob bližajočih se praznikih odsvetuje vsa potovanja

Zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki znova pozvalo državljane, naj preložijo potovanja. Ob tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Tistim s simptomi okužbe pa bodo nudili zdravstveno oskrbo, so zapisali v sporočilu za javnost.
14.30

Javni uslužbenci so do dodatka za delo v rizičnih razmerah upravičeni le za ure, ko delajo v nevarnih pogojih

Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.
Minister za javno upravo Koritnik je pred medije danes stopil po tistem, ko je komisija za razlago kolektivne pogodbe na pobudo ministrstva pripravila razlago glede dodatka, ki ga določa 39. člen kolektivne pogodbe.
14.20

Slovenjgradčan, ki skrbi, da koroški šolarji ne bi ostali brez računalnika

Več kot trideset računalnikov je našlo nove lastnike. Vsaj še 25 jih bo kmalu pripravljenih. V veliko družinah računalnik ni samoumeven, a zdaj, ko pouk poteka od doma, še kako nujno potreben. Predstavljamo zgodbo Antona Kašnika iz Slovenj Gradca. Več -> TUKAJ.

Osebni Arhiv

Raziskava: Le dobra četrtina hodi v službo kot običajno

V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa le dobra četrtina Slovencev hodi v službo kot običajno. Podoben je delež tistih, ki delajo od doma, na čakanju doma je ena šestina. Dobra polovica jih meni, da koronavirus predstavlja veliko tveganje tako za njihovo službo kot za obstoj podjetja, kjer so zaposleni, kaže raziskava družbe Aragon.
Da v času epidemije hodijo v službo tako kot običajno, je odgovorilo 29 odstotkov vprašanih. Od doma jih svoje delo opravlja 28 odstotkov, 16 odstotkov pa jih je doma na čakanju na delo. Skrajšani delovni čas ima pet odstotkov vprašanih, prav toliko jih je na bolniški. Devet odstotkov se jih je odločilo koristiti dopust, nekaj jih koristi višek ur, zaradi varstva otroka pa dela ne opravlja dva odstotka vprašanih. V raziskavi je sodelovalo 1031 ljudi.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

V ljubljanski porodnišnici do sedaj dva poroda okuženih z novim koronavirusom

V ljubljanski porodnišnici sta prejšnji vikend rodili dve porodnici, okuženi z novim koronavirusom. Na takšne porode so ustrezno pripravljeni in jih pričakujejo še več, je na današnji novinarski konferenci povedal predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek. Več -> TUKAJ.
12.50

Kacin: Slovenija se bo o članarini WHO še odločila

Slovenija se bo o plačevanju članarine Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) še odločila, je danes na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Se je pa zavzel za to, da bi namesto ustavitve plačevanja članarine WHO, kar je v tvitu podprl premier Janez Janša, Slovenija raje predlagala reformo organizacije. Več -> TUKAJ.

Jelko Kacin.
Nebojša Tejič/sta

Zaradi epidemije prizadeta skoraj polovica mariborskih obrtnikov

Kar okoli 40 odstotkov članov je že s prvim odlokom zaradi nastopa epidemije covida-19 moralo takoj zapreti lokale in delavnice, kar je prizadelo približno četrtino vseh zaposlenih v obrti in malem podjetništvu na območju mesta in okolice, je v pogovoru za STA povedala direktorica mariborske obrtno podjetniške zbornice Leonida Polajnar. Več -> TUKAJ.
12.30

V šmarskem domu upokojencev se je rast števila okuženih ustavila

Rast števila okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev se je ustavila. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137, je STA izvedela iz virov blizu doma. Medtem pa je število vseh okuženih v občini Šmarje pri Jelšah poraslo za štiri na 149.
12.25

V zadnjih dneh se je porast bolnikov s covidom-19 ustavil, vsi umrli v UKC Ljubljana starejši od 60 let in s pridruženimi boleznimi

Vsi umrli s covidom-19 v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi, je v izjavi za medije pojasnila Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Prisotnost novega koronavirusa so dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju. Več -> TUKAJ.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Raziskava Valicona: Optimizem glede obvladovanja epidemije se krepi

Optimizem med Slovenci glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oz. bolezni covid-19 se krepi, izhaja iz podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon. 89 odstotkov vprašanih tako meni, da gredo zadeve v Sloveniji na bolje ali precej na bolje. Ob zaskrbljenosti za zdravje ni zaznati velikih skrbi za delovna mesta.
Optimizem glede obvladovanja epidemije se tako krepi. Če je po raziskavi med 6. in 8. aprilom 89 odstotkov vprašanih menilo, da gredo zadeve v zvezi s širjenjem novega koronavirusa na bolje ali precej na bolje, je bilo pred tednom dni takšnih odgovorov 66 odstotkov, še teden dni pred tem pa 56 odstotkov.
11.40

Od 33 okuženih zaposlenih v UKC Ljubljana le en primer prenosa okužbe od bolnika

Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da so vsi umrli s covidom-19 v ljubljanskem UKC bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi. Ob tem dodaja, da je od 33 okuženih zaposlenih v UKC Ljubljana le en primer prenosa okužbe od bolnika.
Kako je z rahljanjem sprejetih ukrepov? Kacin pravi, da sprostitve ukrepa omejitve gibanja na lastne občine pred koncem naslednjega tedna ne bo.
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1248183225240952832{/twitter}
Bodo pa v torek ocenili, ali je trend rasti ali upadanja števila novih bolnikov v bolnišnicah zadosten argument, da lahko sprostijo nekatere gospodarske dejavnosti – vulkanizerje, avtopralnice, prodajalne z gradbenim materialom in servisne dejavnosti ...
11.00

V Sloveniji okuženih 1124 ljudi

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil sveže podatke o okužbah z novim koronavirusom pri nas.
- Do včeraj skupaj testiranih: 31.813
- Včeraj testiranih: 1144
- Število novih oužb: 33
- Skupno število okuženih: 1124
- Število novih smrti: 3
- Skupno število smrtev: 43
- Število okuženih zdravnikov in zdravstvenih delavcev: 208
- Število okuženih zaposlenih v domovih za starejše: 72
- Število okuženih oskrbovancev: 225
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1248176036141060096{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1248174617132519424{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1248174615861571585{/twitter}
Kacin je poudaril, da se ukrepov držimo in zato delujejo. "Slovenija ni sama v boju proti epidemiji COVID-19, virus je prisoten okoli nas. Dokler se virus širi okoli nas, verjetnost okužbe ostaja." Dodaja: "Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas. A naj nas bodri zavedanje, da smo z dosedanjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili. Podatki tako še naprej ostajajo spodbudni.​"
10.00

Koronavirus odnesel tudi festival Piva in cvetja v Laškem

"Tokrat nam jo je Covid-19 pošteno zagodel, zato smo primorani 56. izvedbo našega najbolj priljubljenega festivala zaradi varnosti vseh udeležencev prestaviti na poletje 2021," so ljubiteljem festivala Pivo in cvetje Laško sporočili organizatorji, tik preden so želeli razkriti letošnji program nastopajočih. Več -> TUKAJ.

Tina Murko Gajšek

Na območju zgornjega dela Podravja največ okužb s koronavirusom potrjenih v Mariboru. Kako je drugod?

Na območju zgornjega dela Podravja je po pričakovanju največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v Mariboru, kjer so jih doslej našteli 23. V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Ne v eni ne v drugi občini za zdaj še niso izvedli delitve mask med gospodinjstva. Več -> TUKAJ. 
9.10

Testi za dokazovanje okužb s koronavirusom, ki jih je mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo

Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, opozarjajo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani.
Skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na tej fakulteti je sporočila, da testiranje prisotnosti virusnega genoma ali prisotnosti specifičnih protiteles v krvi bolnika po preboleli okužbi spada v pristojnost strokovnjakov, ki imajo dostop do potrebnih aparatur oziroma do certificiranih in preverjenih testov.

Reuters

Furs opominja na plačilo obveznosti pred velikonočnimi prazniki

Med velikonočnimi prazniki plačilni promet vsako leto miruje. Zato je Finančna uprava RS (Furs) znova opozorila, da se obveznosti, ki zapadejo v petek, 10. aprila, ne prenesejo na naslednji delovni dan. Te bodo pravočasno poravnane le, če bodo plačane v četrtek, 9. aprila. To je letos pomembno v luči pridobitve izredne pomoči zaradi koronavirusa.
Eden od pogojev za uveljavitev izredne pomoči so tudi poravnane vse davčne in nedavčne obveznosti, ki jih pobira Furs na dan uveljavitve zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Zato opozarja: "Vsi, ki ste že oddali davčni obračun za lani do vključno 31. marca, morate obrok za mesec marec ali obrok za prvo trimesečje ter morebitno poračunsko akontacijo plačati najpozneje do 9. aprila."
8.10

Slovenija le delno samooskrbna s hrano

Samooskrba s hrano je pomembno vprašanje ob pandemiji koronavirusa, v času zapiranja meja in izrednih razmer v mnogih državah. Slovenija ni v celoti samooskrbna, temveč je samooskrbna le v nekaj kategorijah agroživilskih proizvodov. Strokovnjaki menijo, da prostor za spremembe na bolje je, a pridelave ni smiselno povečevati za vsako ceno.

Fotografija je simbolična.
Sašo Bizjak

Svetovalna skupina o smernicah za drugi protikoronski paket

Vladna svetovalna skupina bo pod vodstvom Mateja Lahovnika preučila predloge za drugi protikoronski sveženj, ki so jih oblikovale delovne skupine. Na njihovi podlagi bo oblikovala predlog smernic, ki ga bo vlada po pričakovanjih vladnega urada za komuniciranje začela obravnavati najverjetneje v petek.

Matej Lahovnik
Robert Balen

V času koronavirusa posameznikom v stiski na voljo tudi zaupni telefoni

V boju proti novemu koronavirusu je glavno vodilo Ostani doma! A prav ta situacija lahko marsikoga pahne v stisko. Pomoč pri soočanju s spremembami, ki so jih prinesli ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, lahko ponudijo tudi svetovalci na zaupnih telefonih.
Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa posamezniku zagotavlja občutek varnosti, zaradi katere po telefonu lažje spregovori o najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Stiske ne poznajo let in z njimi se soočajo tako otroci in mladostniki kot starejši, so opomnili pri Telekomu Slovenije, ki že vrsto let kot donator omogoča delovanje zaupnega telefona Samarijan in Sopotnik ter telefona za otroke in mladostnike TOM.
7.00

"Kako naj plačam najemnino s 150 evri?"

Mnogi študentje so čez noč ostali brez dela in dohodka, s katerim so se preživljali, zato opozarjajo, da dodeljen enkratni solidarnostni znesek večinoma ne zadostuje niti za nakup osnovnih živil. Več -> TUKAJ.
6.45

Ministrstvo: že naročeni pacienti ne potrebujejo novih napotnic

​Poročali smo že o tem, da nekatere bolnišnice te nenujne preglede že načrtujejo, čakajo le še na navodila zdravstvenega ministrstva. Ljudje, ki so zaradi epidemije ostali brez zdravstvenih storitev, na katere so bili naročeni, pa se sprašujejo, kaj zdaj. Ali veljajo čakalne knjige iz časa pred virusom in ali so veljavne že izdane napotnice? Več -> TUKAJ.

Večer

(INTERVJU) Kirurg Jurij Gorjanc: "O poteku bolezni se učimo sproti"

"Na avstrijskem Koroškem, kjer živi okrog pol milijona prebivalcev, je po deželnem kriznem načrtu vsaka bolnišnica z intenzivno enoto, takih je petnajst, predvidena za sprejem bolnikov z okužbo s covidom-19. Ocenjena prekuženost na avstrijskem Koroškem je primerljiva s Slovenijo in je nižja kot drugje v Avstriji. Za zdaj se vsi bolniki stekajo v celovško kliniko z namenom, da te bolnike čim bolj izoliramo, morda pa mi na ta račun operiramo kakšnega bolnika od tam več. " Več -> TUKAJ.
6.15

("SLOVENSKI WUHAN") Šmarje s(m)o Šmarčani

"Ta teden mi ne bo uspelo, v službi imamo gužvo, mogoče se vidimo naslednji vikend, sem se poslovil od domačih. Obljuba je bila iskrena, a se tisti naslednji vikend ni nikoli zgodil ... Štirje tedni so od prve potrjene okužbe pri nas, skoraj mesec dni je že, od kar je Šmarje pri Jelšah, kot je lucidno ugotovil Rok Čakš, sokrajan in urednik portala Domovina, postalo slovenski Wuhan. Naj mi Maribor, dobrodušen gostitelj, po uradnih evidencah začasni dom, v praksi pa vse bolj stalen, ne zameri, Šmarje je še vedno moj kraj. Dolgo se nisva videla, predolgo, a pozabila se nisva." Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta