Bo država znova prodajala Telekom Slovenije?

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.01.2022 11:50

Ker je v letnem načrtu upravljanja naložb SDH omenjeno, da mora država premisliti o svoji naložbi v Telekomu Slovenije, so se na Ljubljanski borzi podžgala ugibanja o morebitnem vnovičnem poskusu prodaje telekomunikacijskega operaterja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Slovenska vlada je na včerajšnji seji podala soglasje k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2022 pri SDH. V letošnjem letu je predvidena donosnost kapitala portfelja v upravljanju SDH v višini 5,0 odstotka, kar je nekaj manj kot znaša ocena za lansko leto (5,5 odstotka), v letu 2023 pa je ponovno predvidena rahla rast donosnosti. Obseg dividend v letu 2022 je za državo, SDH in ZPIZ skupaj načrtovan v višini 182,2 milijona evrov, lani pa je znašal 150,9 milijona evrov.

SDH je v svojem dokumentu navedel tudi, katere naložbe so zanjo strateške, katere pomembne in katere zgolj portfeljske. Med slednjimi se je, zanimivo, znašla, tudi družba Telekom Slovenije, kjer ima država in z njo povezane družbe skoraj tričetrtinski lastniški delež. Med takšnimi družbami sta še recimo Cinkarna Celje in novogoriški Hit. Med strateškimi naložbami države pa so opredeljene elektro družbe, Gen energija, HSE, SID banka, Zavarovalnica Triglav, Uradni list, Loterija Slovenije, Dars, Luka Koper, Pošta Slovenije in Slovenske železnice.

Tit Košir

V letnem načrtu SDH upravljanja kapitalskih naložb za letos med drugim tudi piše: "Med pomembnejšimi aktivnostmi v letu 2022 bo tudi sprejem odločitve v zvezi s kapitalsko naložbo v družbi Telekom Slovenije. SDH s tem v zvezi načrtuje analizo panoge, analizo poslovanja Skupine Telekom Slovenije, poglobljeno analizo konkurence, pogled na možnosti konsolidacije ter pregled možnih aktivnosti za povečanje vrednosti družbe in povečanje vrednosti za lastnike." Iz tega so nekateri očitno razbrali, da bi lahko kmalu Telekom Slovenije šel v vnovično prodajo, kar pa se v preteklih letih in desetletjih ni zgodilo, četudi so bile neuradne ponudbe tudi po 400 evrov za delnico, pa kasneje po okrog 150 evrov, in to tako od strateških lastnikov, drugih evropskih telekomunikacijskih družb, pa tudi od mednarodnih finančnih skladov.

Delnica Telekoma Slovenije je trenutno vredna okrog 60 evrov, pri čemer je zgolj danes ob skoraj pol milijona evrov prometa pridobila skoraj pet odstotkov vrednosti in se z njo trenutno trguje pri 61,6 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta