Janša: "Zakaj smo pred predsedovanjem EU prišli v Maribor? Ker nam je Slovenija najpomembnejša"

Igor Selan Igor Selan
30.06.2021 21:43
"Stopnja brezposelnosti v Podravju je 10,2-odstotna, v Sloveniji 8,7-odstotna, povprečna plača 1122 evrov, v Sloveniji 1209 evrov ..." Vlada je obisk Podravja zaključila z javno tribuno o prihodnosti regije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanje vlade RS z župani in gospodarstveniki Podravske regije je gostila mariborska Kadetnica
Tadej Regent

Obisk v Podravju je vlada zaključila z javno tribuno o prihodnosti regije v mariborski Kadetnici, ki so se je ob ministrih udeležili tudi predstavniki gospodarstva, večjih javnih in zasebnih institucij ter župani. Predsednik vlade Janez Janša je uvodoma predstavil nekaj statističnih podatkov, ki so služili kot iztočnica za kasnejšo razpravo: "Stopnja brezposelnosti v Podravju je 10,2-odstotna, v Sloveniji 8,7-odstotna, povprečna plača 1122 evrov, v Sloveniji 1209 evrov. Podravje ima tudi drugo najnižje število študentov med vsemi regijami, prav tako drugi največji delež gospodinjstev, ki s svojimi prihodki težko preživijo, to so torej eni izmed problemov, ki jih moramo danes nagovoriti. Prihaja pa v kratkem v Maribor največja finančna institucija v državi, demografski sklad, prav tako urad za demografijo, nekatere od največjih problemov bomo torej nagovorili tam, kjer so najbolj akutni." Ob tem je Janša zbranim namenil tudi vprašanje: "Veste zakaj je vlada prišla v Maribor tik pred predsedovanjem svetu EU? Prav zato. Ker nam je Slovenija najpomembnejša."

V razpravi, ki je sledila, so sodelujoči na predstavnike vlade naslavljali različne pobude. Štefan Čelan iz Raziskovalnega središča Bistra je tako opozoril na beg možganov: "Vlaganje v najboljše kadre je eden velikih predpogojev, da neka družba postane inovativna. Na vzhodu ni niti enega nacionalnega inštituta, vsaj inštitut za hrano naj bo v vzhodni regiji." Filip Tobias iz Turistične agencije Sonček je opozoril na nujnost nadaljnjega razvoja letališča: "Regija, če želi razvijati turizem, potrebuje letalske linije. Kakšni so načrti glede povezljivosti tega dela Slovenije s svetom?" Direktor Zdravstvenega doma Maribor Jernej Završnik pa je opozoril na nujnost večjih vlaganj v osnovno zdravstvo in spomnil, da je Maribor večino svojih zdravstvenih kapacitet zgradil sam: "Prav bi bilo, da se ta sredstva mestu tudi vrnejo, doslej se namreč niso."

V nadaljevanju so ministri delno odgovarjali na vprašanja, delno pa predstavljali svoje pobude in zamisli. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je tako izpostavil, da vlada v okviru spodbud, namenjenih obmejnim območjem, pripravlja mehanizem za pomoč podravski regiji: "Vendar tu ne bo šlo samo za deljenje denarja, ampak za financiranje projektov, ki bodo dali rezultate v smislu večje dodane vrednosti in večanja števila zaposlenih. Eden od izzivov, s katerimi se bomo soočali, je namreč, kako zagotoviti dovolj usposobljene delovne sile."

Srečanje vlade RS z župani in gospodarstveniki Podravske regije je gostila mariborska Kadetnica
Tadej Regent

Ministrica za šolstvo Simona Kustec pa je, tako, kot uvodoma že premier, še enkrat spomniola na nujnost cepljenja proti covid-19. "Prihaja nov, četrti val epidemije, v katerem bodo najbolj ogroženi prav mladi, med katerimi je zanimanje za cepljenje izjemno majhno. Zato bi vsi morali narediti vse, kar je mogoče, za promocijo cepljenja, nihče si namreč ne želi še enega tako katastrofalnega šolskega leta, kot je bilo letošnje."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta