Crnjac: "Ministra sta prisluhnila, razumeta naše težave." Vladni obisk prinesel dobre novice za UKC Maribor

Jana Juvan
30.06.2021 20:50
Ministrski obisk je obljubil veliko investicij v mariborsko bolnišnico. Tudi program v bolnišnici bo od jutri potekal spet v večjem obsegu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ministra razumeta naše težave," je dejal direktor UKC Maribor Anton Crnjac, minister Poklukar pa, da je epidemija razgalila leta nezadostnega posvečanja zdravstvu. 
Sašo Bizjak

Vladni obisk v UKC Maribor je prinesel toliko dobrih novic, kot jih v tej ustanovi niso slišali že dolgo. "Ministra sta prisluhnila, razumeta naše težave," je uvodoma pred mediji povedal novi direktor UKC Maribor Anton Crnjac. Minister za zdravje Janez Poklukar je UKC Maribor označil kot najpomembnejšo zdravstveno ustanovo v severovzhodni Sloveniji, kakor se sicer sami radi pohvalijo. A kot je povedal minister, je epidemija razgalila leta nezadostnega posvečanja zdravstvu. Njegova ekipa je bila tukaj že dvakrat spomladi in tako so skupaj z občino, medicinsko fakulteto in UKC že naredili nekaj prvih korakov v smeri "dolgoročne vzdržnosti na področju zdravstva v podravski regiji". V začetku junija je bila imenovana delovna skupina, katere naloga je "umestitev strategije zdravstvenih in izobraževalnih ustanov v lokalno skupnost in zagotovitev podlage za realizacijo teh investicij". Ob Poklukarju je bil na obisku tudi minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač, v okviru njegovega resorja bodo namreč zagotovili veliko denarja za te investicije. Največja v UKC Maribor, vredna skoraj 55 milijonov evrov, bo nova stavba za infekcijski oddelek, v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) bodo zanjo zagotovili 40 milijonov evrov. Oddelek sicer zdaj deluje v prostorih iz leta 1899, in kot je dejal Poklukar, ti prostori "sami kličejo po prenovi". Gradnja bo zaključena predvidoma leta 2026, to je tudi časovni pogoj za črpanje teh evropskih sredstev.

Od septembra mobilna paliativna enota

Poklukar je obljubil še, da bodo vložili veliko napora tudi v nadgradnjo onkološke stavbe, ki naj bi bila zaključena leta 2023. "Severovzhodna regija z UKC Maribor postaja pomemben onkološki center, to si prebivalci te regije prav gotovo zaslužijo," je dejal. Dobra novica je tudi, da so zagotovili sredstva za mobilno paliativno enoto, ki naj bi začela delovati septembra. Tudi za ureditev negovalne bolnišnice, ki bo na mestu zdajšnjega pljučnega oddelka na Slivniškem Pohorju, potekajo že prvi koraki, je dejal Poklukar. Imela bo 55 postelj, investicija bo vredna slabih devet milijonov evrov, večinoma bo sofinancirana iz pobude REACT-EU, ki zagotavlja nepovratna evropska sredstva, končana pa bi lahko bila že leta 2023. Pogoj za to je seveda selitev pljučnega oddelka v dolino, ki prehaja v zadnjo fazo. V naslednjih dneh minister pričakuje podpis pogodb in začetek del. Projekt selitve, ki jo čakajo že vsaj 30 let, naj bi bil po novi oceni zaključen do konca leta 2023.

Minister je napovedal tudi širitev enot intenzivne terapije. "Ne le, da se je to izkazalo v epidemiji kot ključno, ampak tudi z namenom, da usposobimo kardiokirurški oddelek UKC Maribor, da bo lahko opravil več operacij, kot jih zdaj lahko opravi. Namesto sedanjih 300 bi lahko opravili potem po 500 operacij na odprtem srcu letno," je povedal.

Delo v UKC po starem

Černač je priznal, da omenjena nepovratna evropska sredstva še sicer niso zagotovljena, a da o tem, da bodo, ne dvomi. Zakon, ki zagotavlja skoraj dve milijardi evrov v naslednjih desetih letih na področju zdravstva, je že v zakonodajni proceduri. Dobra novica iz UKC Maribor pa je tudi, da bo od jutri večina programov v bolnišnici spet potekala skoraj tako kot pred epidemijo, kot je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. V UKC je trenutno še zgolj dvanajst covid pacientov, od tega šest na intenzivni terapiji. Od jutri bodo vsi na eni lokaciji, zato bo lahko preostali program spet potekal v večjem obsegu. "Zaostanki so veliki in jih bo treba v najkrajšem možnem času nadoknaditi," je poudaril Vogrin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta