Januarske podražitve: Več smo plačevali tako za kruh kot za meso

Jelka Zupanič
14.02.2020 17:34

A tudi krompir je bil letos januarja za petino dražji kot januarja lani, sadje za krepko desetino, riž za 4,5 odstotka, jajca za poldrugi odstotek, simbolično pa so se pocenili moka, olje, sladkor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krompir je bil letos januarja za petino dražji kot januarja lani. 
Igor Napast

Statistični urad je danes objavil še podrobne podatke o januarskih podražitvah, zaradi katerih smo za hrano v zadnjem letu dni odštevali 3,7 odstotka več denarja. V slovenskih gospodinjstvih predstavlja hrana nekaj manj kot četrtino vseh izdatkov, januarja letos so bili kruh, meso, mleko, sir in jajca, olja in maščobe, sadje, zelenjava ... in brezalkoholne pijače dražji kot januarja lani za 3,4 odstotka.

Tudi podražitev kruha ni bila simbolična

Moka in drugi izdelki iz žit so se med lanskim in letošnjim januarjem pocenili za polovico odstotka. Za kruh smo v tem času odštevali 3,5 odstotka več, pice in pite so bile dražje za 3,3 odstotka, testenine in kuskus za 2,5, riž pa za 4,5 odstotka. Za druge izdelke, ki so jih spekli peki in slaščičarji, so nam v minulem letu zaračunali 0,7 odstotka več.
Skoki cen mesa so v omenjenem času še bolj odstopali od uradne letne inflacije. Če odštejemo ribe in morske sadeže, ki so se (razen zamrznjenih rib, te so bile dražje za 2,3 odstotka) v letu dni pocenili, lahko le za perutnino rečemo, da se je podražila zmerno, za 1,3 odstotka. Sicer pa smo januarja letos za svinjino odštevali 23,8 odstotka več kot januarja lani, za užitno drobovino 21,9 odstotka več, za druge mesne pripravke 11,3 odstotka več, za posušeno, soljeno ali dimljeno meso pa 8,8, odstotka več. Goveje in telečje meso sta se v omenjenem letu dni podražila za 7,3 odstotka.

Krompir je bil dražji za petino

Med lanskim in letošnjim januarjem so statistiki zabeležili tudi enajstodstoten skok cen sadja. Sveže ali ohlajeno sadje se je podražilo bolj, za 14,7 odstotka, za dober odstotek dražje je bilo zamrznjeno sadje. Ljubitelji sadnih in zelenjavnih sokov so odštevali zanje 0,7 odstotka več kot lani januarja, brezalkoholne pijače so bile dražje za 1,6 odstotka.
Zelenjava se je malce pocenila, kar pa ne velja za zamrznjeno, ki je bila dražja za poldrugi odstotek. Za krompir smo januarja letos plačevali 19,7 odstotka več kot v istem mesecu lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta