Jasno z Andrejem: Človek kot umetnik neravnotežja v okolju

Seveda imamo ljudje do ptic raznovrsten odnos. Sploh vranam, se mi zdi, nismo najbolj naklonjeni. Kar nam ni blagozvočno, lepo na pogled in še kaj, nas odbija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptice so med živalmi nekaj posebnega, ker letijo.
Reuters

Rad imam ptice. Med živalmi so nekaj posebnega, ker letijo. Ja, letijo tudi žuželke, a ljudje smo se vedno postavljali v vlogo ptic, ne komarjev, muh ali čebel, kačjih pastirjev. Zakaj tako? Najbrž, ker ptice lahko preletijo veliko večje razdalje, nekatere prav neverjetne! Čeprav sem slišal, da podobno zmore tudi neka vrsta metulja. A ptice so le ptice, pa še pojejo – nekaterim je to všeč, druge ptičje petje moti (poznam ljudi, ki se jezijo, ker jih zbudi ptičje petje). Seveda imamo ljudje do ptic raznovrsten odnos. Sploh vranam, se mi zdi, nismo najbolj naklonjeni. Kar nam ni blagozvočno, lepo na pogled in še kaj, nas odbija. A če pomislimo, da ima vsako bitje na Zemlji svojo vlogo v življenjskem krogu … Pogosto smo prav ljudje krivi, da se nekatera bitja preveč razmnožijo in postanejo moteča, človek je pravi umetnik v tem, da ustvarja neravnotežje v okolju.

Malo me je zaneslo – zakaj sem sploh omenil ptice? Ker sem zadnjič prvič videl, da je neki kmet na njivi, ki jo je oral, pustil dva otočka nepreorana, celo označena sta s štirimi palicami, zapičenimi v tla. Domneval sem, da si ni naložil dodatnega dela samo zaradi umetniškega vtisa, in včeraj sem na tem otočku nepreorane njive od daleč zagledal čopasto pribo v gnezdu. Vsaj domnevam, da ni sedela na tleh kar tako. Čopaste pribe so res simpatične ptice. Če imate vsaj malo smisla za opazovanje življenja okoli sebe, vas morajo očarati! Črno-bele, s čopkom na glavi (le zakaj imajo tako ime …), med letenjem se oglašajo na zelo zanimiv način. Slišiš, ko jim kaj ni prav, ko se opozarjajo pred nevarnostjo, pa tudi, ko se veselo in brezskrbno podijo po nebu. So namreč pravi akrobatski letalci. Neverjetno, kako spreminjajo smer v letu in (nehote najbrž) izvajajo razne figure! In kako pri tem s premikanjem letalnih peres spreminjajo obliko svojih kril.

Na Barju jih je kar nekaj, a žal vse manj. Pred desetimi, dvajsetimi leti sem jih kar redno videval, zdaj pa vse redkeje. Žal gnezdijo na tleh in talne gnezdilke so v naši kmetijski pokrajini že zaradi zgodnje košnje zelo na udaru, pri pribah pa verjetno svoje prispeva še spomladansko delo na njivah. Zato sem bil toliko bolj vesel, ko sem videl, da se je nekemu kmetu vendarle dalo malo potruditi za dobrobit teh "mojih" prib. Upam, da se vsaj malo premika. Razumem, da je za to potreben trud, a upam, da bo tudi tisti, čigar je njiva, morda imel malo veselja z akrobacijami teh prijaznih ptic. Tudi mene je osrečil in mi vzbudil upanje, da nam zavedanje o naših prevelikih posegih v okolje vendarle počasi pronica v zavest. Ni treba veliko. Morda so imeli tu zraven kaj tudi ornitologi, ponovno vidimo, kako pomembno je, da se med seboj pogovarjamo, dogovarjamo pa tudi poslušamo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta