Javne finance: Vlada obeta tri leta presežkov

Jelka Zupanič
10.04.2019 19:40

Strukturno uravnoteženje javnih financ naj bi dosegli v prihodnjem letu, kot je bilo načrtovano, trdi vlada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nadaljuje se solidna rast domače potrošnje, povezana z višjo rastjo trošenja gospodinjstev in nadaljnjim hitrim povečevanjem gradbenih investicij.
Igor Napast

Nikoli ne bom podpisal minusa, se je branil finančni minister Andrej Bertoncelj, ko je Fiskalni svet vlado prvič opozoril, da krši zakon o fiskalnem pravilu, ker namerava v dobrih časih potrošiti tudi desetine milijonov evrov, ki naj bi jih dala letos na stran za slabe čase. A minister je zagovarjal skrb za gospodarsko rast in ljudi. Vlada je tako pri rebalansu proračuna za letošnje leto vztrajala pri svojem in rebalans skupaj z večino v parlamentu spravila pod streho. Letos prvič naj bi tako prihodki kot odhodki državne blagajne prestopili mejo desetih milijard evrov, ob koncu leta pa bi pod črto ostalo manj kot lani, okoli 200 milijonov evrov presežka.

Letos 0,4 odstotka BDP plusa, čez tri leta trikrat toliko

Že ob sprejemanju rebalansa proračuna pa je prav zaradi opozoril Fiskalnega sveta viselo v zraku, kako bo vlada igro fiskalnih pravil spoštovala, ko bo sprejemala triletni odlok o pripravi proračunov vseh štirih javnih blagajn. Odgovor je že prišel. Prinesel ga je predlog odloka o triletnem okviru, znotraj katerega se bodo morali gibati proračuni sektorja države, torej državnega proračuna, proračuni občin in tudi obeh socialnih blagajn, pokojninske in zdravstvene. Vlada bo poslala odlok v oceno Fiskalnemu svetu in poslancem, seveda skupaj z osnutkom programa stabilnosti 2019. Potrdila je tudi nacionalni reformni program za letošnje in prihodnje leto, v katerem razkriva načrtovane reformne ukrepe. Nacionalni reformni program mora najpozneje čez štiri dni oddati Evropski komisiji, mi ga bomo še predstavili.

Proračunski presežki bi v treh letih poskočili

Letos bo država v proračunu za izdatke namenila 10,16 milijarde evrov, ker bodo prihodki 10,35 milijarde evrov, bo ostalo v erarju 0,4 odstotka presežka. Država bo dala skratka na stran skoraj 200 milijonov evrov. Prihodnje leto vlada najvišje možne proračunske izdatke povečuje le minimalno, saj ne bi smeli seči preko 10,45 milijarde evrov. Proračun bi imel na koncu leta 0,8 odstotka BDP plusa. Leto pozneje bi izdatki spet komaj kaj rasli, kar pa ne velja za presežek. Ta bi poskočil na 1,2 odstotka BDP, leto pozneje pa se umiril pri enem odstotku. Naj spomnimo, da nam Umar za leto 2021 napoveduje, da bomo v celem letu ustvarili 54,4 milijarde evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta