Javno pismo predsedniku vlade: Investicije so se vrhunski znanosti široko izognile

Franja Žišt Franja Žišt
05.12.2018 18:54

Najuspešnejši slovenski znanstveniki predsednika vlade Marjana Šarca opozarjajo, da je stanje v znanosti slabo, da potrebujejo več denarja in spremembe v upravljanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Državo zapuščajo najboljši študenti, ker so prepričani, da pri nas ne morejo razviti svojih potencialov.
Robert Balen

"Uvrstitev najboljše slovenske univerze med 500 najboljših na šanghajski lestvici ni nekaj, na kar bi lahko bili ponosni. Še bolj zaskrbljujoče je nizko število in uspešnost slovenskih znanstvenikov na razpisih Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) kot najbolj ugledih raziskovalnih projektov," začnejo svoje pismo predsedniku vlade Marjanu Šarcu znanstveniki in raziskovalci, ki so sicer bili uspešni na omenjenih razpisih. Doslej je uspelo sedmim slovenskim projektom, kar pomeni, da so slovenske prijave uspešne le v dveh odstotkih, evropsko povprečje pa znaša 12 odstotkov. Po uspešnosti smo v skupini z vzhodnoevropskimi državami, kar ne more biti tolažba, saj smo več kot dvakrat manj uspešni od Madžarske, zaostajamo za Češko in Estonijo, so opozorili podpisniki pisma, ki predsednika vlade prosijo za podporo znanstvene odličnosti, ki bi morala biti osnova dolgoročne uspešnosti Slovenije.

Slabi tudi v primerjavi z Balkanom

Dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta, dr. Dragan Mihailovič z Inštituta Jožefa Stefana, dr. Marta Verginella s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL), dr. Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko UL, dr. Matevž Dular s Fakultete za strojništvo UL, dr. Nedeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko UL,dr. Jaka Tušek s Fakultete za strojništvo UL, dr. Jernej Ule z University College of London in Francis Crick Institute v Veliki Britaniji in dr. David Šarlah z University of Illinois v ZDA so predsednika vlade opozorili, da podpora znanosti od leta 2009, ko so se konstituirali centri odličnosti, ni bila deležna večjih ambicioznih iniciativ od države.

Negativna bilanca kroženja možganov

Nedopustno je, da na številnih področjih najboljši študenti zapuščajo Slovenijo že po prvi bolonjski stopnji zaradi prepričanja, da tu ne morejo razviti svojih potencialov, so prepričani raziskovalci: "Poleg tega z davčno politiko še vedno kaznujemo raziskovalce na usposabljanju v tujini in jih skoraj silimo, da prekinejo stike z domovino. Z omejenimi finančnimi sredstvi ne moremo računati, da bi v Slovenijo privabili najboljše kadre od drugod, saj plače slovenskih raziskovalcev niso več zanimive niti za vzhodno Evropo in Azijo, kaj šele za razvitejši del sveta. Tako imamo v kroženju možganov izrazito negativno bilanco."

Ne vsakemu malo, ampak le najboljšim

Za razvoj znanstvene odličnosti bo treba vložiti bistveno več denarja, "za kar so se deklarativno izrekle tako rekoč vse stranke, čeprav so trenutne prioritete vedno izrinile znanost v drugi plan". Znanstveniki predlagajo, da se investicije iz reševanja kratkoročnih problemov preusmeri v znanost, denar pa se ne razdeli po ključu vsakemu malo, ampak najboljšim in perspektivnim skupinam. Pomembno je, da podpora ne bo omejena le na en mandat, kot se je zgodilo s centri odličnosti.
Na pristojnem ministrstvu in na agenciji za raziskovalno dejavnost bi morali povečati število strokovnjakov, preobrazbo bodo morale izvesti univerze, na primer s spremembo pedagoške obremenitve glede na znanstveno uspešnost ter z vključitvijo čim večjega deleža najboljših slovenskih in tujih raziskovalcev, še predlagajo.
"Na vas in na celotni vladi je odgovornost za prihodnost Slovenije. Z jasno podporo znanstvene odličnosti bi lahko obrnili trend in v petih do desetih letih lahko začeli žeti rezultate. Pozivamo vas, da že z letom 2019 povečate sredstva za znanost, in sicer vsaj proporcionalno v skladu z zavezami koalicijske pogodbe, ki določa dvig javnih sredstev za znanost od 0,38 na odstotek BDP do leta 2022," so podpisniki zaključili pismo predsedniku vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta