Jernej Vrtovec se bo soočil tudi z domnevno spornimi praksami Andreja Širclja

Aleš Kocjan
20.12.2018 12:01

Preiskovalno komisijo, ki se bo ukvarjala s politično odgovornostjo nosilcev javnih funkcij pri delovanju Družbe za upravljanje terjatev bank, ustanavlja 89 poslank in poslancev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živimo v normalni ali v ugrabljeni državi, se sprašuje bodoči predsednik preiskovalne komisije, ki se bo v parlamentu ukvarjala s preiskovanjem poslovnih praks DUTB in politične odgovornosti pri ustanavljanju te institucije.
Robert Balen

Poslancu opozicijske Nove Slovenije Jerneju Vrtovcu je uspelo pridobiti praktično vse poslanke in poslance k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo ukvarjala z delovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ali t. i. slabe banke. Po kriminalističnih preiskavah v slabi banki, revizijah računskega sodišča se torej obeta še parlamentarna preiskava DUTB, ki je po besedah Vrtovčevega poslanskega kolega iz SDS Anžeta Logarja postala to, kar neformalno ime samo namiguje - nekaj slabega oziroma slaba institucija. Slaba banka je bila po besedah bodočega predsednika komisije Vrtovca ustanovljena z dobrim namenom - z željo po sanaciji bančne luknje. "Žal se zdi, da je delo opravljeno slabo. Indici kažejo na več negospodarnih in protipravnih odločitev vključno s kaznivimi dejanji. Obstajajo sumi, da je delovanje DUTB le nadaljevanje problema in predstavlja poglabljanje bančne luknje. Temu je treba narediti konec, nočemo čakati na to, da izgine novih pet milijard evrov. To je treba preprečiti, dokler je čas," je dejal poslanec opozicijske stranke.

Pod drobnogledom tudi Šircelj iz SDS

Za ustanovitev komisije so v NSi potrebovali 30 podpisov, naposled pa je podpise prispeval celoten državni zbor z izjemo enega poslanca Desusa, ki podpisa ni prispeval zaradi odsotnosti in ne zaradi morebitnega nestrinjanja. Tako široko politično soglasje je dosežek tudi zato, ker se bo komisija ukvarjala s posledicami političnih odločitev, ki so dale pravno podlago za ustanovitev slabe banke in so bile sprejete še v času druge vlade Janeza Janše. Komisija bo odprla tudi vprašanje svetovalnih pogodb, zaradi katerih je tožilstvo zahtevalo sodno preiskavo zoper nekdanje vodilne v DUTB, pri čemer se je pod drobnogledom kriminalistov znašel tudi nekdanji član upravnega odbora DUTB Andrej Šircelj iz SDS, ki naj bi sodeč po odredbi za sodno preiskavo sodeloval pri "pridobitvi velike premoženjske koristi", saj naj bi bile pogodbe, za katere je bil v slabi banki odgovoren Šircelj, "zgolj kulise za izčrpavanje premoženja Republike Slovenije". Zaradi sumov o njegovih prikritih dogovorih z nekdanjim glavnim izvršnim direktorjem slabe banke Torbjörnom Månssonom so kriminalisti konec leta 2015 obiskali tudi sedež stranke SDS in državni zbor.

Vrtovec: Korupcija nima politične barve

Predstavnik največje parlamentarne stranke Anže Logar, ki je v minulem letu vodil parlamentarno preiskavo bančne luknje, je v imenu SDS pozdravil iniciativo za ustanovitev preiskovalne komisije o odgovornosti v upravljanju s terjatvami, ki so bile prenesene na slabo banko. "Pozdravljam tudi to, da so zahtevo podpisale vse poslanske skupine." V zvezi s sumi, ki se dotikajo njegovega strankarskega kolega Širclja, pa je opozoril, da je bil Šircelj razrešen iz upravnega odbora DUTB, še preden so bili opravljeni prenosi slabih terjatev na slabo banko. "Ne skrbi me, glede na to, da so v komisiji vse parlamentarne stranke, tudi tiste, ki so za preiskovanje SDS ustanovile posebno komisijo (o financiranju kampanje iz tujine, op. p.), zato se bodo lahko posebej ukvarjali s to nalogo," je še pripomnil. Vrtovec pa je pojasnil, da bodo predstavniki političnih strank ne glede na politično barvo enako obravnavani. "Korupcija in klientelizem nimata politične barve," je poudaril.

O ustreznosti postopkov v DUTB

Delo preiskovalne komisije bo osredotočeno na obdobje od februarja 2009, ko so prihajali prvi dokumenti z Evropske komisije, da je treba ustanoviti slabo banko, do današnjih dni, ko delovanje DUTB kot že ničkolikokrat spet odmeva v javnosti. Preiskovalna komisija bo preverila ustreznost vseh postopkov prenosa slabih terjatev na slabo banko in skušala razjasniti vse nepravilnosti, saj so bile po besedah Vrtovca prenesene tudi terjatve podjetij, ki so redno odplačevale svoje obveznosti, zato se je po poslančevih besedah mnogim podjetjem "zgodila krivica, ker je prevladal interes posameznikov, ki so bili v vodstvu DUTB". Poslanci bodo tako skušali odgovoriti na vprašanja, kdo so bili ključni odločevalci pri prenosu slabih terjatev, kakšni so bili kriteriji.
Preiskovalci bodo tudi skušali ugotoviti, na kakšen način in po katerih merilih je slaba banka preverjala kupce terjatev, da ti niso prodali terjatev prvotnim lastnikom ali z njimi povezanim osebam in podjetjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta