Jesen se je začela s soncem. Kakšno pa bo nadaljevanje tedna?

Va
23.09.2024 10:26

Globalna povprečna temperatura v zadnjih 12 mesecih je bila najvišja zabeležena v kateremkoli 12-mesečnem obdobju do zdaj sploh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Danes bo sprva še precej jasno, nato bo predvsem v zahodni polovici Slovenije delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Proti večeru lahko v zahodnih krajih nastane kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 °C, so napovedali pri Agenciji RS za okolje (Arso).

V drugi polovici noči se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati krajevne plohe in nevihte in se nato širile proti vzhodu. Ob morju bo zapihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 18 °C.

V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Pogostejše bodo v zahodnih krajih. Pihal bo južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 21, na Primorskem in na jugovzhodu do 23  stopinj Celzija.

V sredo bo na vzhodu dokaj sončno, drugod delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo občasno krajevne padavine. Pihal bo jugozahodnik. V četrtek bo vreme podobno, a bolj oblačno in vetrovno. 

Arso je objavil tudi avgustovsko bilanco. Povprečna temperatura na svetovni ravni v zadnjih 12 mesecih (september 2023-avgust 2024) je bila najvišja zabeležena v kateremkoli 12-mesečnem obdobju! Bila je za 0,76 stopinje Celzija nad povprečjem obdobja 1991–2020 in za 1,64 °C nad povprečjem predindustrijske dobe (1850–1900). Ti dve vrednosti sta enaki vrednostim, ki so jih beležili v 12-mesečnih obdobjih, ki sta se končali junija in julija 2024.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta