Jeseni Vzajemna podraži dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Ker se, pravijo, pravice iz obveznega zavarovanja manjšajo

STA, VČ
19.07.2019 16:32

Bodo sledile še ostale zavarovalnice?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzajemna
Robert Balen

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo s septembrom povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, z 31,97 na 35,67 evra. Cena mesečne premije se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra. Predsednik uprave Vzajemne Aleš Mikeln pravi, da je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev.
Vzajemna, ki ima 877 tisoč zavarovancev, je premijo dopolnilnega zavarovanje nazadnje povišala marca letos. Lani je imelo kritje doplačil iz dopolnilnega zavarovanja 773.487 zavarovancev, 174.965 jih je imelo višje stroške od letne premije.
Zavarovalnica da ima letos visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, pravi Mikeln. "Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo." Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve. Podatki za prve štiri mesece pa kažejo 9-odstotno povišanje, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta imela že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi do konca leta izguba bila devetmilijonska.

Aleš Mikeln 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta