Kacin prst ponovno uperil v zdravstvo. Kam v tujino bi lahko vozili covid bolnike ob dejstvu, da se tudi bolnišnice v sosednjih državah polnijo?

Urška Mlinarič
05.11.2021 06:00
Kacin prst ponovno uperil v zdravstvo. Na mizi tudi razglasitev epidemije. Kam v tujino bi lahko vozili covid bolnike ob dejstvu, da se tudi bolnišnice v vseh sosednjih državah polnijo?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstvo kljub velikemu številu okuženih deluje tudi za druge obolele, zato je pod velikim pritiskom. 
Sašo Bizjak

Zabeležili smo novo rekordno število okužb od začetka epidemije, v samo enem dnevu je bilo odkritih več kot 4500 novih okužb, kljub temu pa se vlada na včerajšnji seji ni odločila za sprejetje novih ukrepov. O tem, kakšne ukrepe naj bi uvedli, bo vlada odločila na današnji večerni seji, na mizi pa je tudi predlog za razglasitev 30-dnevne epidemije. Poleg tega je pričakovati, da bo vlada še zaostrila PCT-pogoj na področjih, kjer prihaja do širjenja okužb, omenja se tudi možnost omejevanja delovnega časa gostinskih obratov.

Da bi se vlada odločila za popolno desetdnevno ustavitev javnega življenja, kot že nekaj dni poziva zdravstvena stroka, je malo verjetno, saj temu nasprotuje kar nekaj ministrov, med njimi tako prvak SMC Zdravko Počivalšek kot predsednik NSi Matej Tonin, saj bi to škodovalo gospodarstvu. A v zdravstvu so si enotni, da je to edina rešitev, saj bolnišnice ob tem, da ustavljajo vse nenujne preglede in posege na drugih področjih, pokajo po šivih pri zasedenosti s covid pacienti.

Tako se je včeraj v bolnišnicah zdravilo 735 covid pacientov, od tega 169 na intenzivnih enotah, zaradi česar je ministrstvo za zdravje, kot je povedal Robert Carotta, koordinator za zagotavljanje posteljnih zmogljivosti pri obvladovanju covida-19, včeraj že začelo navezovati stike s sosednjimi državami, da bi, ko bo to nujno, začeli covid paciente voziti na zdravljenje v tujino. A vprašanje, ki se ob tem postavlja, je, katera od sosednjih držav jih bo pripravljena sprejeti, saj v vseh narašča število okužb.

Tako kot strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin se tudi Carotta strinja, da je edini način za zajezitev okužb popolni lockdown, ki bi se že moral zgoditi, saj tudi če bi zaprli že danes, to prihodnja dva tri tedne še ne bo sprostilo pritiska na bolnišnice. Zato je Carotta vladno odlašanje z ukrepi označil za izgubljanje dragocenega časa.

Tudi epidemiolog in predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je pred dnevi preko twitterja pozval k popolnemu zaprtju javnega življenja, ki da je zasilna zavora pred kolapsom. Dodal je, da javno zdravje pomeni voditi vse čez deročo reko, in ob tem izpostavil še pomen pogoja PCT in cepljenja, delo na domu in zmanjšanje stikov ter nošnje maske v zaprtih prostorih. Hitri testi in samotestiranje bi morali biti po njegovem mnenju zastonj, vsi pa da bi si morali naložiti aplikacijo Ostani zdrav. Eden od vladnih predlogov, poleg razglasitve epidemije, je tudi ponoven prehod državne uprave na delo od doma.

Z vladne strani pa smo včeraj ponovno slišali pozive k cepljenju, pri čemer je koordinator za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelko Kacin prst krivde za nastale razmere ponovno uperil proti drugim. Ob izraženem pričakovanju, da bodo cepilni centri delali vse dni v tednu, je dejal, da "je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje". Slednji je v imenu vlade tudi izrazil pričakovanje, da se bo ustavno sodišče dokončno odločilo glede odloka preboleli, cepljeni, "da bo vlada vedela, koliko manevrskega prostora ima, da zaščiti prebivalstvo. Kajti zdaj, tako Kacin, smo priča diktatu necepljenih in neodgovornih nad večino, ki se je pravočasno cepila in ki spoštuje ukrepe. "Zato smo prišli tako daleč, ko brez skeniranja QR-kode pred vstopom v objekte preprosto več ne bo mogoče opravljati dejavnosti."

Nadzor nad upoštevanjem PCT-pogoja so od srede oktobra povečale tudi inšpekcijske službe. In kot je včeraj povedala Deana Poatza z zdravstvenega inšpektorata, je inšpekcija zaradi nepreverjanja PCT-pogoja prepovedala delovanje enemu od bencinskih servisov na Primorskem, začasno pa tudi trgovini na območju nakupovalnega središča BTC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta