Kaj glede madžarskega financiranja medijev blizu SDS pravijo v SMC, DeSUS in NSi?

Stranke SMC, DeSUS in NSi se resno pogajajo s stranko SDS za oblikovanje nove koalicije, da bi se tako izognili vnovičnim predčasnim volitvam. Medtem so v javnosti odmevala nova medijska razkritja glede madžarskega financiranja medijev, ki so jih ustanovili člani in podporniki SDS. Preverili smo, kaj o tem menijo nekatere parlamentarne stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prijatelja Janez Janša in Viktor Orban
Sašo Bizjak

V zadnjih dneh je spletni portal Necenzurirano poročal o novih podrobnostih madžarskega financiranja medijev, ki so blizu SDS. Kot je znano, gre za financiranje, pod katerega se podpisujejo krogi blizu madžarskega premierja Viktorja Orbana. Med drugim je šlo - kot je poročal omenjeni portal - tudi za transakcije denarja, ki je preko Slovenije končal v Makedoniji. Poleg tega pa je del denarja (112.228 evrov) končal tudi na računu SDS - uradno kot kupnina za lastniški delež v založbi Nova Obzorja, ki izdaja Demokracijo. 
Ob tem ne gre pozabiti, da se je na družbenem omrežju Twitter oglasil tudi vodja posebne skupine za brexit v Evropskem parlamentu, dolgoletni vodja skupine evropskih liberalcev in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt (Renew) in zapisal: "Viktor Orban financira proti-EU in proti-NATO sile v Sloveniji in Severni Makedoniji. Skrajni čas je, da se to ustavi!"  Izkušeni evropski politik je z javnostjo delil tudi članek neodvisnega makedonskega portala, ki je že avgusta lani poročal o nenavadnih Orbanovih praksah v Sloveniji in Makedoniji. Portal Meta je med drugim izpostavil zavajajoče članke slovenskih medijev, kot sta Demokracija in Nova24TV. Med drugim so zapisali, da sta oba slovenska medija prejela sredstva s strani podjetij, ki so blizu Orbana, navedli pa so tudi lažen članek, ki ga je najprej objavila Demokracija, takoj za tem pa še Nova24TV, kar so povzemali makedonski mediji in tamkajšnje Facebook skupine, ki so blizu populistični stranki VMRO-DPMNE. Pa še ena podrobnost, ki je pomembna za razumevanje okoliščin, če bi nova slovenska vlada nastala pod vodstvom Janševe SDS: madžarski premier Viktor Orban je pred dnevi v nagovoru narodu dejal, da je Madžarska našla stično točko s sosedami, Slovaško, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo, ter je sposobna širokega sodelovanja ter sklepanja zavezništva z njimi.

Mediji, ki se financirajo z Madžarske
Andrej Petelinšek
Marjan Šarec
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta